Fjerning av dyrehår

Effektiv fjerning av dyrehår

Elsker du kjæledyret ditt, men hater hårene? Her får du tipsene for et rent hjem.

KJEKT, MEN HÅRETE: Husdyr er som regel koselig å ha i hjemmet, men i de aller fleste tilfeller vil disse firbente skapningene også føre med seg mengder med uønsket hår.
KJEKT, MEN HÅRETE: Husdyr er som regel koselig å ha i hjemmet, men i de aller fleste tilfeller vil disse firbente skapningene også føre med seg mengder med uønsket hår. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

De fleste av oss forsøker å få unna rengjøringen på en enkel måte.

Men hvis du har kjæledyr, vet du nok også hvor irriterende smusset og hårene som ligger igjen etter de firbente kan være, særlig når hårene på uforklarlig vis klistrer seg fast til møbler og tepper.

Men du kan enkelt gjøre jobben med å fjerne dyrehår med tipsene under.

Mer enn bare ekkelt

Jan Thore Engen er gründer og står blant annet bak rengjøringsfirmaet Eziclean. Han forklarer til bonytt.no at bortsett fra at det er ekkelt og uhygienisk, så er det også en klar fordel for allergikere å slippe å svømme i dyrehår.

- Det fester seg jo overalt, men har du det generelt rent hjemme, slipper du å få dette med deg på klærne og skoene.

Bommulsklut og gummihansker

Hunde- og kattehår er elektrisk ladet, og det gjør at de fester seg til mange overflater. Ifølge Samsungs hjemmeside er dette et par måter å fjerne dem fra møbler på:

For å fjerne dyrehår fra tremøbler, bruk en myk bomullsklut sprayet med møbelpolish eller antistatisk støvtørkespray. Sprayen vil fjerne den elektrisk ladningen, noe som gjør fjerning lettere og reduserer sannsynligheten for at håret skal feste seg på nytt.

For å fjerne dyrehår fra polstrede flater eller sengetøy, ta på et par gummihansker og stryk hendene over overlaten - ifølge Lifehacker vil dette føre til at hårene fester seg på hanskene. Skyll hansken når den er full av hår og fukt den på nytt.

Fjerning av dyrehår fra tepper og gulv

EFFEKTIVT: Ifølge produsenten skal denne støvsugeren faktisk tygge i stykker hårene.
EFFEKTIVT: Ifølge produsenten skal denne støvsugeren faktisk tygge i stykker hårene. Foto: FOTO: Electrolux

Hvis du har en hund eller katt, vet du nok også hvor fort hår kan samle seg. De store hybelkaninene som samler seg i hjørnene og sammenfiltret på teppene er ikke bare skjemmende, de inneholder også allergener og støv. Å holde hjemmet ditt pent og sunt kan kreve at du støvsuger daglig - spesielt hvis du har et langhåret kjæledyr eller mer enn en pelskledd venn i huset.

En støvsuger med forskjellig munnstykke ettersom hvor du skal fjerne hår kan være et veldig effektivt redskap, forklarer Engen.

Støvsuger som tygger dyrehår

Eller hva med en støvsuger som faktisk "tygger" de udelikate dyrehårene? Ifølge produsenten Electrolux vil sammenfiltrede hår og fiber fra børsten klippes opp og føres inn i støvbeholderen.

- Folk med dyr vil nok sette pris på denne nyvinningen. Mange opplever at yteevnen reduseres når hår og fiber fester seg på børsten, og det er heller ikke spesielt morsomt å fjerne dette for hånd. Med den nye støvsugeren mener vi å ha løst dette problemet, forteller kategorisjef Nina Lorentzen i Electrolux.

For de strieste hårene

Noen strie korthårede kan jo være litt tricky, og da anbefaler Engen følgende før du støvsuger.

- En god gammeldags teppebanker kan være grei å ha. Det er lov å bli litt varm i trøya når man banker tepper. For øvrig er det fint å legge teppe opp ned i snøen (med "ansiktet" ned).

- Tråkk teppet godt ned i snøen og la det ligge der over natta for deretter å banke det skikkelig. Det er fint at det er kaldt, slik at teppet ikke blir bare sørpe. Greia er at urenhetene henger seg fast i snøen fordi det smelter seg inn i det varme teppe og deretter fryser fast, forklarer grunderen.

Selvklebende tape på klærne

Hår fra kjæledyr kan lett blande seg med klesfibre. Derfor er lo-rullene ofte mer effektive enn lo-børster for å fjerne det. I et knipetak, kan du ta litt gjennomsiktig selvklebende tape eller maskeringstape rundt håndflaten, med limsiden ut og bruke dette på klærne (Ikke bruk rørtape etter elektrisk tape, som kan etterlate rester).

HÅRFRITT: Denne ""magneten"" lover enkel fjerning av dyrehår.
HÅRFRITT: Denne ""magneten"" lover enkel fjerning av dyrehår. Foto: FOTO: Produsenten

Børste mot dyrehår

En slik spesialdesignet børste kan være ypperlig for husstander med dyr. Børsten skal også kunne rengjøres enkelt.

"Hårmagnet"

Du kan også få kjøpt en "magnet" som ifølge produsenten vil gjøre det enkelt å fjerne uønsket dyrehår i fra tepper, møbler, klær og bilseter. Gummistykket trekker til seg dyrehårene når det dras over teppet eller møbelet.

Men ifølge kundeomtalene på Amazon.com er det et produkt som krever noe innsats for at det skal fungere etter hensikten.

BØRST DET VEKK: Med denne børsten skal du effektivt få bukt med de irriterende dyrehårene.
BØRST DET VEKK: Med denne børsten skal du effektivt få bukt med de irriterende dyrehårene. Foto: FOTO: Kärcher

"Du må gni kraftig og gjentatte ganger, og gjenta i samme retning", skriver en av kjøperne, som ellers er fornøyd.

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning