Flytende vaskemiddel eller vaskepulver

Hvilket vaskemiddel er best?

Hva er best av flytende vaskemiddel og vaskepulver?

HVA BRUKER DU?: Hva er egentlig best å bruke av flytende vaskemiddel og vaskepulver? Og hva er forskjellene?
HVA BRUKER DU?: Hva er egentlig best å bruke av flytende vaskemiddel og vaskepulver? Og hva er forskjellene? Foto: FOTO: Marte Korsbrekke
Publisert Oppdatert

Flytende vaskemiddel eller vaskepulver, hva er forskjellen og hva er egentlig best? Vaskepulver kan inneholde blekemiddel. Det gjør derimot ikke flytende vaskemiddel, og dette er derfor ikke like effektivt til ekstra skitne plagg eller hvitvask.

Men flytende vaskemidler løser seg raskere opp i vann og passer derfor godt ved håndvask. Det er også lett å dosere, og du kan enkelt forbehandle flekker.

Pulvervaskemiddel best for miljøet

Miljørådgiver i Grønn Hverdag, Brita Haneberg, anbefaler å velge et miljøvennlig svanemerket vaskemiddel.

- Det beste er å bruke et parfymefritt vaskemiddel - gjerne med astma- og allergimerke. Parfyme kan være allergifremkallende og det kan være plagsomt for allergikere og overfølsomme.

Haneberg forklarer videre til Bonytt.no at et vaskemiddel i pulverform er å fortrekke med tanke på miljø, fordi det veier mindre og dermed gir mindre miljøbelastning ved transport. I tillegg til at det også krever mindre emballasje.

- Samtidig er det også viktig å velge riktig vaskemiddel med hensyn til hva man skal vaske. En del allværsklær og regntøy anbefales for eksempel å vaskes med flytende vaskemiddel for å best mulig bevare sine egenskaper, påpeker miljørådgiveren.

- Dropp tøymykner - dette er unødvendig bruk av kjemikalier.

Pulver kan etterlate rester

Leder for forbrukerservice hos Lilleborg og ekspert i Plusstid.no, Malin Skaar, forklarer til Bonytt.no at noen foretrekker flytende vaskemiddel, mens andre velger pulver.

- Pulverrester i kammer og på tøy kan være en årsak til at enkelte går over til flytende. Grunnen til pulverrester er som regel dårlig skylling fra maskinens side.

Skaar opplyser om at flytende vaskemiddel løser seg lettere og raskere opp, og er derfor spesielt godt egnet på kortprogram/oppfriskningsprogram, og kan også benyttes til forbehandling av flekker.

- Mange er opptatt av å skille på farget og hvitt tøy, og velger da vaskepulver egnet for farget tøy, samt et for hvitvasken.

Pulver vasker hvitere

Hva vasker hvitest? Flytende vaskemiddel eller vaskepulver? Det tyske testmagasinet Warentest i Berlin samlet inn to tonn skittentøy fra 57 husholdninger og identifiserte 5500 flekker etter hva som hadde forårsaket dem; rødvin, ketchup, blod og så videre. Alt ble vasket på 40 grader, og man var særlig interessert i hva som skjedde med hvitt tøy. Over tusen ganger kjørte ble vaskemaskinene kjørt.

Det ble ikke benyttet forvask, og et program for normalt skittent tøy ble brukt.

Entydig resultat

Konklusjonen fra undersøkelsen var at ingen av de flytende vaskemidlene ga bedre vaskeresultat enn det dårligste pulverbaserte vaskemiddelet.

Ull foretrekker flytende

Ole Andreas Devold er teknisk sjef i Devold, en produsent av ulltøy. Han forklarer til Bonytt.no at ullklær generelt sett skal behandles skånsomt.

- Ullplagg som er SW(superwash) eller Tec(total easy care) behandlet kan vaskes i maskin. Maskinen stilles på ullprogram og du benytter såpe for ull, det vil si en såpe uten enzymer eller blekemiddel- for eksempel Milo.

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Så ofte bør du vaske sengetøyet

Før og etter: Rengjøring av mikrofiber-sofa

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning