Male vegger og tak

Slik unngår du skjolder når du maler

Bruker du rulla feil, tørker deler av malingen mens du maler. Det er en viktig årsak til at det blir skjolder.

RULLE: Dropp rullebrettet.
RULLE: Dropp rullebrettet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.no
Publisert Oppdatert

Du har satt av helgen til å male taket, litt utpå søndagen innser du at du har kjøpt litt snaut med maling.

"Gnir jeg malingen godt utover, holder det akkurat til to strøk", tenker du.

Tørker fort

- Skjolder kan ha flere årsaker, som forskjellig sug i underlaget og flekksparkling. Men ofte oppstår de fordi folk bruker rulla feil, forklarer Svein Nedberg Hansen, Malermester i utprøvningsavdelingen hos Jotun.

- Vannbasert maling tørker fort, og legger du tynne strøk, tørker den enda fortere. Kjører du rulla frem og tilbake på rullebrettet, har rulla i utgangspunktet lite maling i seg. Når du så gnukker og gnir rulla for å dekke et størst mulig felt, har du laget en veldig tynn påføring som tørker nesten med en gang. Når du starter neste påføring blander ikke malingen seg der du overlapper, og du får en skjold, forklarer malermesteren.

Her er malermesterens tips:

Jobbe raskt

Skal du ha strøken finish må du jobbe raskere slik at ikke deler av malingen får anledning til å tørke under påføringen.

Bruk bøtte

Fyll oppl: Rull på toppen av malingen
Fyll oppl: Rull på toppen av malingen Foto: Illustrasjon: Øivind Lie
Unngå drypp: drei rulla en halv tørn slik at den dryppende kanten kommer på toppen av rulla.
Unngå drypp: drei rulla en halv tørn slik at den dryppende kanten kommer på toppen av rulla. Foto: Illustrasjon: Øivind Lie

Det første du må gjøre er å bytte ut rullebrettet med en malerullbøtte. Rullebrettet tar kun litt maling av gangen, noe som gjør at du stadig må etterfylle. Det tar tid. I tillegg får du mindre maling i rulla når du kjører den frem og tilbake på brettet.

Bruk riktig rulle

Det neste er å kjøpe en skikkelig rulle som passer til jobben du skal gjøre. Skal du jobbe raskt nok, må du også ha et forlengerskaft. Med skaftet får du opp farten når du påfører, samtidig som du får god avstand til det du skal male, slik at det er lettere å oppdage feil.

Rull rett på malingen

Når du bruker bøtta ruller du rulla på toppen av malingen. Da får du en dryppende kant på undersiden av rulla. For å unngå å søle drar du rulla rundt en halv tørn mot kanten av bøtta, slik at du får denne dryppkanten på toppen. Da holder malingen seg i rulla de sekundene du bruker før du starter å rulle.

Så er det viktig å la rulla løpe lett over overflaten, og ikke legge press på. Da får du påført passe mye maling. Er du i tvil om hva som er passe, les på boksen hvor mye malingen dekker per liter.

Få med deg mer om snekring og verktøy. Følg meg på Facebook og besøk Klikks verktøyforum.

Les også:

Her kan du spørre om oppussing

Slik kutter du en gipsplate

Slik maler du uten teip

</p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning