Slo sammen kjøkken og stue

Kjøkken og stue i ett skaper ryddighet og ro

Åpen kjøkkenløsning ble det sosiale midtpunktet som familien ønsket seg.

SLO SAMMEN KJØKKEN OG STUE: Etter at stue og kjøkken ble slått sammen, har det skapt større fellesskap hjemme hos familien. Og ryddigere er det også blitt. FOTO: Niklas Hart.
SLO SAMMEN KJØKKEN OG STUE: Etter at stue og kjøkken ble slått sammen, har det skapt større fellesskap hjemme hos familien. Og ryddigere er det også blitt. FOTO: Niklas Hart.
Publisert Oppdatert

- Alle kan male et rom, men ikke alle kan gjøre en totalrenovering. Det hadde vi hverken kompetanse eller kapasitet til, sier Runi Tomter Hanse som bor i huset, til Bonytt.

Interiørarkitekt Cecilie Claussen forvandlet to rom til en åpen og fin løsning. Og da kjøkkenet og stuen ble slått sammen, ble hjemmet både ryddigere og luftigere. Magien ligger i oppbevaringsplass og skjermede soner.

- Her slår vi et slag for den åpne kjøkkenløsningen. For at den skal fungere, bør det også være noen soner som er litt avskjermet. Det fikk vi til her, sier Claussen.

Hvordan opplevde du utgangspunktet?

Dette kostet forvandlingen

Kjøkkenskap fra Ikea, innredning Ikea: Kr 20 000

Benkeplate og sprutsone: Kr 65 000

Møbelsnekker: Kr 40 000

Belysning: Kr 6 000

Møbler: Kr 80 000

Peisinnsats: Kr 27 000

Elektriker (V-EL Installasjon) Kr 30 000

Håndverkere (TT Bygg): Kr 150 000

Totalt: Kr 418 000

Dette er en aktiv familie, og det gjenspeilte seg i hvordan de bodde. Det lå ting overalt, og ingenting hadde faste plasser. Heldigvis lot de være å rydde da jeg kom på befaring. Det er alltid et godt utgangspunkt, for da er det lettere å se hvor problemet ligger. I dette tilfellet var det mangel på oppbevaringsplass og det trange kjøkkenet som bare var et produksjonsrom.

Les også: Ikke gjør disse tabbene når du pusse opp kjøkkenet

Hvordan løste du problemet?

Mye av oppbevaringsproblemet ble løst ved å bygge en garderobe i entreen. Videre slo vi kjøkkenet sammen med stuen og lagde et allrom med en stor sofa som samlingspunkt ved spisebordet. Da vi dro kjøkkenbenken langs hele veggen, skapte vi en flytende overgang fra produksjonssonen til spisesonen. Åpne kjøkkenløsninger er omdiskutert, men jeg mener de fungerer bra så lenge det finnes soner som er avskjermet fra hverandre.

Hva gjør at den åpne løsningen fungerer her?

Mange gjør feil når de åpner kjøkkenet mot spiseplassen. Resultatet blir at man sitter og spiser mens man ser på alt rotet på kjøkkenbenken. Her er produksjonssonen lagt til en avskjermet sone i den enden av kjøkkenbenken som ikke er synlig fra spisebordet. Her er det peisen, eller vedovnen, som deler rommet.

Les også: Slik pusser du opp kjøkkenet billig

Hvor ville du foreslått å spare kostnader?

Kjøkkenfrontene og grepene er spesialbygde av møbelsnekker og var tidkrevende og dyre å lage. Samtidig er de ekstremt gode i bruk, og varer lenge. Skulle man spare kostnader, ville det vært aktuelt å gå for standard, innfreste grep. I dette tilfellet var budsjettet bra, og da ble det lettere å velge gode, solide løsninger.

Før: Kjøkkenet var adskilt fra stuen, og ikke det sosiale midtpunktet familien ønsket seg. Benkeplaten strekker seg langs hele veggen. Kjøkkenøya fungerer både som ekstra sosial sone og en supplerende arbeidsflate.

Allrommet har nå to spiseplasser: En barløsning ved kjøkkenøya og et langbord med spisesofa i stuesonen. Benkeplaten av kompositt er trukket høyt opp på veggen mellom de to vinduene. Pendelen Dahl (designet i 1956 av Birger Dahl) er fra Northern Lighting.

Kjøkkenet ble betraktelig utvidet. Det som tidligere var et stuevindu, er nå blitt et kjøkkenvindu som også stuen nyter godt av. Vedovnen til høyre bidrar til å skjerme produksjonsdelen av kjøkkenet fra spisesonen. De svarte spotlysene er fra Lightup.no.

Mens arbeidsflatene på kjøkkenet er belyst ovenfra av downlights og utenpåliggende spotlys, har lampene over spisebordet i større grad dekorative oppgaver. Glasspendlene Ballroom er fra Designbyus.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning