De mest skitne offentlige stedene

Du vasker vel hendene etter du har tatt på denne?

At sitronskiven på restaurantglasset kan være full av bakterier var du kanskje ikke klar over. Her er smittefellene du bør unngå.

VASK HENDENE ETTER BESTILLING: Restaurantmenyer er et yndet sted for bakterier, og du kan regne med at hundrevis av skitne hender har tatt på den før deg. FOTO: <a href=""http://www.flickr.com/photos/gr33ndata/6231070360/"">gr33ndata</a> på Flicker.com. Noen <a href=""http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB"">rettigheter</a> reservert.
VASK HENDENE ETTER BESTILLING: Restaurantmenyer er et yndet sted for bakterier, og du kan regne med at hundrevis av skitne hender har tatt på den før deg. FOTO: gr33ndata på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.
Sist oppdatert

Ifølge helsenettstedet Prevention kan en gjennomsnittlig voksen kan berøre så mange som 30 objekter iløpet av et minutt. Du vet kanskje hvor de mest bakterieutsatte stedene i huset ditt er, men hva skjer når du går ut døren?

Smittevernlege Torunn Nygård ved Nordlandssykehuset forklarer til Klikk.no at for å minske risikoen for å bli smittet av bakterier og virus, bør du unngå å ta deg i ansiktet (øyne, nese og munn) når du er i offentlige og fremmede omgivelser.

- Dekk til sår, bortsett fra når du har kontroll på at du kan la såret luftet seg.

- Vask hendene etter toalettbesøk, før du spiser, og når du kommer inn etter å ha vært i butikker, på trikk, og lignende, råder Nygård.

Ifølge Prevention er dette de verste bakteriefellene du kan støte på i det offentlige rom:

Restaurantmenyer

Du har antageligvis aldri sett en restaurantmeny blitt vasket. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention(CDC), kan influensavirus overleve opp til åtte timer på en hard overflate.

Så hvis det i tillegg er en populær restaurant, kan du risikere at veldig mange mennesker har tatt på menyen- og sendt bakteriene sine over til deg.

Derfor bør du aldri la menyen berøre tallerkenen eller bestikket ditt, og vaske hendene etter du har bestilt ferdig.

Sitronskiver på kanten av glasset

I en studie fra 2007, ledet av professor Anne LaGrange Loving ved Passaic County Community College, kom det frem at nesten 70 prosent av sitronskivene som var festet på restaurantglassene inneholdt sykdomsfremkallende bakterier.

Forskerne bestilte mineralvann på 21 forskjellige restauranter. De fant 25 forskjellige mikroorganismer på 53 av de 76 sitronskivene de sikret seg, inkludert E. coli og andre avføringsbakterier.

- Skallet er forurenset med bakterier, og skiven blir puttet på glasset med hendene, er Nygårds forklaring på hvorfor disse sitronskivene er potensielle smittebærere. Vaskes sitronen og hendene før oppskjæring, vil bakteriemengden være mindre, påpeker smittevernlege Torunn Nygård.

SER DELIKAT UT, MEN...:Skallet er forurenset med bakterier, og skiven blir puttet på glasset med hendene, derfor er disse sitronskivene potensielle smittebærere.
SER DELIKAT UT, MEN...:Skallet er forurenset med bakterier, og skiven blir puttet på glasset med hendene, derfor er disse sitronskivene potensielle smittebærere. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Dørhåndtak på offentlig toaletter

Du har vasket hendene dine og er klar til å gå ut. Du tar tak i dørhåndtaket og går ut...bare synd hånden din nå er full av andres bakterier.

Da kan det være lurt å bruke litt tørkepapir for å åpne døren, så unngår du dette.

Smittvernlege Nygård understreker at håndtak berøres av veldig mange.

- Vi har naturlig bakterier på hendene. Dersom det slurvers med håndhygiene, vil vedkommende ha bakterier fra toalettbesøk og forkjølelsesvirus på hendene. Det er mange som ikke vasker hendene så ofte.

Såpedispensere

En studie fra 2011 viser at cirka 25 prosent av av såpedispenere på offentlige toaletter inneholder avføringsbakterier.

"De fleste av disse dispenserne er aldri rengjort, så bakteriene vokser mens såpen skummer opp", sier professor i mikrobiologi, Charles Gerba, som ledet denne studien.

- Og bunnen av dispenseren er tatt på av mange skitne hender, og dette er med på å "fore" bakteriene." Sørg for å skrubbe hendene grundig med rikelig varmt vann i 15 til 20 sekunder- og skulle du antibakteriell tilgjengelig, bruk det også, uttaler Gerba.

Håndtakene på handlevogner

Den samme studien viser at håndtakene til nesten to tredjedeler av handlevognene hadde avføringsbakterier på seg.

Faktisk fant forskerene flere bakterier på handlevognen enn hva man finner på et gjennomsnittelig offentlig toalett.

Tørk over håndtakene med en antibakteriell engangsklut før du setter igang med handlingen.

- Dersom personen som kjørte rundt med handlevognen før deg er syk og har bakterier/virus på hendene og du kommer rett etter og tar på samme sted, vil dette overføres til dine hender og du kan igjen føre det opp til "i nngangssteder" som nese/munn/øyne eventuelt åpne sår på hender, forklarer Torni Myrbakk, smittevernoverlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Vask hendene etter hosting

Smittevernlege Nygård påpeker at en annen ting å være påpasselig på er hostehygiene.

- Mange hoster i hendene uten å vaske hendene etterpå. De tørker da av seg bakterier og virus der de tar med hendene.

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Så ofte bør du vaske sengetøyet

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Slik unngår du at bakteriene vokser i klesvasken

Denne saken ble første gang publisert 25/02 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også