Rengjøre skjærefjøl

Spesielt én ting er viktig når du skal rengjøre denne

Gjør du feil, svekkes mattryggheten.

RENGJØRE SKJÆREFJØL: Det er viktig at du vasker fjølen nøye etter hver gang du har brukt den, gjerne med desinfiserende middel.
RENGJØRE SKJÆREFJØL: Det er viktig at du vasker fjølen nøye etter hver gang du har brukt den, gjerne med desinfiserende middel. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Visste du at kommer det frem at skjærefjølen er en av verstingene når det kommer til bakteriespredning?

Skjærefjølen er faktisk på listen over hverdagslige gjenstander som er mer skittent enn selve toalettsetet.

Det er med andre ord viktig at du vasker fjølen nøye etter hver gang du har brukt den, gjerne med desinfiserende middel.

Det kan også være lurt å bruke skjærefjøler i forskjellige farger til forskjellige matgrupper. På denne måten unngår du kryss-smitte.

- Den generelle hovedregelen er at utstyr som brukes til håndtering av mat skal rengjøres etter bruk, sier Atle Wold, seksjonsleder hovedkontoret, seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet.

ULIKE SKJÆREFJØLER: Det er lurt å ha flere i ulike farger og fasonger slik at du kan skille på hvilken du bruker til rått kjøtt, fisk og grønnsaker.
FOTO: Linn M. Rognø.
ULIKE SKJÆREFJØLER: Det er lurt å ha flere i ulike farger og fasonger slik at du kan skille på hvilken du bruker til rått kjøtt, fisk og grønnsaker. FOTO: Linn M. Rognø.

Mattryggheten svekkes

Skjærefjøler skal være hygienisk rene.

Derfor må det utføres mekanisk vask, skylling i rent vann og eventuell desinfeksjon. Det siste kan oppnås gjennom skylling i varmt vann. Hvis det er hensiktsmessig kan oppvaskmaskin brukes.

- Dårlig eller mangelfull rengjøring vil føre til at synlig og usynlig forurensning blir videreført til nye matvarer. Utstyret kan sånn sett bli en kilde til at stadig større menger av mikroorganismer overføres til nye matvarer, opplyser Wold.

På denne måten svekkes mattryggheten.

Lena Furuberg, rengjøringsekspert og rådgiver i Bygg og facility consult AS, anbefaler at trefjøler rengjøres med børste og salt.

- Ta en mengde salt og gni med en børste. En oppvaskbørste egner seg godt. Plastfjøler bør rengjøres i oppvaskmaskin, men kan også vaskes med oppvaskmiddel og børste om du ikke har tilgang til oppvaskmaskin.

Må tørkes godt

Deretter bør du tørke fjølen godt med et rent håndkle.

Furuberg anbefaler plastfjøler. Du må også holde orden på hvilken fjøl som brukes til hva.

Noen sverger til sitron, eddik og salt som rengjøringsmidler.

- Dette er kjerringråd som vi ikke har synspunkter på. Men disse stoffene er alle konserveringsmidler og brukes til dels på gamle huggestabber av tre som ikke kan vaskes på vanlig måte, bemerker Wold.

Uansett om den den er laget av tre eller annet materiale, er det viktig at det ikke er hakk plata på skjærefjøla.

Da samler den ikke bakterier og vil være lettere å rengjøre.  På grunn av hakk og slitasje kan det også være en idé å bytte ut skjærefjøla omtrent to ganger i året.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning