Rengjøring av kobber

Ketchup til kobberet

Slik forklarer ekspertene at ketchup, salt, eddik og sitron gjør kobberet rent igjen.

KOBBERPUSS: Ketchup rengjør kobberet effektivt.
KOBBERPUSS: Ketchup rengjør kobberet effektivt. Foto: FOTO: Kjersti Blehr Lånkan
Publisert Oppdatert

Er du blant dem som har kastet deg på kobber-trenden? Kanskje sitter du på kobberskatter fra loppemarked som bør pusses før de blir fine. Da kan du selvfølgelig velge å kjøpe et rengjøringsmiddel på butikken. (Men vær obs - kobber tåler ikke alle rengjøringsmidler). Eller, du kan se hva du finner i kjøkkenskuffen. Her er fem måter å rengjøre kobberet på som er billige og helt naturlige.

1.Ketchup

Det høres utrolig ut, men kobber får igjen den flotte fargen sin om du pusser det med ketchup.

Ha litt ketchup på en klut, stryk det over kobberet og la det sitte på i noen minutter. Skulle du mangle ketsjup, går det faktisk an å lage det selv.

Skyll av med varmt vann og tørk av med en ren fille.

Se hvor godt det fungerer her, etter at ketchupen har fått virke på kobberet i 30 minutter. </p> <p>Jo Døhl, instituttleder ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo forklarer at kobberets misfarging skyldes at kobberet reagerer med luftens oksygen over tid. Det blir mørkt på grunn av at et lag med svart kobberoksid dannes på overflaten.</p> <p>- Sure løsninger som eddik, sitronsaft, ketchup - som inneholder eddik - og sitronsyre reagerer med kobberoksid. Det frigjøres da kobberioner som løser seg i vannet. Belegget går i løsning eller løsner fra overflaten, og overflaten blir blank og fin av rent metallisk kobber, forteller han.</p> <p>En ting å merke seg hvis man skal servere gløgg - eller annet med fruktsyre, er at det finnes mange fine kobberkjeler som er fortinnet innvendig. Pass på å rengjøre disse godt innvendig slik at all irr fjernes. Hvis kjelen ikke rengjøres ordentlig, vil fruktsyren i gløggen løse opp irren, og <a href="http://www.klikk.no/helse/doktoronline/infeksjoner/article720600.ece">gløggen blir giftig</a>.</p> <h4>2. Sitron</h4> <p>Høyang-Polaris er en kjent merkevare i Norge innen kjøkkenutstyr. De går god for naturmetoden når det kommer til å pusse kasseroller og panner i kobber.</p> <p> <strong>Rådet deres er å pusse med kobberpuss eller å dyppe en halv sitron i salt og pusse overflaten blank. <a href="http://www.klikk.no/bolig/article817194.ece">Salt og sitron kan også brukes til andre typer rengjøring.</a> </strong> </p> <p>- Det er fire ting som er viktig med alt renhold: Tid, temperatur, mekanikk og kjemi, sier Gro Flisnes, produktansvarlig i Høyang-Polaris.</p> <p> <strong>Den kjemiske komponenten er sitronens lave pH-verdi.</strong> <strong>Saltet/skrubbingen er mekanikk, forteller Flisnes.</strong> </p> <p>- Saltet fungerer som skuremiddel, men dette er et godt, gammeldags husmortips som fungerer enda mer effektivt enn skuremiddel fra butikken, sier hun.</p> <p>Slik kan du bruke sitron og salt:</p> <p>Del en sitron i to.</p> <p>Skrubb kobberet med sitronen. Hell eventuelt også på salt.</p> <p>Skyll av. Tørk med en fille.</p> </div>

SITRON OG SALT: Alt du trenger for å få kobberet til å skinne igjen.
SITRON OG SALT: Alt du trenger for å få kobberet til å skinne igjen. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

3. Eddik og salt.

Eddik er også et yndet rengjøringsmiddel i huset, for de som foretrekker naturlige varianter. Slik bruker du eddik på kobberet:

Hell eddik og salt over kobberet.

Gni med en fille til du får bort smusset.

Skyll av, og tørk med en ren, tørr fille.

4. Zalo og sitronsyre

Brit Skaugrud er universitetslektor ved Kjemisk institutt, UiO. Hun pleier å ta vann i oppvaskkummen og tilsette en halv til en hel pose sitronsyre og en sprut med Zalo.

- Så bruker jeg svamp eller børste og vasker kobberet med denne blandingen. Metoden er lett og rask og lukter ikke, sier hun.

Det tynne svarte belegget av kobberoksid (CuO) løsner i den sure løsningen, med en smule mekanisk bearbeiding.

- Jeg tror ikke at kobberoksidet løses, det bare løsner og kan vaskes vekk. Uansett blir kobberet lyst og blankt, sier hun.

5. Sitron og salt.

BLANKT OG GAMMELT: Gamle kobberting kan raskt og enkelt pusses fine.
BLANKT OG GAMMELT: Gamle kobberting kan raskt og enkelt pusses fine. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Du kan også lage ulike typer tykkere krem. Her er to varianter:

Press en sitron, sil den så saften er uten klumper.

Bland sammen med salt.

Gni på "kremen" med en klut.

Skyll av med varmt vann. Tørk med en fille.

6. Eddik, mel og salt

Bland en spiseskje salt med en kopp eddik.

Ha i mel til en tykk masse. Bland godt.

Ha blandingen på kobberet. La stå i 15 - 60 minutter.

Skyll av med varmt vann. Gni med tørr klut.

Gro A. Grorud driver Loftet Antikviteter i Oslo og selger mye antikt kobber, som hun pusser blankt før det stilles ut i butikken. Hun vil på sin side ikke gå god for annet enn pussemiddel fra butikk.

- Kjerringrådene duger ikke. Det blir ikke ordentlig blankt og blir fort stygt igjen, er hennes oppfatning.

Kilder: kjerringrad.com, wikihow.com

Les også:

Blindtest av ketsjup: Selv ekspertene ble overrasket over vinneren

Slik rengjør du glasset i stekeovnen

Fem kjøkken før og etter

Rødvin, syre og Jif baderom ødelegger marmoren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning