Slik holder du søla ute

Hold skitten ute

Lei av å dra med deg søle og skitt inn i huset?

IKKE TA DRITTEN MED INN: Regnværet bringer med seg søle og skitt inn i huset. Her får du gode råd for hvordan du holder boligen ren.
IKKE TA DRITTEN MED INN: Regnværet bringer med seg søle og skitt inn i huset. Her får du gode råd for hvordan du holder boligen ren. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Regnværet bringer med seg søle og skitt inn i huset. Her får du gode råd for hvordan du holder boligen ren.

Avdelingsleder i Teppeabo, Per Erik Engh, forklarer til Klikk.no at det alltid vil være gunstig å bruke dørmatter for å stoppe skitt og fuktighet fra å komme inn i huset/bygningen.

- Effekten er avhengig av størrelsen på matten, eller hvor ofte du får tråkket på den. Jo flere tråkk, jo bedre effekt.

- Vi anbefaler å ha en matte som skraper godt av utendørs, og en matte som suger opp fuktighet innendørs.

Innendørs matte

For utendørs bruk råder Engh til å gå for en dørmatte i plast til som effektivt skraper av skitt og søle.

ASTROTURF FOR UTENDØRSBRUK: Denne matten er tett i bunnen, noe som gjør at skitt og fukt blir liggende i matten og ikke kommer igjennom og skader underlaget. Matten gjøres enkelt ren ved spyling og lagerføres i syv farger.
ASTROTURF FOR UTENDØRSBRUK: Denne matten er tett i bunnen, noe som gjør at skitt og fukt blir liggende i matten og ikke kommer igjennom og skader underlaget. Matten gjøres enkelt ren ved spyling og lagerføres i syv farger. Foto: FOTO: Teppeabo.no

Innendørs dørmatte

SAMLE SKITTEN: Stor, svart gummimatte med hull som effektivt samler rusk og rask. Enkel å rengjøre med jevne mellomrom. Disse finnes i mange varianter. Denne kommer fra AJ Produkter.
SAMLE SKITTEN: Stor, svart gummimatte med hull som effektivt samler rusk og rask. Enkel å rengjøre med jevne mellomrom. Disse finnes i mange varianter. Denne kommer fra AJ Produkter. Foto: FOTO: Produsenten

En av fordelene med også ha matte innendørs er at den vil fange opp smuss og bakterier. Og du trenger heller ikke å blakke deg på det.

- For innendørs bruk kan du gjerne går for en enkel løsning, forklarer Engh.

Hos mange produsenter kan du bestille matter i egendefinerte størrelser, slik at de passer perfekt til gulvet i entreen din.

Effektivt med dørmatte

FANGER OPP DRITTEN INNENDØRS: Ifølge forhandleren er dette en spesialmatte for å fange opp smuss i inngangspartier. Den kan spyles, skrubbes og renses. Baksiden er gummiert og laget slik at matten ligger støtt på gulvet uten snublekanter.
FANGER OPP DRITTEN INNENDØRS: Ifølge forhandleren er dette en spesialmatte for å fange opp smuss i inngangspartier. Den kan spyles, skrubbes og renses. Baksiden er gummiert og laget slik at matten ligger støtt på gulvet uten snublekanter. Foto: FOTO: Teppeabo.no

I videoen nedenfor får du forklart hvor effektivt det kan være med en dørmatte for å holde søle og skitt ute.

</p> <h4>Skobørste i gangen</h4> <p>- Skobørster som står utenfor inngangsdøra, der du kan børste av én og én sko, er et smart valg, har interiørdesigner Signe Schineller tidligere uttalt til Klikk.no.</p> <p>Og hvis du ikke vil <a href="http://www.klikk.no/bolig/article759031.ece">lage skobørsten selv</a>, finnes det mange ulike modeller på markedet.</p> </div>

Lukkede dører holder skitten borte

Ifølge forbrukernettstedet Reader's Digest liker skitt og søle å bevege på seg, så stopp smusset ved å gjøre det til en vane å holde dører, skuffer og skap lukket.

PRAKTISK: Skobørster der du kan børste av én og én sko er utrolig praktisk. Disse finnes også i mange utgaver
PRAKTISK: Skobørster der du kan børste av én og én sko er utrolig praktisk. Disse finnes også i mange utgaver Foto: FOTO: Produsentene

Dette vil holde skitten ute i det fri, hvor støvsuger og mopp lettere vil komme til.

Råd for våte kjæledyr

Nettstedet har også noen smarte tips til deg som sliter med våte og skitne kjæledyr.

Sørg for å ha en ren fille ved døren slik at det er enkelt å tørke av gjørmete labber og klør.

En gang i uken, ta hunden med utenfor og gi pelsen en ordentlig omgang med en egnet børste. Husk å gjør dette i god avstand fra huset for å unngå at håret finner vei inn i boligen.

Fått dyrehår på teppet eller gulvet?

Hvis du har en hund eller katt, vet du hvor fort hår kan samle seg. Ifølge Samsungs hjemmeside kan et pent og sunt hjem kreve at du støvsuger daglig. En støvsuger med forskjellig munnstykke ettersom hvor du skal fjerne hår kan være et veldig effektivt redskap.

- Noen ganger må du til med en børste for å få det ut av teppe, forklarer daglig leder i Eziclean, Jan Thore Engen

- En klesrulle er også et godt tips, men det tar litt tid.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Unngå kjøkkentabbene

Sånn, da har vi gnidd barberskum på speilet

Rengjør ovnsristen mens du sover

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning