Rekkehus med smarte ideer

Rekkehuset er fullt av smarte og rimelige løsninger

Den lekre vinterhagen og verandabenken er bare noe av det Henrik og Sofie har laget selv.

VINTERHAGE OG BENK: Paret har bygget en vinterhage der det før var veranda. Den er nå i bruk hele året. Sofaen med oppbevaringsplass under setene har de laget selv. Bordet er fra Ikea, og stolene er fra Jysk. Lysekronen har Sofies morfar laget. 
FOTO: Emma Olai
VINTERHAGE OG BENK: Paret har bygget en vinterhage der det før var veranda. Den er nå i bruk hele året. Sofaen med oppbevaringsplass under setene har de laget selv. Bordet er fra Ikea, og stolene er fra Jysk. Lysekronen har Sofies morfar laget. FOTO: Emma Olai
Publisert Oppdatert

Hvem elsker ikke hjem med smarte løsninger, gode gjør det selv-prosjekter og tips til rimelig interiør?

Sofie og Henrik Ahlström tryllet med rekkehuset og satte sitt personlige preg på hjemmet.

Det som kunne blitt et nytt bygg med standard løsninger, ble med ett noe helt annet. Helt uten at det kostet skjorten.

Her vrimler det av enkle tips du kan gjøre selv. En lekker benk til uteplassen, en lampe som er malt med kobbermaling inni, og spennende veggdekor. La deg inspirere av bildene!

NYTT BYGG: Tomannsboligen fra 2009 er på to etasjer. Leiligheten er på 104 kvm. FOTO: Emma Olai
NYTT BYGG: Tomannsboligen fra 2009 er på to etasjer. Leiligheten er på 104 kvm. FOTO: Emma Olai
ENKLE GREP I STUA: Sofaen er fra mio.se. Lignende får du hos BoConcept. Sofabordet er fra en nedlagt butikk. Taklampen i kobber har Sofie funnet på et loppemarked. De to små puffene lagde Sofies oldefar en gang i tiden, men Sofie har trukket dem om i et moderne stoff fra Ikea. Skrivebordslampen som har tilhørt Sofies far, har fått litt kobberfarge på 
innsiden av skjermen. Det gir et varmt og fint lys. FOTO: Emma Olai
ENKLE GREP I STUA: Sofaen er fra mio.se. Lignende får du hos BoConcept. Sofabordet er fra en nedlagt butikk. Taklampen i kobber har Sofie funnet på et loppemarked. De to små puffene lagde Sofies oldefar en gang i tiden, men Sofie har trukket dem om i et moderne stoff fra Ikea. Skrivebordslampen som har tilhørt Sofies far, har fått litt kobberfarge på innsiden av skjermen. Det gir et varmt og fint lys. FOTO: Emma Olai
PÅ JAKT ETTER BALANSE: Kjøkkenet er en god kombinasjon av gammelt og nytt. Ettersom det er et nybygg, synes Sofie at det er desto viktigere med gamle ting for å skape særpreg og balanse. Legg merke til tavlen på veggen. Lignende kan du enkelt gjøre selv. FOTO: Emma Olai
PÅ JAKT ETTER BALANSE: Kjøkkenet er en god kombinasjon av gammelt og nytt. Ettersom det er et nybygg, synes Sofie at det er desto viktigere med gamle ting for å skape særpreg og balanse. Legg merke til tavlen på veggen. Lignende kan du enkelt gjøre selv. FOTO: Emma Olai
FIFFIG LYSLØSNING: Familien liker å innrede med tremøbler og tilbehør i svart og hvitt. De gamle stolene har Sofie arvet av mormoren, og putene med grafisk trykk er fra Ikea. 
I hjjørnet henger en lysslynge fra Granit fra taket. FOTO: Emma Olai
FIFFIG LYSLØSNING: Familien liker å innrede med tremøbler og tilbehør i svart og hvitt. De gamle stolene har Sofie arvet av mormoren, og putene med grafisk trykk er fra Ikea. I hjjørnet henger en lysslynge fra Granit fra taket. FOTO: Emma Olai

Rekkehus med personlig preg

For familien er det viktig at det synes at det bor folk i hjemmet deres. For det sterile og katalogpregede kan være en utfordring i et nytt hus.

- Vi har jobbet hardt med både materialer, møbler, lyssettingen og tekstiler for å skape et mykt inntrykk, sier Sofie og peker på et par gamle stoler fylt av puter.

Det kan være en utfordring å skape et personlig preg i et nybygg.

- Da vi overtok boligen ventet hjemmet fortsatt på en historie å fortelle, sier Sofie.

Nå føler paret at de endelig har funnet husets identitet. Stilen er moderne, men ser du nærmere på møbler og interiør, så er det meste arvegods og loppisfunn.

- Jeg synes møbler som er hentet fra en annen tid får et nytt uttrykk i moderne omgivelser. Og med enkle justeringer som maling eller et nytt trekk, finner de sin plass, sier Sofie.

Rekkehus med potensial

Sofie og Henrik brukte god tid på å planlegge interiøret før de satt ideene sine ut i livet.

- Det lønner seg å bli kjent med husets kriker og kroker slik at du virkelig kan se hvilket potensial som ligger der, sier Sofie.

- Vi bor ganske lite og forholdsvis trangt, så det har vært viktig for oss å finne gode oppbevaringsløsninger.

Sofie liker orden, og synes at et hjem bør være tilrettelagt sånn at det er enkelt å holde ryddig.

 - Kurver får jeg aldri nok av. De hjelper meg med å skape system i skuffer og skap, smiler hun.

 For at huset ikke skal oppleves rotete, har familien valgt å holde seg til få farger og materialer. De har stort sett gått for en enkel fargepalett og klassiske møbler.

- Vi synes det fungerer best å ikke overdrive fargebruken på små arealer med lav takhøyde, sier Sofie.

Hun har en klar, rød tråd i innredningen. Hun holder seg for det meste til svart, hvitt, tre og naturmaterialer. På barnerommene tillater hun seg mer, men også der finner du elementer som står i stil til resten av interiøret.

I EN KROK: Her er det hyggelig å ta seg en liten hvil. FOTO: Emma Olai
I EN KROK: Her er det hyggelig å ta seg en liten hvil. FOTO: Emma Olai

Drømmer om låve

Sofie ønsker stadig å fornye og forbedre boligen. Akkurat nå synes hun at de trenger et nytt bord og nye stoler til spiseplassen. Riktignok er sannsynligheten stor for at hun ender opp med noe helt annet.

- Jeg kommer sikkert hjem med nye tepper, puter, eller lamper i stedet. Det er jeg svak for. Jeg har nok altfor mye av det allerede, sier hun og ler.

Sofias favorittmøbel er det store vitrineskapet i stuen. Det har både karakter og god plass til oppbevaring. Ikke minst fungerer det som en naturlig romdeler mellom lesehjørnet og TV-stuen. 

Familien trives godt i boligen sin. Likevel drømmer de om en dag å innrede en gammel låve.

- Det hadde vært utrolig gøy. En låve har en heftig form man kan gjøre så mye med. Jeg kan også tenke meg å bygge et nytt hus en gang. Da ønsker jeg meg en stor stue. Vi kan trenge den ekstra plassen, sier Sofie.

Men først er det mye hun ønsker å gjøre i dette hjemmet. Hun har en liste med planer og ideer for hvert enkelt rom.

- Jeg beveger meg sakte, men sikkert nedover på listen og nærmer meg målet, sier hun.

EN SALIG BLANDING: Her blander Sofie gammelt og nytt. Bordet er fra Ikea, og stolene har hun funnet på ulike loppemarkeder. Legg merke til bildeveggen. Den setter preg på rommet.  FOTO: Emma Olai
EN SALIG BLANDING: Her blander Sofie gammelt og nytt. Bordet er fra Ikea, og stolene har hun funnet på ulike loppemarkeder. Legg merke til bildeveggen. Den setter preg på rommet. FOTO: Emma Olai

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning