Klesvask

Du gjør vel ikke disse feilene når du vasker klær?

Her er hva du heller må gjøre.

NEI, NEI, NEI: Du fyller vel ikke vaskemaskinen fullt opp? - Man bør ha plass til en hånd på høykant mellom tøy og vaskemaskin, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice.
NEI, NEI, NEI: Du fyller vel ikke vaskemaskinen fullt opp? - Man bør ha plass til en hånd på høykant mellom tøy og vaskemaskin, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
Publisert Oppdatert

Slenger du bare klærne dine i maskinen uten å sortere noe særlig, heller på med vaskemiddel og trykker på en knapp?

Å vaske klær er ikke særlig gøy, men uansett hvor kjedelig det er, er det ingen grunn til å være sløv.

På nettstedet Reader's Digest er det listet opp typiske tabber mange av oss gjør når vi vasker klær – som vi godt kan kutte ut:

Du separer ikke godt nok

Mange av oss separer kanskje klær bare etter mørkt og lyst, og tenker ikke over ulike materialer og grad av skittenhet. Det bør vi gjøre.

- Du bør sortere utfra skittenhetsgrad og hva slags program/temperatur som anbefales. Noe tøy (kroppsnært) bør opp i 60 grader for å bli hygienisk rent, mens annet tøy kanskje kun trenger en oppfriskning, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice.

Hun sier videre at er tøyet ekstra skittent, kan du med fordel velge et langt vaskeprogram. Er det så vidt brukt, kan det holde med et kortprogram på lav temperatur.

- Det å være bevisst på disse tingene er bra for klesvaskresultatet og for miljøet, sier Skaar.

Du glemmer å dra igjen glidelåsene

Det er ikke bestandig lett å huske dette – og særlig kanskje på jeans. Men, det skal ikke mye til for at åpne glidelåser ødelegger andre plagg i maskinen. Vaskepose kan også være tingen for plagg med glidelås.

- Å lukke igjen er tryggest – både for låsen og for andre ting. Vaskeposen kan være fint for plagg som lett vikler seg inni og dras eller har andre problematiske detaljer, sier Ingun Grimstad Klepp, forbruksforsker ved SIFO.

Og, ikke alt bør vaskes sammen med plagg som har glidelås.

- Unngå å legge finskjorte eller pen-genser sammen med klær med glidelås, råder Skaar.

HUSK GLIDELÅSENE: Du legger vel ikke plagg med glidelås slik i maskinen? Ekspertene råder deg til å dra dem igjen.
HUSK GLIDELÅSENE: Du legger vel ikke plagg med glidelås slik i maskinen? Ekspertene råder deg til å dra dem igjen. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn

Du glemmer å rense filteret i tørketrommelen

Det er mulig noen synes det er et ork, men etter hver gang du har brukt tørketrommelen bør du rense filteret. Det tar deg knappe fem sekunder – og det kan være farlig om du ikke tar deg tiden til det.

Generelle vasketips

- Følg alltid bruksanvisningen for vaskemaskinen og vaskemiddelet.

- Følg vedlikeholdsmerkingen på tøyet.

- Vask ikke lyst og lyst farget tøy sammen med kulørt tøy. Sortering er viktig!

- Vask ikke glatt tøy sammen med noe som loer.

- Bruk vaskeposer til bh-er med spiler, til strømper og til finere tekstiler.

- Vask kulørt tøy alene første gang for å fjerne overflødig farge.

- Bruk halv tøymengde når du vasker strykefrie tekstiler.

- Håndvask ullplagg som ikke er merket med ”Superwash” eller maskinvask. Eller følg bruksanvisningen på hva maskinen anbefaler. Det finnes maskiner i dag som er godkjent for å vaske ull.

- Benytt tøymykner i siste skyllevann hvis du ønsker økt mykhet, god duft og redusert statisk elektrisitet i tøyet. Tøymykner bidrar også til bevaring av fasongen på tekstilene.

Kilde: Lilleborg.no

- Filteret i tørketrommelen skal tømmes og rengjøres etter hver tørk, hvis ikke kan det begynne å brenne – da lo og støvet blir overopphetet, sier Bjørn Einar Johansen hos Fyrstikktorget Rens & Vask.

Å ikke gjøre det kan også påvirke vaskeresultatet og hvor lenge maskinen holder.

- Det kan gi dårligere vaskeresultat og det kan redusere maskinens levetid. Jeg tror nok mange glemmer det, ja, sier Skaar.

Reader’s Digest skriver at det er viktig at man også renser selve filteret én gang i året.

- Skrubb filteret med en tannbørste dyppet i vaskemiddel, skyll og lufttørk, skriver nettstedet.

Du fyller maskinen for mye

Greit, så du vil bli ferdig med klesvasken fortest mulig og fyller den derfor mest mulig for å unngå x antall vasker. Men, da blir verken klærne eller maskinen din fornøyd.

- Du kan risikere at vannet ikke kommer til overalt, slik at tøyet ikke blir ordentlig rent. Tøyet kan også bli veldig skrukkete, sier Skaar.

Her er en tommelfingerregel for hvor full vaskemaskinen bør være:

- Man bør ha plass til en hånd på høykant mellom tøy og vaskemaskin, sier Skaar.

Likevel kan dette komme an på hva slags program du vasker på.

- Typisk er ull og strykefritt, som skal fylles mindre enn normalprogrammene, sier Grimstad Klepp.

SLIK SKAL DET SE UT: For hver gang du bruker tørketrommel, må du også huske å rense filteret etterpå. - Filteret i tørketrommelen skal tømmes og rengjøres etter hver tørk, hvis ikke kan det begynne å brenne – da lo og støvet blir overopphetet, sier Bjørn Einar Johansen, Fyrstikktorget Rens & Vask.
SLIK SKAL DET SE UT: For hver gang du bruker tørketrommel, må du også huske å rense filteret etterpå. - Filteret i tørketrommelen skal tømmes og rengjøres etter hver tørk, hvis ikke kan det begynne å brenne – da lo og støvet blir overopphetet, sier Bjørn Einar Johansen, Fyrstikktorget Rens & Vask. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn

Du slurver med vaskemiddelet

Du tenker kanskje ikke over at litt vaskemiddel for farget tøy kan utgjøre en fare for hvitt tøy og omvendt, men du bør helst bruke valgt middel til det det er ment for.

Andre typiske vaskefeil vi gjør

- Bruker for lave temperaturer på tøy, som da etter hvert begynner å lukte surt. For eksempel treningstøy.

-Misfarger hele vasken på grunn av den klassiske "røde sokken".

- Vasker ull med vanlig tøy og på vanlig program.

- Tar ikke bh i vaskepose slik at spilen detter ut. Det kan skaper mye trøbbel.

- Glemmer å vaske belg og doseringskammer.

Kilde: Malin Skaar

- For farget tøy er det en fargebevaring i pulveret som bidrar til å holde fargen i tøyet pen lenger, sier Skaar og fortsetter:

- For hvitt tøy inneholder pulveret blekemiddel som bidrar til å bevare hvitheten og å fjerne flekker lettere. Det er en fordel å skille dem.

Likevel mener Grimstad Klepp at å vaske hvite tekstiler med vaskemiddel for farget tøy ikke er så farlig.

- Ikke annet enn at hvit-vasken ikke blir like hvit, sier hun.

Du glemmer faren ved røde plagg

En klassiker som de fleste er ganske klar over, men som ikke kan nevnes nok: Husk for all del å vaske røde klær og plagg med andre sterke farger alene – både når det er nytt og godt brukt.

- Det kan være lurt å vaske slike farger for seg selv første gangen. Det er litt ulikt hvor godt fargen sitter fra produsentenes side, så jeg anbefaler derfor at du er forsiktig med sortering, for det kan fortsatt smitte farge etter flere vask, sier Skaar til Klikk Bolig og legger til:

- Generelt bør du være forsiktig med alle mørke farger.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning