Stramme opp møbler

Lett å fikse skjeve skap og knirkete lenestoler

Lei av skjeve skapdører og stoler som knirker? Slik fikser du møblene dine.

IKKE KAST DISSE: Elsket og hatet, men unbrakonøkkelen er fin å ha for å stramme opp skruene i møblene dine.
IKKE KAST DISSE: Elsket og hatet, men unbrakonøkkelen er fin å ha for å stramme opp skruene i møblene dine. Foto: Foto: Gro Strømsheim
Publisert Oppdatert

De fleste nordmenn har kjøpt flatpakkede møbler fra Ikea, Bohus, Skeidar eller andre møbelkjeder. Vi setter opp bokhyller i flotte stuer og spiser middag i lekre kjøkken på bord vi selv har skrudd sammen.

Stort sett fungerer de fint. Men mange er også misfornøyde og har opplevd at bordet blir sjanglete og lenestolen i stua knirker etter en tids bruk.

Visste du at Ikea mener du alltid skal stramme skruene når du har hatt møbelet i bruk i en måneds tid? Alle skruer i tremøbler vil være løsere etter noen måneder fordi treverk er et levende materiale som trekker seg sammen når det tørker.

Spar på verktøyet

Nøyaktig hvordan du skal få bokhyllene til å bli mer stødige eller skapdørene til å henge rett, vil avhenge av hvor du kjøpte møbelet og hva feilen er. Men det er flere generelle råd som kan være til hjelp.

Å ta vare på unbrakonøkkelen er punkt nummer én. De fleste av oss har vel en 20-30 stykker spredd rundt i huset. Det er neppe nødvendig å ha mange, men pass på å behold én nøkkel i hver størrelse.

KNIRKETE STOL: Mange lenestoler blir ustøe og knirker etter noen måneder. Da må du fram med unbrakonøkkelen og stramme skruene.
KNIRKETE STOL: Mange lenestoler blir ustøe og knirker etter noen måneder. Da må du fram med unbrakonøkkelen og stramme skruene. Foto: Foto: Gro Strømsheim

- Alle møbler bør etterstrammes etter en måneds tid. Når møblene har vært i bruk i noen uker, kan man se at noen skruer har blitt litt løsere og en slik etterstramming vil justere det, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Elizabeth Egger i Ikea til klikk.no.

Hun ber deg også lese informasjonen som følger med møbelet når du kjøper det, du kan også finne alle brosjyrer og monteringsanvisninger på Ikeas nettsider.

Treverk vil trekke seg sammen

Sven Erik Breili er Maxbos egen «klart du kan»-rådgiver. Han minner om at treverk er levende materiale og vil tørke og trekke seg sammen etter en tids bruk.

- Alle skruer i tremøbler må strammes til etter noen måneders bruk. Når treverket tørker inn vil det trekke seg sammen. Uansett hvor fint skapet var, så må skruene strammes til, sier Breili til klikk.no.

Han ber deg ta en kikk etter en måneds tid og gjerne også når det har gått et år, selv om du ikke mener noe er galt. Å stramme til skruene vil kunne forhindre skjev og gal belastning på hyllen eller skapet.

Dette gjelder alle typer møbler, stoler, bord, hyller og skap, så lenge de er laget av tre.

Husk på de små skruene

Hvis du opplever at skapdørene har ulik høyde eller er skjeve, så er trikset å skru på de små skruene på selve hengslene.

- Det er ikke lett å huske akkurat hvilken skrue som hever døren og hvilken som trekker den litt venstre, men da er det bare å prøve seg fram. Hvis du skrur på én av de små skruene, så ser du kjapt hvilken forandring som har skjedd. Det er ikke farlig å prøve, sier Breili.

Denne fremgangsmåten er stort sett beskrevet i monteringsanvisningen som fulgte med møblene. Det kan være litt vanskelig å få taket på hvilken skrue som skal skrus på, men du gjør ingen stor skade ved å velge feil skrue og så skru den tilbake om du valgte feil.

ULIK HØYDE: Et vanlig problem når man kjøper flatpakkede skap er at dørene henger litt ulikt. Dette kan også skje etter en tids bruk, at den ene døren synker litt.
ULIK HØYDE: Et vanlig problem når man kjøper flatpakkede skap er at dørene henger litt ulikt. Dette kan også skje etter en tids bruk, at den ene døren synker litt. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Selv om dørene var fine rett etter montering, kan det godt hende at én av dem synker etter noen måneder. Da kan det være smart å ha spart på papirene som fulgte med og huske på at problemet kan fikses med en skrutrekker.

GODT TIPS: Hvis en skapdør er for lav eller skjev eller dørene ikke lukkes helt, så er løsningen å skru på de små skruene på henglsene.
GODT TIPS: Hvis en skapdør er for lav eller skjev eller dørene ikke lukkes helt, så er løsningen å skru på de små skruene på henglsene. Foto: Faksimile: Ikea

Bruk olje på metallmøbler

Hvis hele skapdøren føles løs og slarkete og den ikke sitter godt på skapet lenger, så kan det være en god idé å ta en titt på hengslene. Hvis de ser gamle ut eller ikke har godt nok feste i skapet, så kan løsninge være å rett og slett kjøpe nye henglser.

- Hvis du har et relativt gammel skap som du er fornøyd med, men der dørene ikke fungerer lenger, så kan det være en grei og billig løsning å kjøpe nye hengsler, sier Maxbo-rådgiveren.

Hvis du sliter med skrapende lyder i metallmøbler, anbefaler Ikea at du tar en kikk i kjøkkenskapet.

- Dersom det er metallmøbler som knirker kan det ofte være at problemet er metall mot metall, ikke nødvendigvis en løs skrue. Da er en enkel løsning å smøre det inn med olje, for eksempel olivenolje, slik at metallet ikke gnisser mot hverandre, forteller Siv Elizabeth Egger.

Les også:

Jo da, plantene kan overvintre i potter

Trikset som tar knekken på malinglukt

Mange klager på møbelkjøpet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning