Oppussing i leid bolig

Du må ha tillatelse til å henge opp bilder på veggen

Tingene du bør styre unna hvis du leier bolig.

LEIE AV BOLIG: Bare det å henge opp noe på veggen kan koste mye jobb, om utleier krever at du tetter hullene og maler hele veggen når du flytter ut. Hvilke krav han eller hun setter bør du derfor ha helt klart før du setter i gang med noe.
LEIE AV BOLIG: Bare det å henge opp noe på veggen kan koste mye jobb, om utleier krever at du tetter hullene og maler hele veggen når du flytter ut. Hvilke krav han eller hun setter bør du derfor ha helt klart før du setter i gang med noe. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Tips ved vedlikehold og oppussing:

Sjekk hva kontrakten din sier om vedlikehold.

Vil du pusse opp så spør om lov og få det skriftlig.

Blir dere uenig så klag skriftlig. Du kan gå videre om det ikke hjelper til blant annet husleietvistutvalget.

Forbrukerrådet kan gi råd og veiledning

(Kilde Ingeborg Flønes/Forbrukerrådet)

- Vi opplever at mange leietakere ikke tar innover seg eller vet for lite om hvilket ansvar de har påtatt seg ved å leie en bolig. Veldig mange får seg en sur overraskelse når de skal flytte ut, og oppdager at slurv eller manglende vedlikehold har ført til at deler av eller hele depositum forsvinner, forteller driftssjef i Utleiemegleren, Ann-Liz Grønli.

For din oppgave som leietaker av en leilighet er å passe på, og i utgangspunktet ikke endre boligen. Det betyr at du skal vedlikeholde, men ikke pusse opp. Om du mener boligen er aldri så sliten, må leietaker bestemme om du skal få gjøre så lite som å henge et bilde på veggen.

- I utgangspunktet skal alle ønsker om endring i boligen godkjennes av utleier før leietaker gjør noe som helst. Hvis du utfører endringer i boligen uten eiers samtykke, risikerer du å måtte dekke kostnadene i forbindelse med reparasjon eller tilbakeføring av dette når du flytter ut, fastslår Grønli.

Du kan få dekket kostnadene

Det er ikke bare lurt å avtale endringer med utleier for å unngå at depositumpengene går tapt eller at du får mye ekstrajobb før du flytter. Det er også mulig utleier vil betale for endringene du gjør. Vil du friske opp leiligheten setter ofte utleier bare en pris på det og tar regningen selv.

- Det vanlige er at folk tar kontakt med utleier, og ofte dekker utleier maling og andre utgifter når du først gjør jobben. Det er viktig å si i fra eller så kan du ende opp som han som fikk en regning på 1700 kroner for to skruehull i taket, advarer Ingeborg Flønes, direktør i Forbrukerrådets forbrukerservice.

Det kan imidlertid være verdt å ha med seg at du da ikke får med deg møblement eller monteringer videre når du flytter.

- Leietaker kan for eksempel ønske å montere opp en lystett rullegardin, solskjerming, bokhyller eller annet. Hvis eier godkjenner montering av dette vil det være å anse som fast montasje i utleieboligen og kan ikke medtas ved utflytting, sier Ann-Liz Grønli.

Skal vi tro eksperten er det derfor viktig å få avklart alle detaljer på forhånd. Eier kan for eksempel være villig til å dekke innkjøp av rullegardin mot at du monterer dette selv, dersom eier ser behovet for å ha dette i boligen permanent.

Kan bli mye ekstra jobb uten helt klare avtaler

Er ikke alle avtaler på plass når du begynner å endre ting, kan du få deg en kjip overraskelse når du flytter. For eksempel kan utleier si ja til at du skrur i veggen så lenge alle hull tettes før du leverer nøkkelen igjen. Det kan bli mye uforutsett jobb om du ikke har fått helt klart svar fra utleier på hvordan han eller hun vil ha det når leieperioden er over. Ifølge Grønli opplever utleiemegleren ofte at den type reparasjoner ikke godkjennes, noe som kan gjøre at du trekkes i depositum.

Sørg også for å ha et skriftlig svar på hvem som skal dekke kostnadene på oppussingen.

- Godkjenning fra eier bør alltid være bekreftet skriftlig fra eier eller via utleiemegler. En godkjenning kan blant annet innebære at eier ønsker at veggen, som du får tillatelse til å bore og skru i, skal tilbakestilles ved utflytting, sier Grønli.

Det betyr at om du ønsker å montere opp en flatskjerm eller andre tunge ting, må alle hull sparkles og males pent over før du flytter ut. Det er da viktig å huske at hele veggen må males fra hjørne til hjørne for at det skal bli pent.

Dette må du vite om leie av bolig

Til tross for at du ikke kan pusse opp boligen du leier, skal du imidlertid sørge for at leiligheten du har leid er i samme stand som den var i da du flyttet inn. Det betyr at du har et vedlikeholdsansvar i boligen.

Typisk vedlikehold du som leietaker må sørge for er:

  • Dørlåser
  • Kraner
  • Vannklosetter
  • Elektriske kontakter og brytere
  • Røykvarsler og brannslokkingsutstyr (nødvendig funksjonskontroll, rengjøring, batteriskift, testing og liknende)
  • Varmtvannsbeholdere inventar og utstyr i husrommet som ikke er en del av den faste eiendommen.

(Kilde: Forbrukerrådet.no)

Hvis ikke annet er avtalt, er det nemlig forventet at du gjør vanlig vedlikehold som å skru igjen løse skruer på dørhåndtaket, så det ikke faller av, skifte pakning på kraner som drypper og batterier i røykvarsleren.

- Lager du hull i døra må du naturligvis reparere det. Slår du av strømmen når du reiser til syden midtvinters, slik at rørene fryser, kan det føre til at du må betale for skadene, advarer Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Det er likevel huseier som har hovedansvaret for mesteparten av vedlikeholdet i boligen, men det er viktig at du leser leiekontrakten nøye, så du vet hva dere er enige om. Si også alltid ifra med en gang du oppdager at noe er ødelagt i leiligheten. Får du for eksempel en vannskade, du ikke kunne noe for er det utleier som skal dekke kostnadene. Om du ikke melder fra og skaden blir større enn den trengte, kan regningen imidlertid falle på deg i stedet.

Tips til deg som vil pusse opp

Vil du pusse opp en sliten leilighet, setter mange utleiere pris på det. Det kan imidlertid være lurt å ikke be om altfor mye, men heller ha en tanke om at leiligheten skal leies ut videre også.

- God dialog med eier er alltid et godt utgangspunkt, uansett forslag til endring i utleieboligen.

Ønsker du å friske opp boenheten med ny farge på veggene, vil det lønne seg å foreslå en farge som er nogenlunde nøytral. Eier har lettere for å si nei takk til «ekstreme» farger, eller kan se seg nødt til å gi godkjenning mot at du plikter å tilbakeføre boligens originale veggfarge ved utflytting. Eier kan også tilby å dekke kostnadene i forbindelse med materialer dersom boligen trenger en liten ansiktsløftning, men ikke i alle tilfeller.

Om du ønsker å friske opp en vegg i samme farge som den allerede har, er det lite sannsynlig at utleier vil ha noe imot det, men likevel må du ha godkjenning fra utleier før du gjør noe som helst i leiligheten. Send en e-post eller sms, slik at du har tillatelsen skriftlig.

Vanlige feil ved utflytting fra leid bolig:

Parkett og tregulv: Store riper, hakk og skader i parkett, vannmerker etter vannsøl eller lekkasje, som

ikke klassifiseres som normal slitasje

Kjøkkenbenk: vannmerker grunnet søl og manglende vedlikehold av kjøkkenbenker i tre.

Skader på inventar: sårskader og hull/riper på innredning og innerdører

Skjoldete vegger: slurv med sparkling og maling etter skruer, spiker og hullskader

Rengjøring: vi opplever ofte at flyttevasken ikke blir godkjent og anbefaler derfor alle våre leietakere å bestille rengjøringsbyrå

(Kilde: Ann-Liz Grønli/Utleiemegleren)

Hos Forbrukerrådet.no finner du skjema for overtakelse, og inventarliste som du og utleier kan bruke til å sammen gå igjennom boligen ved overtakelse og utflytting. Se etter skader sammen når du tar over boligen, og gjør det samme når du flytter. Da vil det være liten tvil om hvilke skader du ikke kan stilles til ansvar for, og som du ikke skal betale for når du flytter igjen.

- Det skal mye til at det blir bråk etter en så grundig gjennomgang, sier Flønes.

Blir du og utleier uenige vil det vanligvis hjelpe at det tas opp skriftlig dere imellom. Hjelper ikke dette kan du ta saken videre til konfliktrådet eller forliksrådet. Bor du i Oslo, Akershus, Bergen eller Trondheim, kan husleietvistutvalget behandle saken.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 13/07 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også