Oppussing av hytte

Tømmerhytta ble en lys og vakker sommerhytte ved sjøen

Hytta fra Valdres til nytt liv i sjøkanten ved Helgeroa.

FLYTTET. Opprinnelig var det en tømmerhytte fra Valdres. Nå har den fått nytt liv ved sjøen.
FLYTTET. Opprinnelig var det en tømmerhytte fra Valdres. Nå har den fått nytt liv ved sjøen. Foto: FOTO: Anne Manglerud
Publisert Oppdatert
SOMMERIDYLL. Christine Fikseaunet og sønnen Theo har akkurat startet en lang sommer på hytta. Ved siden av hytta står det røde annekset med gjesteplasser og oppbevaringsplass.
SOMMERIDYLL. Christine Fikseaunet og sønnen Theo har akkurat startet en lang sommer på hytta. Ved siden av hytta står det røde annekset med gjesteplasser og oppbevaringsplass. Foto: FOTO: Anne Manglerud
GLASSVERANDA.Halvparten av terrassen er innebyget med glass. Kurvstolene med håndtak er fra Home & Cottage.
GLASSVERANDA.Halvparten av terrassen er innebyget med glass. Kurvstolene med håndtak er fra Home & Cottage. Foto: FOTO: Anne Manglerud
UTSIKT. Christine Fikseaunet arvet hytta da hun var 14 år. Hun har tilbrakt hver sommer der. Sønnen Theo i fjerde generasjon nyter utelivet.
UTSIKT. Christine Fikseaunet arvet hytta da hun var 14 år. Hun har tilbrakt hver sommer der. Sønnen Theo i fjerde generasjon nyter utelivet. Foto: FOTO: Anne Manglerud

Interiørdesigner Christine Fikseaunet har vært på hytta ved Helgeroa hver sommer siden hun ble født.

Nå er tømmerhytta fornyet og blitt lys og luftig.

Flyttet på rot

Mormoren og morfaren kjøpte tomten utenfor Stavern i 1956.

Christine forteller at siden det var såpass kort tid siden krigen, var det vanskelig å finne bygningsmaterialer. Løsningen ble at de kjøpte en laftet hytte fra Valdres, der morfaren har røtter, og flyttet tømmerhytta ned til Helgeroa.

- Tømmeret tålte ikke sjøluften og saltvannet, og laftehjørnene begynte å råtne. Derfor ble hytta panelt om på 80-tallet. Men vi har fremdeles flotte vindusposter som er et resultat av laftingen, sier hun til Bonytt.no.

Arvet som 14-åring

Da Christine var 14 år gammel arvet hun hytta, og hun har vært der mye sammen med mormoren.

- Heldigvis fikk hun sett hvor fint det ble da den ble pusset opp. Vi byttet vinduer, malte, flyttet kjøkkenet og delte av et soverom.

Kjøkkeninnredningen er original, den ble flyttet fra rommet til guttene.

- Vi snekret noen nye overskap og satte inn glassdører. Det er et skikkelig hjemmesnekret kjøkken, som jeg gjorde mens jeg studerte. Budsjettet var lavt, men kjøkkenet fungerer veldig bra den dag idag.

Glassklar utsikt

Utenfor kjøkkenet ligger glassverandaen med fri sikt ut mot Vestfolds skjærgård.

Kjøkkenvinduet kan åpnes ut mot den innebygde verandaen, og det er blitt en praktisk serveringsluke.

Familien har bygd på verandaen slik at de har en åpen del også. I hjørnet står rommelige kurvemøbler med mange puter.

Spart siden hun var 17

Interiørdesigneren sparte til møbler da hun var 17 år. Venninnene sparte til sydenturer.

- Jeg har alltid vært opptatt av interiør, og fordi jeg var så ung da jeg arvet hytta begynte jeg å tenke innredning tidlig.

Hun mikser gammelt og nytt, dyrt og billig, men mener det må være en rød tråd i miksen. Som samler tar hun med seg litt fra ulike ferier.

Bygd for komfort

På familien Fikseaunets sommersted synes det at det bor barn. Og slik skal det være ifølge Christine.

- Få fram personligheten i hjemmet eller på hytta, vis at det bor noen der. Barna skal kose seg, bikkja skal ha en hyggelig plass og det skal bakes og lages mat.

Hun foreslår å heller bruke skuffer og skap som oppbevaring til leker og rot når de ikke er i bruk.

Rolig basis

Veggene er i hovedsak malt i en rolig grå og hvite basisfarger, dører og karmer er malt med høyglans.

I interiørdesignerens sommerparadis er det myke puter og sittevennlige møbler. Hun kompromisser ikke med sofa, spisestoler eller senger.

- Møblene skal være gode å sitte i og jeg har gjerne et hav av puter. Det er sikkert en jentegreie, men som eneste dame i flokken tar jeg det virkelig ut i puter og pledd.

Les også:

Den råeste hytta du har sett

Over 1000 bilder av inspirerende interiør

Ofret en halv etasje for uteplassen

Sommerparadis i Son

SVALT INTERIØR.Stuen har åpen himling og veggene er malt lyse mens taket har beholdt sin naturlige trefarge. Hvit salong fra Slettvoll understreker den svale stilen. Liftgardiner fra Greeen Apple. Spisestuen var med da hytta ble flyttet fra Valdres.
SVALT INTERIØR.Stuen har åpen himling og veggene er malt lyse mens taket har beholdt sin naturlige trefarge. Hvit salong fra Slettvoll understreker den svale stilen. Liftgardiner fra Greeen Apple. Spisestuen var med da hytta ble flyttet fra Valdres. Foto: FOTO: Anne Manglerud
KOKKELERINGSKROK. Deler av kjøkkeninnredningen er original resten har Christine Fikseaunet bygget på da hun var student. Det har nylig fått et nytt malingsstrøk. Fargekoden er 4605 Y 10 R.
KOKKELERINGSKROK. Deler av kjøkkeninnredningen er original resten har Christine Fikseaunet bygget på da hun var student. Det har nylig fått et nytt malingsstrøk. Fargekoden er 4605 Y 10 R. Foto: FOTO: Anne Manglerud
I HØYDEN.På en hytte er køyesenger nesten obligatorisk, og det er også en praktisk løsning. Det sparer plass, samtidig som det øker antall sengeplasser. Fargene går i ulike hvite toner, med enkelte marineblå detaljer.
I HØYDEN.På en hytte er køyesenger nesten obligatorisk, og det er også en praktisk løsning. Det sparer plass, samtidig som det øker antall sengeplasser. Fargene går i ulike hvite toner, med enkelte marineblå detaljer. Foto: FOTO: Anne Manglerud
PASSER INN.Tak og gulv på dette soverommet er malt i to forskjellige hvitfarger, mens gulvet er i trehvitt. Sengeteppet er i marinestil med blå- og hvite striper, fra Home & Cottage.
PASSER INN.Tak og gulv på dette soverommet er malt i to forskjellige hvitfarger, mens gulvet er i trehvitt. Sengeteppet er i marinestil med blå- og hvite striper, fra Home & Cottage. Foto: FOTO: Anne Manglerud
FIN MIKS. Bland nytt og gammel, billig og dyrt, men prøv å finne en rød tråd i miksen, råder interiørdesigneren.
FIN MIKS. Bland nytt og gammel, billig og dyrt, men prøv å finne en rød tråd i miksen, råder interiørdesigneren. Foto: FOTO: Anne Manglerud

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning