Gipsplugger og betongplugger

Slik fjerner du pluggen fra veggen

Slik fjerner du pluggen fra gipsvegg og murvegg.

FJERNE PLUGGER: Rawlplugger (bildet) og andre typer veggplugger kan  fjernes på enkle måter.
FJERNE PLUGGER: Rawlplugger (bildet) og andre typer veggplugger kan fjernes på enkle måter. Foto: Foto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Det kommer tider når det du har hengende på veggen må fjernes eller flyttes. Har du betongvegger, sitter det gjerne en plugg igjen i veggen. Pluggen skal ofte fjernes, blant annet fordi man har planer om å sparkle og male veggen.

Det danske nettstedet bolius.dk har løsningen på dette problemet.

Dreier det seg om gipsplugger, er det også enkle tips for å fjerne dem.

Vinopptrekker

Ved å bruke en klassisk vinopptrekker får man ifølge nettstedet betongpluggen raskt ut på følgende måte:

  1. Skru opptrekkeren et par ganger inn i pluggen.
  2. Trekk så den gamle pluggen forsiktig ut.

Gipsanker

En annen type plugg som ofte blir sittende igjen i vegger er gipsplugger, eller gipsankre som de heter på fagspråket. Disse kan være langt vanskeligere å fjerne.

Gipsankrene kommer i to varianter; metall eller nylon/plast.

- Dersom det er snakk om de originale gipsankrene, så har de et knekkpunkt i kransen. Man skal derfor skru ut skruen, sette et skrujern under kransen og knekke den av. Deretter banker man bare resten av pluggen inn og sparkler, forteller produktsjef hos Norgips, Thomas Mila, til bonytt.no.

Dersom det er brukt andre typer ankre, uten knekkpunkter i kransen, er rådet fra Mila at man rett og slett bare banker pluggen med krans så langt inn at den kan sparkles over.

En tredje variant, som vises i slutten av denne videoen fra YouTube, handler om å rette ut ankeret inne i veggen. Som videoen viser, gjør man dette med hjelp av en skrutrekker som forsiktig bankes innover, og da skal det altså til slutt være mulig å trekke hele ankeret ut uten at veggen blir mer skadet.

</p> <h4>Gipsplugger i plast</h4> <p>Den andre varianten, pluggene i plast, er enklere. Man skjærer bare kransen bort med en kniv, gjerne en tapetkniv.</p> <p>Det kan også brukes et blad fra en tapetkniv og sette det ned mellom kransen og veggen og dytte eller banke bladet forsiktig nedover.</p> <p>Resten av pluggen bankes forsiktig inn i veggen med et skrujern.</p> <p> <iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="372" src="http://www.youtube.com/embed/yUzfOLzRIPc" width="608"/> </p> <h4>- Bruk mindre festekroker</h4> <p>Ifølge Mila har folk en tendens til å bruke for kraftig opphengsmateriell <a href="http://www.klikk.no/bolig/article422007.ece">når man skal feste noe på en gipsvegg</a>.</p> <p>- Skal man for eksempel feste et bilde, holder det med en såkalt X-krok, enten med én eller to spikre. Disse krokene holder en vekt på opptil fem kilo.</p> <p>Det er først ved tyngre ting, som skap eller hyller, Mila mener at det er nødvendig med gipsankre.</p> <p>Han henviser forøvrig til Norgips' <a href="http://http://norgips.no/file?dnl=NO%2Fbrosjyrer%2FVeiledninger%2FORGIPS+Brosjyre+Oppheng+for+nett+hoyere+opplosning.pdf">brosjyre</a> om oppheng på en gipsvegg.</p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article643532.ece">Slik monterer du gipsplater som en proff</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/rom123/article647631.ece">Slik sparkler du gipsplater</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article652550.ece">På jakt etter nye interiørideer? De finner du i Bonytts inspirasjonsguide</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/foreldre/foreldreogbarn/article697512.ece">- Papparollen er viktigst</a> </p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning