Oppussing og bolig

- Slik pusset vi opp det gamle trehuset

Fukt, vannlekkasje og masse tid til hjelp. Nå er Vidar og Ingrid knallfornøyd med sitt nyoppussede hus.

SNEKRET OG MALT: Furubordet i kosekroken er fra Ikea. Ingrid har malt det selv, og det fungerer også som spisebord. Benken har Vidar snekret. Ingrid sitter på en Eames-stol, og lampen i taket er kjøpt på lauritz.com.
SNEKRET OG MALT: Furubordet i kosekroken er fra Ikea. Ingrid har malt det selv, og det fungerer også som spisebord. Benken har Vidar snekret. Ingrid sitter på en Eames-stol, og lampen i taket er kjøpt på lauritz.com. Foto: FOTO: Bård Jørgensen
Publisert Oppdatert

Dette gjorde de:

 • Rev av sponplater på stuevegger og i stuetak og pusset ned alt panelet under for hånd
 • Rev av laminatet på kjøkkengulvet
 • Malte gulv, vegger og tak
 • Flyttet et gammelt ildsted (stor jobb!)
 • Satte inn nytt kjøkken
 • Rev terrasse
 • Drenerte rundt huset
 • Plantet 30 meter hekk

For halvannet år siden flyttet Ingrid og Vidar fra den nyoppussede leiligheten ved Sofienbergparken i Oslo, til en noe sliten trevilla på 111 kvadratmeter i Sandefjord.

- Vi er begge to fra Sandefjord, og Vidar var ganske klar på at han ville tilbake hit med tiden. Men jeg var ikke like klar. Jeg trivdes så godt i Oslo, sier Ingrid, som den gangen jobbet som butikksjef for interiørbutikken Rafens i Grensen.

Tenker du på å flytte fra byen? Hva med et småbruk?

Kjærlighet ved første blikk

Men så var det grillfest i hagen til noen venner i Sandefjord. Og fra hagen deres fikk Ingrid øye på et hvitt trehus som tronet på et svaberg like ved.

Huset hadde fått navnet Fjeldborg på grunn av svaberget det lå på.

Sandefjord er en liten by, og det viste seg at Vidar kjente eierne av trehuset. Sammen med Ingrid, oppsøkte han dem og fortalte i varme ordelag om hvordan de ønsket å restaurere Fjeldborg til fordums prakt.

MALTE PANELET: Taket, veggene og gulvet i stua er malt hvite. Ingrid og Vidar tok ned alle platene fra veggene og pusset hvert eneste panel som lå under for hånd. Det var en stor jobb!
MALTE PANELET: Taket, veggene og gulvet i stua er malt hvite. Ingrid og Vidar tok ned alle platene fra veggene og pusset hvert eneste panel som lå under for hånd. Det var en stor jobb! Foto: FOTO: Bård Jørgensen

Hoppet i det

GARDINSTANG FRA NATUREN: En kvist er brukt som gardinstang og pyntet med fugler av papir i herlige mønstre.
GARDINSTANG FRA NATUREN: En kvist er brukt som gardinstang og pyntet med fugler av papir i herlige mønstre. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

Ikke så veldig lenge etter sto Ingrid og Vidar der med skjøtet på sitt nye hjem i hånden. Uten at noen av dem hadde funnet seg jobb i Sandefjord, og uten at de hadde solgt leiligheten i Oslo.

- Så var det bare å hoppe i det, da, sier Ingrid.

Bratt lærekurve

Den 16. mai 2008 var de i gang med restaureringen. Det meste har de gjort selv, men ofte med en fagmann på telefonen mens de holdt på.

- Jeg anbefaler vel ikke å gjøre alt selv. Vi fikk lekkasje på kjøkkenet fordi jeg ikke hadde montert blandebatteriet riktig på vasken, sier Vidar.

Men med både rørlegger og snekker i familien, fikk de heldigvis ikke for mange ubehagelige overraskelser mens de holdt på.

Den største utfordringen var at det var tilløp til fukt i kjelleren. Det problemet løste de ved å drenere rundt huset.

- Vi tok helt fri fra jobb i de seks første ukene vi bodde her. Alt vi gjorde i den tiden var å pusse opp, sier paret.

Følg dem på nett

HARMONI PÅ SOVEROMMET: Taket er malt i fargen Chi helblank fra Jotun. Taklampen er fra Åhléns. På veggen henger bilder fra reiser Ingrid og Vidar har gjort sammen siden de ble kjæreste da de var 16 og 17 år.
HARMONI PÅ SOVEROMMET: Taket er malt i fargen Chi helblank fra Jotun. Taklampen er fra Åhléns. På veggen henger bilder fra reiser Ingrid og Vidar har gjort sammen siden de ble kjæreste da de var 16 og 17 år. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

Halvannet år etter at de begynte restaureringen av Fjeldborg, kjenner Ingrid og Vidar seg rimelig ferdige med det arbeidet. Eller gjør de det?

FJELDBORG: Hvitmalt idyll i Sandefjord. Til huset Fjeldborg hører også det gamle hønsehuset som synes til høyre bak treet, og en garasje.
FJELDBORG: Hvitmalt idyll i Sandefjord. Til huset Fjeldborg hører også det gamle hønsehuset som synes til høyre bak treet, og en garasje. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

Etter hvert står også planer om utbygging på programmet.

- Det er rart hvor fort man venner seg til å ha mer plass. Nå ønsker vi oss større bad, større stue, eller kanskje en vinterhage, og flere soverom, sier Vidar.

Fremtidige endringer på huset kan du følge på Ingrids interiørblogg om prosjektet Fjeldborg.

Ingrids interiørtips

 • Puter kan endre rommets stil totalt. Blande helst teksturer og farger på tekstilene.
 • Det meste kan males. Jeg holder meg til to glansgrader, enten helt matt (grad 10 og 15) eller helblank (80 til 100) for å skape kontraster.
 • Den gode, gamle "oddetallsregelen" er min rettesnor: Tre er bedre enn to, og fem er bedre enn fire når du skal style!
 • Friske blomster er et must, like gjerne fra grøfta eller hagen som fra butikken.
 • Lamper er det verdt å lete litt etter og investere i. En "riktig" lampe er både funksjonell og estetisk.
 • Bland nytt, brukt, arvet, dyrt og billig, for en personlig stil. Husk at det tar litt tid å "skape et hjem"!

Les også:

Få industriell rustikk på badet

Vårens kuleste interiørtrender

Finn interiørprodukter i bloggbutikker

LAGDE BENKEPLATEN SELV: Kjøkkeninnredningen er fra Ikea. Benkeplaten har Ingrid lagd selv ved å legge glassfliser på litexplater, og deretter satt lister på kantene. Listene angrer hun på, for der samler det seg griseri fra benken. Lampen i taket er fra Brødrene Kolstad og filleryen fra Rice.
LAGDE BENKEPLATEN SELV: Kjøkkeninnredningen er fra Ikea. Benkeplaten har Ingrid lagd selv ved å legge glassfliser på litexplater, og deretter satt lister på kantene. Listene angrer hun på, for der samler det seg griseri fra benken. Lampen i taket er fra Brødrene Kolstad og filleryen fra Rice. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

Her kan du kjøpe og selge utstyr

GREIN TIL HATTENE: Greinen har Ingrid plukket med seg i skogen og hengt opp med hygging i taket. Skapet er arvegods fra Ingrids oldemor. Men Ingrid er usikker på hva oldemor ville ha sagt om hun hadde visst at det ble malt rosa.
GREIN TIL HATTENE: Greinen har Ingrid plukket med seg i skogen og hengt opp med hygging i taket. Skapet er arvegods fra Ingrids oldemor. Men Ingrid er usikker på hva oldemor ville ha sagt om hun hadde visst at det ble malt rosa. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning