Pasteller til maten

Om våren inntas frokosten i fiolette omgivelser, mens oransje gir høstmiddagen den rette atmosfæren.

Publisert Oppdatert
I morgenlyset er lavendelblått spesielt behagelig

Kjøkkenet har mer å by på enn stilrene linjer og funksjonelle løsninger. Et trykk på fjernkontrollen tryller frem lysende fargespill i sprutsonen over kjøkkenbenken og på topplaten av den veggfestede avlastningsskjenken. Led-teknologien er velkjent, men fargede lysdioder har ennå ikke inntatt norske hjem. Rune Marki er administrerende direktør hos lyskildegiganten Osram og bruker sin egen bolig som prøveklut for fremtidens løsninger.

Lysdiodene er felt ned ca. 15 mm bak kjøkkeninnredningen og er ute av syne. En akrylplate sørger for at lyset fra dem spres jevnt, mens fronten i herdet glass tåler sprut og søl fra koketoppen. Kjersti Simonsen stilte imidlertid én betingelse til ektemannens forsøksprosjekt: Lyset måtte kunne skrus av.

- Jeg var skeptisk og fryktet at kjøkkenet ville fremstå som et tivoli. Men vi har full kontroll over farger og lys, og kan velge de fargene og fargekombinasjonene vi til enhver tid føler er riktig og skape det miljøet vi ønsker, sier Simonsen.

Den vertikale platen i sprutsonen og den horisontale platen i forlengelsen av kjøkkenbenken kan fargestyres uavhengig av hverandre. Den første tiden varierte beboerne farger daglig, men etter hvert utviklet de sine preferanser.

- I morgenlyset er lavendelblått spesielt behagelig. Om vinteren bruker vi gjerne oransje i kombinasjon med duse grønnfarger, slik at det oppstår en balansert energi mellom de to platene.

På lag med lyset

Beboerne fikk faglig bistand av interiørdesigner Beate Kleven til å planlegge kjøkkenet i pakt med sine behov. Kleven var særlig opptatt av at hele det avlange rommet skulle utnyttes og at det store, buede vinduet skulle komme til sin rett.

- Dagslyset måtte få falle uhindret gjennom rommet. Derfor er innredningen plassert i kjøkkenets lengderetning. Opprinnelig var det tegnet inn en L-formet kjøkkenbenk, noe som både ville sperret for lysinnslippet og stengt gangbanene, påpeker Kleven.

Den rektangulære kjøkkenøya har inntrukket sokkel også på den ene kortsiden for at det skal være godt å jobbe fra tre sider. Sokkelen er senket på samtlige skrog for å få større oppbevaringsplass, og skuffer er valgt fremfor skap for å utnytte plassen best mulig. Øyas sosiale sone er i enden ved spiseplassen. Her innbyr to barkrakker til å holde kokken med selskap. Kjøkkenet skal oppfylle kravene både til et sted for matlaging og en mer gemyttlig atmosfære. Mens beboerne selv har tatt grep om det fargede lyset, har Kleven tatt hånd om arbeidslyset:

- Armaturen til lysstoffrøret svever over kjøkkenøya, og spiller videre på kjøkkenets lange linjer. Rommet har flere funksjoner, så lyset må kunne dimmes - hvitt arbeidslys passer ikke like bra til middagselskapet, mener Kleven.

Og når skinnet fra lysrøret dempes, trer fargene fra led-diodene tydeligere frem med sine stemningsfulle stråler.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning