Nye takter på gamle trakter

Da Therese pusset opp barndomshjemmet, fant hun et hemmelig rom

For fire år siden overtok Therese barndomshjemmet sitt i Bodø. Siden har hun brukt tiden godt til å sette sitt eget preg på omgivelsene hun vokste opp i – og i prosessen dukket det til og med opp et hemmelig rom.

<b>FØR OG ETTER:</b> Thereses barndomshjem fremstår i helt ny drakt etter at vinduer ble skiftet og kledningen malt. I tillegg er det bygget en stor platting.
FØR OG ETTER: Thereses barndomshjem fremstår i helt ny drakt etter at vinduer ble skiftet og kledningen malt. I tillegg er det bygget en stor platting. Foto: privat
Sist oppdatert

Therese Forn har alltid likt atmosfæren i huset. Gleden var derfor stor da hun i 2020 fikk overta det store huset, som ligger i Rønvika i Bodø by.

Der bor hun sammen med mannen Ivar og deres tre barn.

– Det er fint og spesielt å ta over barndomshjemmet. Å gi barna mine den samme hagen og de samme rommene å boltre seg i, gjør godt i hjertet. Det ble så rett for oss som familie, sier Therese.

Flere ombygginger

Etter flere år og oppussingsprosjekter sørpå samt boligbygging i Bodø, ble barndomshjemmet en annerledes utfordring.

<b>FAVORITTMØBELET: </b>En stor sofa som barna formelig kan vokse opp i, er prioritert. I denne er det plass til alle! Her med Noor og Philippa. Sofaen er fra Bolia. Plakaten er av Anna Brandt.
FAVORITTMØBELET: En stor sofa som barna formelig kan vokse opp i, er prioritert. I denne er det plass til alle! Her med Noor og Philippa. Sofaen er fra Bolia. Plakaten er av Anna Brandt. Foto: Kathrine Sørgård

Heldigvis synes Thereses mor at det bare er fint med alle forandringene.

Det er imidlertid ikke første gang at huset blir pusset opp. Siden 1952 er det bygget ut og på tre ganger, noe Therese synes gjør det unikt i utformingen og inndelingen av rom.

Å lete etter inspirasjon til rommene er noe hun koser seg med.

– Vi synes det er gøy å tenke litt «utenfor boksen». Heldigvis har vi begge lett for å hive oss rundt. Her om dagen bestemte vi oss for å lakkere gulvet i stuen lysere, og dagen etter var jobben gjort, sier Therese.

Hun regner med at paret har spart rundt 60 000 kroner på å friske opp det gamle gulvet i loftstuen, i stedet for å legge nytt gulv maken til det de har.

<b>FØR OG ETTER: </b>I loftsstuen er det gjort store forandringer, og det var mye å spare på å restaurere golvet istedenfor å legge nytt. Trappen er skjult med en halvvegg, som Therese synes er fin i sin enkle form. Fargen heter Soothing Beige fra Lady pure color.
FØR OG ETTER: I loftsstuen er det gjort store forandringer, og det var mye å spare på å restaurere golvet istedenfor å legge nytt. Trappen er skjult med en halvvegg, som Therese synes er fin i sin enkle form. Fargen heter Soothing Beige fra Lady pure color. Foto: Kathrine Sørgård og privat

Pengene de har spart, ble brukt på nytt kjøkken.

Les også: Her er de 10 største kjøkkentabbene

NYTT KJØKKEN: Stue og kjøkken er viktig for familien.
NYTT KJØKKEN: Stue og kjøkken er viktig for familien. Foto: Kathrine Sørgård

Skaper selv

På veggene henger det fotokunst som Therese har laget sammen med venninnen Marthe Mølstre, som er fotograf.

De to finner glede i å skape dekorative motiver og har fått antatt flere bilder av en lokal interiørbutikk.

<b>NYE LØSNINGER:</b> Å gjøre huset til sitt med egne løsninger, har vært en spennende prosess for Therese og familien. Lampen er fra &amp;Tradition. Bordet og sofaen er fra Bolia.Veggene og taket er malt med Soothing Beige fra Lady Pure Color.
NYE LØSNINGER: Å gjøre huset til sitt med egne løsninger, har vært en spennende prosess for Therese og familien. Lampen er fra &Tradition. Bordet og sofaen er fra Bolia.Veggene og taket er malt med Soothing Beige fra Lady Pure Color. Foto: Kathrine Sørgård

Det har igjen inspirert dem til å starte sin egen nettbukk, Le Character.

Motivene på veggene hjemme er blandet med rimelige og dekorative plakater med stilrene rammer, og koselige familiebilder.

– Det viktigste jeg har lært om å innrede, er å velge noe jeg selv virkelig liker. Fra den typisk nordiske String-hyllen, til artige bruktfunn, sier Therese.

Les også (+): Mannen min døde brått. Nå kommer sønnene fra hans første ekteskap og ribber meg

Enkle forandringer

<b>DUS LUNHET:</b> Stuen er en blanding av koselig og lekker. Vasen, bordet og lampen er fra Hay. Stolen er fra Bolia. Veggen er malt med Soft Skin, Lady Pure Color.
DUS LUNHET: Stuen er en blanding av koselig og lekker. Vasen, bordet og lampen er fra Hay. Stolen er fra Bolia. Veggen er malt med Soft Skin, Lady Pure Color. Foto: Kathrine Sørgård

– Stue og kjøkken er viktig for oss. Her gjør ungene lekser, leker, og vi har besøk av venner og familie. Vi har laget god plass til mange, sier Therese, som har prioritert flere og gode sofaer.

Andre forvandlinger, som å skifte vindu og kledning samt isolere, er heldigvis unnagjort.

<b>SKJULT ROM:</b> Under oppussingen fant de et «hemmelig» rom. Det ble åpnet opp og laget om til en lekehule for barna. Sofaen er fra Bolia. Spottene er fra SG Lighting. Veggfargen er Organic Green fra Lady Pure Color.
SKJULT ROM: Under oppussingen fant de et «hemmelig» rom. Det ble åpnet opp og laget om til en lekehule for barna. Sofaen er fra Bolia. Spottene er fra SG Lighting. Veggfargen er Organic Green fra Lady Pure Color. Foto: Kathrine Sørgård

Her i dette huset ønsker familien å bli værende. Derfor kjenner Therese ekstra godt etter når hun gjør valg. Skjønt, flere av dem har vært spontane.

Les også: Nytt kjøkken for kun 20 000 kroner

Elsker grønt

– Selve renoveringen med ny planløsning i andre etasje, ble nøye planlagt, mens prosjekter som bygging av vaskerom, ble tatt mer eller mindre på sparket, sier hun.

Paret hev seg også rundt og malte kjøkkenet i en fei.

– Jeg satte meg først ned og så for meg rom for rom. Fargene som er valgt er friske, uten å være for pastellaktige. Grønt går igjen hos oss, jeg elsker den fargen, både som mørk og lys!

Les også: Slik så kjøkkenet ut da Karoline og Magnus flyttet inn. Forvandlingen er enorm

Deilig fargespill

Thereses fargeglede har også takene fått smake på, der er det ikke spor av hvitt.

At vegger og tak er i like farger, gir en lunhet til de store rommene og en god romfølelse som Therese simpelthen elsker.

<b>ENKELT OG ELEGANT:</b> Vaskerommet er strammet opp med enkle skap og en benk som har oppbevaring under. Innredningen har de snekret selv, og materialene kom på cirka 5000 kroner. Vegger og tak er malt med Sand fra Lady Pure Color.
ENKELT OG ELEGANT: Vaskerommet er strammet opp med enkle skap og en benk som har oppbevaring under. Innredningen har de snekret selv, og materialene kom på cirka 5000 kroner. Vegger og tak er malt med Sand fra Lady Pure Color. Foto: Kathrine Sørgård

– Og vinduene slipper inn masse deilig lys, samtidig som jeg synes vi har klart å gjøre det intimt og koselig, også i mørketiden, sier hun.

Therese Forn (34) bor med mannen Ivar Forn (40) og deres tre barn Philippa (10), Noor (6) og Eik (1) i et trehus fra 1952, like utenfor sentrum av Bodø by i Nordland.

Huset på 366 kvadratmeter er Thereses barndomshjem, som moren kjøpte i 2001.

Therese jobber som Content Creator. Mannen Ivar (40) jobber som forretningsutvikler. Begge er tidligere fotballspillere.

– Underveis har vi lært at ting alltid tar lengre tid enn man tror, og at det meste kan løses.

– Beliggenheten, huset, hagen, alt var rett. Selv om vi måtte og må gjøre en del med det, elsker vi det! Et lite evighetsprosjekt, med masse sjel, passer oss helt perfekt.

– Noen bestemt stil har jeg vel ikke. Jeg tar rett og slett i bruk det jeg umiddelbart kjenner at jeg liker. Det viktigste er jo å skape et hjem man selv synes er fint.

Se mer

– Jeg elsker de store stuene og gjennomgangen fra kjøkkenet, stuen og ut på terrassen og hagen, sier Therese, som konstaterer at drømmen om et skikkelig sosialt hus har gått i oppfyllelse.

Les også (+): Jeg arvet hytta sammen med min bror, men så gjorde han noe som endret alt

Se plantegning og flere bilder under:

<b>PLANTEGNING:</b> Familien er fornøyd med den nye romløsningen i huset.
PLANTEGNING: Familien er fornøyd med den nye romløsningen i huset. Foto: Rom123
<b>GARDEROBE MED OVERSIKT:</b> Mellom badet og soverommet ble det plass til en åpen garderobe. Innredningen er Pax fra Ikea. Vegger og tak er malt med Organic Green fra Lady Pure Color.
GARDEROBE MED OVERSIKT: Mellom badet og soverommet ble det plass til en åpen garderobe. Innredningen er Pax fra Ikea. Vegger og tak er malt med Organic Green fra Lady Pure Color. Foto: Kathrine Sørgård
<b>SOM EN SOLNEDGANG:</b> Noor synes det er stas at rommet hennes blir fotografert. Fargen heter Savannah Sunset fra Lady Pure Color.
SOM EN SOLNEDGANG: Noor synes det er stas at rommet hennes blir fotografert. Fargen heter Savannah Sunset fra Lady Pure Color. Foto: Kathrine Sørgård
<b>KONTRASTER:</b> Den lyse spisesonen bryter mot kjøkkenet ellers, som er malt i mørkere farger. Vasen er fra Louise Roe, bordet fra Bolia, stolene fra Hay og hyllen fra String Furniture. 
KONTRASTER: Den lyse spisesonen bryter mot kjøkkenet ellers, som er malt i mørkere farger. Vasen er fra Louise Roe, bordet fra Bolia, stolene fra Hay og hyllen fra String Furniture.  Foto: Kathrine Sørgård
<b>LYST BARNEROM:</b> Philippa stortrives på rommet sitt, som er malt i fargen Senses, fra Lady Pure Color.
LYST BARNEROM: Philippa stortrives på rommet sitt, som er malt i fargen Senses, fra Lady Pure Color. Foto: Kathrine Sørgård
<b>DEILIG BADEKAR:</b> Å ha plass til et stort badekar gjør hverdagen med små barn enklere. Badekaret er fra Viking.
DEILIG BADEKAR: Å ha plass til et stort badekar gjør hverdagen med små barn enklere. Badekaret er fra Viking. Foto: Kathrine Sørgård

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2024, og sist oppdatert 29/05 2024.

Les også