Rengjøring på kjøkkenet

Slik fjerner du fettflekker fra børstet stål

Med enkle grep fjerner du fingermerker på hvitevarene.

INDUSTRISTIL: Med den moderne industrielle stilen på kjøkkenet følger det med noen utfordringer. Det oppstår lett fettflekker og fingermerker.
INDUSTRISTIL: Med den moderne industrielle stilen på kjøkkenet følger det med noen utfordringer. Det oppstår lett fettflekker og fingermerker. Foto: Illustrasjonsfoto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Publisert Oppdatert

Gode tips til rengjøring kan forenkle hverdagen.

Ettersom børstet stål har spredt seg til mange kjøkken, kan fettflekker bli et irritasjonsmoment.

Komfyrer, ventilatorhetter og kjøleskap i børstet stål viser fettflekker og fingermerker langt tydeligere enn de tradisjonelle hvitevarene.

Del på TwitterUtvendig flater

Et moderne kjøkken fullt av fingermerker kan gjøre at kjøkkenet ser skittent ut.

- Til vask av stål på kjøkkenet utvendig anbefaler vi Jif Universal, opplyser Malin Skaar i forbrukerservice i Lilleborg.

- Spray på og tørk av umiddelbart, aller helst med tørkepapir som ikke loer. Er du usikker på om materialet tåler noe annet enn et spesialmiddel, så prøv på et mindre synlig sted først, oppfordrer hun.

HAR DU NOEN GODE TIPS? DEL DEM I KOMMENTARFELTET UNDER SAKEN.

Mange produkter

Elkjøp, som er storselger av hvitevarer i Norge, tilbyr to spesialprodukter:

Det ene med navnet 3M Metal Polish, som kan benyttes til blanke overflater.

Produktet skal rengjøre, polerer og etterlate en beskyttende hinne. I tillegg har de et produkt med det underlige navnet Wproterrab. Et anti-bakterielt rensemiddel som beskytter alle glatte overflater som krom, aluminium og rustfritt stål.

Siemens, som blant annet produserer kjøleskap, selger et produkt som er kalt Pleiemiddel. Dette skal forhindre fingeravtrykk og smuss i å feste seg.

- Fungerer ikke

Daglig leder Renate Dahl i rengjøringsfirmaet Lises Rengjøring i Oslo, har imidlertid liten tro på at spesialprodukter skal forhindre fettflekker eller fingermerker i å feste seg.

Hun har i hvert fall aldri vært bort i noe som har fungert forebyggende på dette feltet.

Selv fjerner hun fett og fingermerker med salmiakk som tas på en svamp. Deretter kan du jo påføre et skinnemiddel.

- Men hold deg unna Jif Skrubb. Det kan ødelegge overflaten, sier hun.

Heller ikke Dag Rune Holte i Renholdsbedriften mener du ikke trenger spesialprodukter til enkle rengjøringsoperasjoner i hjemmet.

- Det holder med vanlige kjøkkenprodukter og en microfiberklut, sier han.

Han fraråder samtidig å blande ulike produkter sammen i håp om at du får et renere kjøkken. Det kan faktisk gi et dårligere resultat.

Forumbrukere

I forumet foreldreportalen.no er tilsvarende problemstilling løftet frem:

Her forteller en bruker: "Jeg bruker bare vanlig kjøkkenspray fra Jif... Tørker av etterpå slik at det ikke blir skjolder...

Har også brukt svampen fra Sviffer - Magic Eraser... Vanvittig bra på standhaftige flekker... Men for all del, ikke bruk den ukritisk over alt. Kan av og til fjerne ting man ikke vil ha fjernet, slik som f eks tallene på microen".

En annen bruker forteller: "Du får kjøpt "stålvask" hos elektroforhandlere (mulig de har det andre steder også). Det blir veldig rent og blankt i hvert fall".

Se flere rengjøringstips i sakene under:Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning