Ting som ikke egnet for oppvaskmaskinen

Denne bør ikke i oppvaskmaskinen

Visse ting bør vaskes for hånd.

TREFJØL: En fjøl laget av tre og andre tregjenstander bør helst ikke i oppvaskmaskinen.
TREFJØL: En fjøl laget av tre og andre tregjenstander bør helst ikke i oppvaskmaskinen. Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
Publisert Oppdatert

Dette bør ikke i maskinen:

  • Tregjenstander som trefjøl og tresleiv
  • Stekepanner med trehåndtak
  • Jerngryter og jernpanner
  • Krystallglass med gullkant eller håndmaling
  • Gammelt servise som har gullkant eller er håndmalt
  • Bestikk med perlemorskaft
  • Aluminium, tinn, kobber og messing
  • Dyre og fine kokkekniver
  • Termoplast

- I dag kan du vaske det aller meste i oppvaskmaskinen. Maskinene har programmer med milde stråler som er beregnet på skånsom vask, sier Espen Olav Vik, nasjonal salgssjef i Bosch siemens hvitevarer.

Vik understreker at dagens oppvaskmaskiner har et mellomkammer som forhindrer raske temperatursvingninger inne i maskinen. Brå overgang fra varmt til kaldt vann kan nemlig forårsake at glass sprekker.

Ikke egnet for oppvaskmaskinen

Likevel er det ikke alt som egner seg i oppvaskmaskinen.

Brødfjølen og tresleiver er kjøkkenredskaper som fort kan bli ødelagte dersom du vasker det ofte i maskinen.

- Det samme gjelder stekepanner med trehåndtak. Tre bør helst ikke i maskinen, sier Vik og legger til at heller ikke jernpanner eller jerngryter bør vaskes i oppvaskmaskinen.

GULLKANT: Tynne glass med gullkant bør helst vaskes for hånd. Det samme gjelder det håndmalte blomsterserviset du skimter i bakgrunnen.
GULLKANT: Tynne glass med gullkant bør helst vaskes for hånd. Det samme gjelder det håndmalte blomsterserviset du skimter i bakgrunnen. Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Forsiktig med sølvet

En del vasker også sølvtøyet i maskinen med god samvittighet, men skal vi tro ekspertene er heller ikke dette egnet for maskinvask.

HÅNDVASKES: Antikke kaffekopper med gullkant bør vaskes for hånd, ellers kan gullkanten gå av i vask.
HÅNDVASKES: Antikke kaffekopper med gullkant bør vaskes for hånd, ellers kan gullkanten gå av i vask. Foto: Colourbox

Sølvtøy kan nemlig få riper og bli misfarget i oppvaskmaskin.

Også bestikk med perlemorskaft kan bli ødelagt av maskinvask.

- Du kan unngå misfarging og riper ved å plassere stålbestikk og sølvbestikk hver for seg, skriver forfatter Elisabet Høye i rengjøringsboken «Ren Glede». Hun påpeker at sølvbestikket bør tørkes rett etter vask for å unngå dråpeflekker.

Oppvaskmaskin-giganten Miele opplyser på sine hjemmesider at ved lave temperaturer inntil 50 grader, kan du uten betenkeligheter vaske sølvbestikk i oppvaskmaskinen. Dersom bestikket skal stå i maskinen en stund før det blir vasket, bør du fjerne matrester som for eksempel egg, sennep, løk og fisk fra sølvet, ellers kan det bli misfarget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gullkant eller håndmaling

Fine krystallglass som er håndmalt eller har gullkant bør du holde unna oppvaskmaskin for ikke å slite av dekoren.

- Dersom du ikke har fått beskjed om noe annet, ville jeg ikke tatt sjansen på å vaske slike glass i oppvaskmaskinen, sier Lena Klanderud, markedssjef ved Magnor glassverk.

Det samme gjelder for øvrig gamle serviser som har gullkant, gullmotiv eller som er malt for hånd.

Ifølge Miele sine nettsider vil porselen med dekor under eller i glasuren, som regel tåler maskinoppvask fordi dekoren er beskyttet med et glasurlag. Har serviset dekor utenpå glasuren må du imidlertid være forsiktig ettersom dekoren som ligger utenpå er svært ømfintlig og kan bli skadet i oppvaskmaskinen. Gullkanter ligger som regel utenpå glasuren.

Kokkekniven kan bli sløv

Dyre kokkekniver er også redskaper der ekspertene strides om maskinvask eller ikke.

- Jeg kjenner en kokk og vet han vasker kokkeknivene sine i maskinen. Likevel bør forbrukeren vite om at dette kan sløve eggen på kniven slik at den eventuelt må slipes for å bli like skarp igjen, påpeker Vik.

Også metaller som aluminium, tinn, kobber og messing reagerer når de kommer i kontakt med oppvaskvann. Slike ting kan bli misfarget eller matte og er derfor ikke egnet for vask i oppvaskmaskinen.

Hva med plast?

Plastservise kan i prinsippet vaskes i oppvaskmaskinen, men du bør være forsiktig med termoplast. I motsetning til varmebestandig herdeplast kan termoplasten nemlig bli deformert i maskinen. Det bør derfor vaskes på maks 50 grader, opplyser Miele på sine nettsider.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning