Rengjøre baderomsvifte

Når var sist gang du rengjorde her?

Én faktor krever hyppigere rengjøring.

RENGJØRING AV BADEROMSVIFTE: Før og etter støvsuging av baderomsvifte.
RENGJØRING AV BADEROMSVIFTE: Før og etter støvsuging av baderomsvifte. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad
Publisert Oppdatert
STØVETE: Kjøkken og bad skal ha avtrekksvifter som fungerer. Blir vifta for tett, stopper trekket helt opp - noe som kan gi dårlig luftkvalitet i boligen.
STØVETE: Kjøkken og bad skal ha avtrekksvifter som fungerer. Blir vifta for tett, stopper trekket helt opp - noe som kan gi dårlig luftkvalitet i boligen. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad.

De fleste er opptatt av å ha et rent og hygienisk bad, men det er ikke alle som husker å rengjøre baderomsvifta.

Men å rengjøre baderomsvifta er noe alle bør gjøre i blant, og det kan lurt å gjøre det samtidig som toalettet, vasken og dusjkabinettet rengjøres.

Gir dårlig luftkvalitet

Over tid blir nemlig avtrekkskanalen i baderomsvifta tilsmusset og forurenset av insekter, pollen, veistøv, sot og annet som finnes i lufta.

- Dette kan skape grobunn for mikroorganismer, spesielt på badet der det tilføres fuktig luft, forteller Cato Ove Karlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom.

Mikroorganismer i form av bakterier, gjærsopp og muggsopp kan produsere plagsomme lukter - og våtrom er altså mest utsatt.

Ifølge Norges byggforskningsinstitutt kan forurensede ventilasjonsanlegg utgjøre en hygienisk risiko på badet ditt.

En baderomsvifte som ikke er rengjort vil gi redusert luftkvalitet og dårligere utnyttelse av energi.

Jevnlig støvsuging

Ventilasjonsleverandørene anbefaler årlig rengjøring av ventiler, samt årlig bytte av filter i balansert ventilasjon.

Baderomsvifta kan gå i årevis uten vedlikehold. Den kan gå til den tetter seg helt. Problemet er at det i denne tiden vil bli dårlig luft i leiligheten.

- Blir den for tett, stopper trekket helt opp. Dette vil kunne føre til kondensproblemer og muggsopp bak senger, spesielt om du bor du i et eldre bygg med dårlig isolasjon. Uansett vil det bli for lavt luftskifte og dårlig inneklima i boligen, påpeker Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam.

Test av avtrekket

Han tipser om denne enkle testen:

Rengjøring av avtrekksvifter

  • Erfaringsmessig skjer tilsmussingen først og fremst på avtrekkssiden i et ventilasjonsanlegg.
  • Svært ofte skjer tilsmussingen på utsiden av ventilen.
  • Støv fra lufta i rommet og setter seg rundt åpningen på grunn av statisk elektrisitet og/eller temperaturforskjeller.
  • Avtrekksventiler bør rengjøres når de er synlig tilsmusset, gjerne i forbindelse med det regelmessige renholdet i rommet.

Kilde: Norges byggforskningsinstitutt.

- Hold et A4 ark eller litt dopapir foran vifta. Hvis den fester seg er det en indikasjon på at avtrekket fungerer bra.

Lena Furuberg, rengjøringsekspert og spesialrådgiver i Bygg og facility consult AS, anbefaler støvsuging som den beste metoden for å rengjøre baderomsvifta.

- Dersom det blir for mye støv, kan det være brannfarlig, men i hovedsak blir funksjonen svekket og det blir dårlig ventilasjon på badet. Det er viktig å tørke av ventilene med en tørr mikrofiberklut, en gang annenhver uke.

- Det beboere selv kan gjøre er å jevnlig støvsuge den synlige delen av avtrekksventilasjonen. Mange ventiler lar seg lett demontere og kan derfor vaskes, forklarer Karlsen.

Skiller mellom enebolig og blokk

Det forskjellige typer baderomsvifter på markedet og viftene skal vedlikeholdes på ulik måte.

- Den ene typen vifte er koblet til sentraltavtrekk og en annen som går direkte ut i lufta, mens en tredje variant går på balansert ventilasjon, sier Furuberg.

Hvor ofte du bør rengjøre baderomvifta kommer an på hva slags vifte du har og om du bor i enebolig eller i en større blokk med felles ventilasjonsanlegg.

-  I større anlegg trenger man oftere profesjonell hjelp til rengjøringen, mens man i småblokker og eneboliger har større kontroll, forteller Mohn Jenssen.

EKSPERTER: 1. Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder Mycoteam. 2. Cato Ove Karlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom. 3. Lena Furuberg, rengjøringsekspert og Spesialrådgiver i Bygg & Facility Consult AS.
EKSPERTER: 1. Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder Mycoteam. 2. Cato Ove Karlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom. 3. Lena Furuberg, rengjøringsekspert og Spesialrådgiver i Bygg & Facility Consult AS. Foto: FOTO: Mycoteam, Fagrådet for våtrom og Bygg & Facility Consult AS.

Mer støv om vinteren

Mengden støv som produseres kan variere veldig fra bolig til bolig.

Dette må utføres av profesjonelle

Rengjøring av selve ventilasjonsanlegget bør gjøres hvert 5-8 år, avhengig av forurensning. Avtrekks- og tilluftsventiler bør rengjøres når de er synlig tilsmusset. I nyere anlegg skal det vedlegges instrukser for vedlikehold.

- Har huset balansert ventilasjon, er det viktig at åpningen på ventilene ikke endres. Rengjøring av kanaler bør overlates til profesjonelle, opplyser Cato Ove Karlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom.

Dersom du har tørketrommel på badet bør frekvensen av renholdet øke.

- Støvet som legger seg utenpå baderomvifta ser ikke pent ut. Du kan tørke det av hver gang det kommer tilbake. Vær obs på at det om vinteren vil være mer støv på grunn av den tørre lufta. Plastikken blir også statisk og til sammen ser det ut som det er mer støv enn det reelt er, sier Mohn Jenssen.

 

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning