Rev veggene

Lagde åpen løsning av stue og kjøkken

En utdatert 80-talls stil er borte. Det samme er veggen mellom stue og kjøkken.

FORVANDLING. En gulnet, trist stue ble lys og innbydende. Kjøkken og stue ble slått sammen til et praktisk allrom.
FORVANDLING. En gulnet, trist stue ble lys og innbydende. Kjøkken og stue ble slått sammen til et praktisk allrom. Foto: FOTO: Espen Grønli/Privat
Publisert Oppdatert

Gry Myklebust og Jon Samuelsen flyttet fra en 1800-talls bygårdsleilighet til 1970-talls rekkehus på Røa.

- Det var litt av en forandring, nesten et sjokk. Vi var vant til stor takhøyde og mye lys i leiligheten, her var det tvert om. Etter flyttingen innså vi kjapt at vi måtte åpne opp mellom rommene i rekkehuset, sier Gry.

Rev ned veggene

Interiørarkitekt Beba Vaxevanidou Holøyen fikk oppgaven å hjelpe familien med oppgraderingen av rekkehuset.

For å få en lysere tilværelse ble veggen mellom kjøkken og stue revet, men interiørarkitekten foreslo også en åpnere løsning ved inngangspartiet og kjellertrappen.

Strietapetet forsvant, og de fleste veggene ble malt hvite. Kjøkkensonen fikk praktiske keramiske fliser på gulvet, mens det ble lagt eikeparkett i stuedelen. Spisebordet med god plass er plassert i nærheten av matlagingssonen.

Slipper lyset gjennom

Interiørarkitekten så at en åpen løsning var ideelt i rekkehuset. Da slipper lyset fra vinduene i hver ende gjennom rommet.

KJØKKEN FØR. Slik så det ut før forvandlingen. Ny kjøkkeninnrending og farger gjorde underverker. En arbeidsbenk ble satt der spisekroken var før.
KJØKKEN FØR. Slik så det ut før forvandlingen. Ny kjøkkeninnrending og farger gjorde underverker. En arbeidsbenk ble satt der spisekroken var før. Foto: FOTO: Privat
GLATTE FLATER. Kjøkkenet ble åpent og fikk nær tilknytning til spisestuen. Innredning fra Kvik, og kjøkkenkrakk Steelwood fra Magis.De keramiske flisene Melange er fra L-Flis & Interiør.
GLATTE FLATER. Kjøkkenet ble åpent og fikk nær tilknytning til spisestuen. Innredning fra Kvik, og kjøkkenkrakk Steelwood fra Magis.De keramiske flisene Melange er fra L-Flis & Interiør. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Rommet får maksimalt dagslys fra to sider. Selv om veggen mellom rommene ble revet, er rommet likevel langt og smalt, noe som er en utfordring når det gjelder møblering.

- For eksempel fungerer lange, smale seksjoner i smale rom, sier interiørarkitekten. Den ene endeveggen er dekket med glass og med skyvedører ut til verandaen får familien et ekstra rom vår og sommer.

Beige bølgegardiner er montert på skinner og blir til en vegg når de er trukket for. Samtidig passet interiørarkitekten på at noe lys slipper inn i allrommet når kun lingardinene er i bruk.

Oppbevaringsmuligheter

Småbarnsfamilien har alltid behov for gode oppbevaringsplasser, og ved inngangspartiet fikk en rimelig skuffebenk plass. En madrass med kunststoff ble lagt på benken og fungerer som sitteplass når klær og støvler skal av og på.

- Vi benyttet kunststoff slik at madrassen er lett å rengjøre. Den røde fargen binder inngangspartiet sammen med kjøkkenet og stuen som også har røde innslag, sier interiørarkitekt Beba V. Holøyen.

Blir lagt merke til

Det ble også åpnet opp ved trappen ned til kjelleren. Et gelender i glass og tre bidro at det ble lysere. Veggen ved trappen fikk en mønstret tapet med gedigne blomster.

- Den første gangen jeg kom opp kjellertrappen og så tapetveggen, tenkte jeg wow, kanskje dette ble litt voldsomt. Men det tok ikke lang tid før jeg ble glad av og for den blomstrede tapeten, forteller Gry.

- De keramiske flisene som er i kjøkkensonen er også lagt i inngangspartiet og ved trappen, noe som er spesielt praktisk når vi har små barn. Dessuten er detaljen med skyvedør ut til den lille gangen finurlig. Resultatet er et rekkehus som fungerer for store og små.

Interiørarkitektens tips for åpne løsninger

  • Et åpent kjøkken mot stue bør utstyres med solid avtrekkshette slik at det ikke blir dominerende matlagingslukt. Spiseplassen bør også plasseres i nærheten av kjøkkenet.
  • Sørg for åpent gulvareal og unngå overmøblering.
  • Tenk oppbevaringsplass. Et stort oppbevaringsmøbel er mer plassbesparende samt lettere å rengjøre enn flere mindre møbler spredt rundt.
  • Bruk gjerne lave, lange seksjoner i rom som er trange og som har ordinær takhøyde.
  • Unngå for mange pendler i taket. I en åpen løsning er det nok med pendel over spisebordet eller over sittegruppen.
  • Tenk soner. Åpen løsning bør inneholde soner for matlaging, avslapning, lek og oppbevaring.
ÅPEN LØSNING. Twiggy lampe over arvet spisebord. Eams spisestuestoler og teppe udner salongbordet fra Jab. De svarte rørstolene var med på flyttelasset.
ÅPEN LØSNING. Twiggy lampe over arvet spisebord. Eams spisestuestoler og teppe udner salongbordet fra Jab. De svarte rørstolene var med på flyttelasset. Foto: FOTO: Espen Grønli
TRAPPENEDGANG. Det ble åpnet opp ved trappen ned til kjelleretasjen også. Tapet fra Cole & Son. Benken med oppbevaringsplass har rød pute i kunststoff som er lett å rengjøre. Brettene som sees i bakgrunnen er laget av Ann-Kathrin Samuelsen.
TRAPPENEDGANG. Det ble åpnet opp ved trappen ned til kjelleretasjen også. Tapet fra Cole & Son. Benken med oppbevaringsplass har rød pute i kunststoff som er lett å rengjøre. Brettene som sees i bakgrunnen er laget av Ann-Kathrin Samuelsen. Foto: FOTO: Espen Grønli

Dette kostet forvandlingen

Kjøkkeninnredning m/hvitevarer ca. kr 213 000

Glassplater over benken kr 11 000

Benk kr 370

Pute til benken kr 3270

Glass/rekkverk/gelender ca kr 22 000

Fliser gulv ca. kr 22 000

Parkett, stue ca. kr 22 000

Gardiner og tapet kr 23 300

Skyvedør. Innvending og utvendig kr 35 800

Peis kr 21 900

Håndverksarbeider ca. kr 350 000

Totalt kr 726 640

Les også:

Guide til året salongbord

1000 inspirerende interiørbilder

Så rått kan et kjøkken bli

Se den smarte ombyggingen

Alt om oppussing av kjøkken

HYLLEIDE. Hyllelister fra Ikea gir plass til bilder som lett kan skiftes ut. Skjenken er en underdel av en bokhylleseksjon. En solid eikeplate er montert oppå.
HYLLEIDE. Hyllelister fra Ikea gir plass til bilder som lett kan skiftes ut. Skjenken er en underdel av en bokhylleseksjon. En solid eikeplate er montert oppå. Foto: FOTO: Espen Grønli
SPRUTSIKKERT. Glassplaten over komfyren er malt rød på baksiden. Innredning fra Kvik.  Glass fra Oslo Glass & Vindu.
SPRUTSIKKERT. Glassplaten over komfyren er malt rød på baksiden. Innredning fra Kvik. Glass fra Oslo Glass & Vindu. Foto: FOTO: Espen Grønli

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning