Nytt kjøkken: ikke gjør disse tabbene

Her er de 10 største kjøkkentabbene

Ekspertene peker på de vanligste og største tabbene vi gjør når vi pusser opp kjøkkenet.

NYTT KJØKKEN - IKKE GJØR DISSE TABBENE: Selv et kvalitetskjøkken kan slå uheldig ut dersom uttrykket ikke er tidsriktig, ifølge eiendomsmegler.
NYTT KJØKKEN - IKKE GJØR DISSE TABBENE: Selv et kvalitetskjøkken kan slå uheldig ut dersom uttrykket ikke er tidsriktig, ifølge eiendomsmegler. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Kjøkkenet er blitt det viktigste rommet for stadig flere. Det brukes til mye mer enn bare å lage mat, og i mange husholdninger er det her hverdagslivet leves.

I vrimmelen av nye kjøkkenmodeller og kreative løsninger, kan det være lett å bli inspirert til å fornye.

Men i iveren finnes det en del feller du kan gå i. Vi har spurt tre eksperter om hvilke feller du bør unngå hvis du vurderer å pusse opp kjøkkenet; en interiørarkitekt, en tømrermester og en eiendomsmegler.

Unødig oppussing?

Kanskje har du tabbet deg ut allerede? At en løsning fungerer greit for deg betyr ikke nødvendigvis at den faller i smak hos andre.

Det er uproblematisk helt til den dagen du skal selge boligen og få høyest mulig pris.

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, mener følgende forhold troner øverst på tabbelisten:

Tabbe nr. 1: Nytt kjøkken i gammel stil

Velger du materialer og design som ikke virker moderne, er risikoen for at du ikke får pengene igjen stor ved salg.

- Et furukjøkken i 70-tallsstil trekker ikke verdien av boligen opp, tvert i mot. Er kjøkkenet nytt, bør kjøkkenet også se nytt ut, sier Dreyer til klikk.no.

Les også: Gulvfliser på kjøkkenet

Tabbe nr. 2: Ekstreme valg

Svært vågale kjøkkenvalg kan vekke en del oppmerksomhet. Men det er slett ikke sikkert at det får kjøpere til å grave dypt i lommeboken.

- Veldig spesiell kjøkkeninnredning ekskluderer mye av markedet, er Dreyers observasjon.

ÅPEN KJØKKENLØSNING: Stadig flere velger å slå sammen stue og kjøkken.
ÅPEN KJØKKENLØSNING: Stadig flere velger å slå sammen stue og kjøkken. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Tabbe nr. 3: Åpen kjøkkenløsning

En av de store kjøkkentrendene de siste årene har vært å åpne opp mellom kjøkken og stue og lage et allrom. Dreyer mener man bør tenke seg nøye om før man går for denne løsningen.

- Man bør ikke integrere kjøkkenet i stuen med mindre det er helt nødvendig. Vi ser mange eksempler på at allrommet strekkes for langt.

Interiørarkitekt MNIL, Lina Lien, mener at det kan være lurt å åpne opp dersom kjøkkenet er lite og planløsningen tilsier at begge rom tjener på det. Men det må gjøres på en gjennomtenkt måte, gjerne med hjelp av en representant fra hennes egen yrkesgruppe.

- Det er vanskelig å knytte disse rommene sammen på en pen måte. Dessuten stiller det krav til orden i det daglige. Hvem vil vel sitte i godstolen og se på oppvasken?

Les også: Kjøkkenøy passer i utgangspunktet kun til en type kjøkken

Tabbe nr. 4: Feil slagretning

Feilen er verken stor eller uopprettelig, men den er irriterende. Hengsler du skapdørene feil vei gjør du det litt mer tungvint for deg selv hver gang du skal hente en tekopp fra skapet - og hver gang du skal rydde den tilbake.

- Tenk godt gjennom hvordan man kommer til å bevege seg i rommet og på den måten velg logisk slagretning.

Tabbe nr. 5: Kjøleskapet klint i hjørnet

Det er ofte naturlig å plassere kjøleskapet inn i et hjørne. Glemmer du å sette av litt luft på siden av skapet kan du risikere forbanne deg selv.

- På grunn av kjøleskapsdørens tykkelse trenger man å åpne den mer enn 90 grader for å få ut grønnsaksskuffen. Beregn derfor 10-15 cm foring mellom veggen og kjøleskapet.

Les også: Slik maler du kjøkkeninnredningen

STOR ARBEIDSTREKANT: I dette kjøkkenet er avstanden mellom vask, komfyr og kjøleskap uvanlig stor.
STOR ARBEIDSTREKANT: I dette kjøkkenet er avstanden mellom vask, komfyr og kjøleskap uvanlig stor. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Tabbe nr. 6: Å glemme arbeidstrekanten

En av kjøkkenforskningens entydige konklusjoner er at arbeidstrekanten er grunnlaget for et effektivt kjøkkenliv.

Prinsippet går ut på å plassere kjøkkenets tre viktigste funksjoner - oppvaskkum, koketopp og kjøleskap - med kort avstand til hverandre i en trekantform.

- Kjøkkenrommets form er med på å avgjøre hvordan trekanten skal organiseres. Glemmer du å ha arbeidstrekanten i bakhodet, kan du ende opp med et meget ineffektivt kjøkken, sier Lien.

Tabbe nr. 7: For liten kjøkkenbenk

Man bør ikke undervurdere behovet for benkeplass. Det kan bli irriterende både når du lager mat, rydder av bordet og kommer fra butikken med fulle handleposer.

- Selv om kjøkkenet er lite, bør du forsøke å planlegge for plass til benkeplass på begge sider av vask og komfyr. Tenk også på at du trenger mer plass enn før til kildesorteringsbøtter, lyder rådet.

Ulike fagpersoner har ulikt perspektiv på hvor tabbene begås.

Tømrermester Helge Bergo peker på at hensynet til det tekniske må prioriteres i planleggingsfasen for å unngå at kjøkkenprosjektet blir dyrere enn nødvendig.

Les også: Guide til materialer over kjøkkenbenken

STRØMSLUKERE: Vi får stadig flere elektriske apparater på kjøkkenet og må planlegge deretter.
STRØMSLUKERE: Vi får stadig flere elektriske apparater på kjøkkenet og må planlegge deretter. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Tabbe nr. 8: For svak strøm

Glemmer du å forberede det elektriske anlegget for mer watt, risikerer du at sikringen går hver gang du skal brune biffen.

- Nye koketopper og komfyrer trekker mer strøm enn gamle. Om du i tillegg har kaffemaskin, mikrobølgeovn eller dampovn på det nye kjøkkenet må du sannsynligvis legge tilrettelegge for økt wattbehov i forkant, sier Bergo.

Tabbe nr. 9: Flytt på rørene

Forviss deg om at det er helt nødvendig å flytte på vasken. Det kan gi en økonomisk kalddusj om du ikke er forberedt. Og bruker du ukyndige rørleggere risikerer du i tillegg vannskader på gulvet.

- Det kan gi et bedre resultat om du flytter på kummen. Men forviss deg om at det er helt nødvendig, og beregn ekstra kostnader, sier Bergo.

VENTILATORFELLE: Legg en ventilasjonsplan for kjøkkenet før du velger kjøkkenhette.
VENTILATORFELLE: Legg en ventilasjonsplan for kjøkkenet før du velger kjøkkenhette. Foto: Foto: Frode Larsen

Tabbe nr. 10: Velg ventilator etter utseende

Noen boliger har sentralstyrt ventilasjonsanlegg, andre ikke.

Finn ut om anlegget er drevet av en ekstern motor, eller om du trenger en kjøkkenvifte med integrert motor.

- Man må ha en plan for ventilasjon om man bygger om kjøkkenet. Glemmer du deg bort og installerer en ventilator med motor der du ikke trenger det, blir det fort krøll, sier tømrermesteren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning