Gulvfliser PÅ kjøkken

Vil du legge gulvflisene på kjøkkenet selv?

Alt du bør tenke på før du flislegger kjøkkenet, og hvordan du gjør det.

GULVFLISER PÅ KJØKKEN: Ifølge ekspertene kan du helt fint legge fliser på kjøkkenet selv, men det er et par ting du bør huske på.
GULVFLISER PÅ KJØKKEN: Ifølge ekspertene kan du helt fint legge fliser på kjøkkenet selv, men det er et par ting du bør huske på. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Du kan helt fint legge gulvfliser på kjøkkenet selv, men før du går i gang er det visse ting du bør sjekke - og oppskriften bør du følge nøye.

Aller først bør du sjekke om gulvet er stabilt og jevnt nok.

- Dersom det er ujevnheter over store deler av gulvet, eller dersom det er behov for eller ønske om et høyere gulv, vil avretting være det beste alternativet, sier Helene Sjåstad i Megaflis.

Hun anbefaler da å benytte en selvutjevnende avrettingsmasse, altså en avrettingsmasse som flyter ut på gulvet uten at det blir for mye jobb med å spre den utover. Dersom bare små deler av gulvet har ujevnheter, er det ikke behov for å avrette med avrettingsmasse først, ifølge Sjåstad. Dette kan gjøres i forbindelse med flisleggingen og ved hjelp av flislimet.

Før du flislegger kjøkkengulvet

Viggo Rangnes i Bergersen Flis råder deg til å gå for et stabilt underlag som gips, sementplater eller betongunderlag.

- Man bør ikke legge fliser rett på tregulv eller spon, da det kan medføre at flisene løsner over tid, sier han.

Sjåstad er enig, og forteller at dersom eksisterende gulv er parkett eller laminat, må dette enten fjernes eller avrettes for at gulvet skal bli selvbærende.

- Tre er et levende materiale som utvider og trekker seg sammen etter temperatur og luftfuktighet, og dette kan i verste fall føre til at gulvet sprekker opp. Dersom eksisterende gulv ikke ønskes fjernet, må du avrette gulvet med minimum 25 millimeter for at gulvet skal være selvbærende, forklarer hun.

Det finnes imidlertid alternativer som gjør at du ikke trenger å fjerne eksisterende gulv eller å avrette før du går i gang med flisleggingen.

- Med et produkt som heter "masterboard", monteres det med syrefaste skruer direkte på tregulvet og resulterer i et selvbærende gulv. Med et selvbærende gulv menes det at det ikke vil være noen fare for at gulvet beveger seg, som igjen kan føre til at flislim, flis og fug sprekker opp, sier Sjåstad.

Les også: Slik bytter du benkeplaten på kjøkkenet selv

Varmekabler under gulvflisene

Sjåstad mener at noe av det viktigste å tenke på ved flislegging av kjøkkengulv, er varme i gulvet. Fliser uten varmekabler under vil alltid være kalde å gå på - uansett temperatur utendørs.

- Så om fliser vurderes, vil jeg råde til å legge varmekabler under flisene. Da er man sikker på at man får et gulv man vil være fornøyd med og som holder en god temperatur hele året, sier hun.

- Det vil for mange også være avgjørende å velge en flis uten mye struktur - dette letter ofte renholdet av flisen, fordi smuss ikke fester seg like godt, legger hun til.

Det kan også være en fordel å tenke langsiktig ved valg av flis, og spørre seg selv om følgende spørsmål:

- «Skal jeg ha akkurat dette kjøkkenet i mange år fremover?», «Vil flisene passe andre farger på kjøkkenet?», «Vil flisen passe til et kjøkken med en helt annen stil, for eksempel et mer moderne kjøkken?», sier Sjåstad.

Les også: Skal du legge gulvbelegg på kjøkkenet?

Gulvfliser til kjøkken

Det er enklere med mindre fliser enn store. En flis med forskjellige mønstre, ulik fasong og størrelse eller ujevnheter vil kunne oppleves vanskeligere å legge enn en ensfarget flis med fast tykkelse og størrelse.

- Nøkkelen til et godt resultat vil ligge i forberedelsene - er man godt forberedt er ingenting umulig. Det positive ved å flislegge ett kjøkken er at du ikke trenger å ta hensyn til fall mot sluk, slik du må på et baderom, sier Sjåstad.

VALG AV FLISER: Velg tidløse fliser du ikke går lei av, og som passer til ulike typer kjøkken. 
VALG AV FLISER: Velg tidløse fliser du ikke går lei av, og som passer til ulike typer kjøkken.  Foto: FOTO: Getty Images

Faglig leder i Flisekompaniet, Jan Eddie Kragtorp, er enig i at små fliser er lettere å legge heller enn store.

- Det er enklere å legge litt mindre fliser, fordi med en mindre flis er du ikke like avhengig av hundre prosent rett underlag. Dersom du har store fliser, 60x60 og oppover, kan det være vanskelig å legge dem beint. Man kan ikke bøye flisen, og det er lett for at det blir kanter, sier han.

Ifølge Rangnes vil man sammen med en ny type nivelleringskryss mellom flisene i leggeprosessen oppnå ett gulv uten høydeforskjeller og kanter mellom flisene hvor skitt kan samles.

- Med de nye porselensflisene som er rektifisert, altså skåret ned til hundre prosent nøyaktig format, kan du legge så små fuger som ned i to millimeter. Dette gir et mye penere resultat enn om man bruker "billigfliser", med større avvik mellom flisene og derfor er avhengig av store fuger for å få et godt resultat, sier han.

Rangnes mener du bør velge fliser av porselenskvalitet som tåler søk av ulike næringsmidler, og som samtidig tåler at for eksempel en kasserolle ramler ned fra benken. Sjåstad er enig; det er viktig å velge en flis som tåler hard medfart.

- Det er fort gjort å miste en kniv, en stekepanne eller andre tunge ting i gulvet på ett kjøkken.

Ifølge Sjåstad er porcelenatofliser eller natursteinfliser flisene som er best rustet for dette.

- Dersom du ønsker et gulv som er lett å rengjøre, vil jeg anbefale en flis uten mye struktur, altså en slett flis, sier hun.

Slik legger du gulvfliser på kjøkken

Her er fremgangsmåten på hvordan du legger flisene.

Utstyrsliste til flislegging:

Riktig antall kvadratmeter med flis, inkludert kapp/svinn.

Flislim og fugemasse, Forbruk pr. kvm. varierer ift. størrelse på flis.

Fliskryss. Normal størrelse 2-3 mm.

Tannsparkel. Anbefalt bredde varierer ift. størrelse på flis og udnerlag.

Eventuelt avrettingsmasse.

Mørtelbøtte til blanding av flislim, fugemasse etc.

Primer, for å sikre god heft.

Rulle/pensel, for påføring av primer.

Vaskebrett/fugebrett, til fuging.

Hansker.

Målebeger, for å sikre riktige blandingsforhold til flislim og fugemasse.

Mørtelvisp for å blande flislim og fugemasse.

Støvmaske.

Isolerende udnerlagsmatte.

Flisekutter. Ved valg av Porcelanato-flis/natursteinflis må diamantblad benyttes.

Varmekabel, hvis ønskelig.

Avretting. Dersom varmekabel velges må denne støpes inn.

Fugeslørfjerner.

Fugeimpregnering.

Flisimpregnering, dersom det kan benyttes på valgt flis.

Vaskeprodukter til vasking av flis. Hør med selger hvilke produkt som anbefales til din flis.

Kilde: Helene Sjåstad i Megaflis

1. Underlaget må være helt ferdig - stabilt og avrettet. Støvsug og prime først, og la det tørke.

2. Se an rommet - det er ikke sikkert du bør bruke midtlinjeprinsippet. Ta en runde og se hvordan du vil dele det opp. Bruk tid på dette, så du ikke får småkapper langs siden. Mål så opp rommet som skal flislegges.

Det er normalt å legge på 10 prosent svinn ved legging vertikalt og 15 prosent svinn ved legging horisontalt, på grunn av kapp og tilpasninger.

3. Nå har du fått en oversikt over hvor mange kvadratmeter med flis man har behov for. Fliser selges oftest i hele pakker, for eksempel kan én pakke med flis tilsvare 1.44 kvadratmeter gulv.

4. Bruker du større fliser enn 30x30, er det viktig å baksmøre flisa, både på underlag og flis. Det er viktig med et godt flislim, som i tillegg er såpass bløtt at det gir god limdekning på hele flisa - det er alfa omega for et godt resultat. Ikke bruk så mye lim – legg et tynt lag så du får "god kontakt".

5. Fuging og vasking.

6. Tenk også på bruke epoksybaserte hybridfuger, for å få fuger som er smussavvisende og som holder mye bedre på fargen enn billige fugemasser som trekker til seg smuss og skitt. Ved bruk av porselensfliser trenger du strengt tatt å vaske flisene bare med varmt vann, da de er poretette og skitt fester seg i mye mindre grad enn på andre typer produkter som for eksempel naturstein og tregulv.

Kilde: Helene Sjåstad i Megaflis, Viggo Rangnes i Bergersen Flis og Jan Eddie Kragtorp, faglig leder i Fliskompaniet.

Så lenge bør du vente med bruk

Hvor lenge du bør vente med å gå på og bruke flisene, varierer fra leverandør til leverandør, men de fleste flislim og fugemasser er gjennomherdede og belastningsklare etter syv døgn.

- Flislim er stort sett klar til videre overflatebehandling og lett gangtrafikk etter 10-18 timer, men temperatur og luftfuktighet kan ha en innvirkning på tørketiden. Fugemasse har en tørketid på 3-6 timer før videre overflatebehandling og lett gangtrafikk kan begynne, sier Sjåstad.

- Dersom man velger å legge varmekabler i gulvet må man vente 4-6 uker før man gradvis skrur på varmen i gulvet, legger hun til.

I forhold til varmekabler råder Rangnes deg til å følge elektroinstallatørens anvisning.

Unngå disse tabbene

- Den største feilen man kan gjøre er nok at underlaget ikke er godt nok. Det er jo sånn at slik underlaget du legger flisene på, slik blir gjerne overlaget også, sier Kragtorp.

Sjåstad trekker frem etterbehandlingen av flisen, selve impregneringen, som noe man kan gjøre feil.

- Det er viktig å huske på at ikke alle fliser kan impregneres, og at man kan ødelegge flisen dersom man impregnerer en flis som ikke skal impregneres. Ved impregnering av fug og flis er det viktig å forsøke impregneringen på et lite synlig område for å undersøke hvordan fug og flis reagerer. Med andre ord; ikke impregner hele gulvet før reaksjonen av produktet er testet, forklarer hun.

Rangnes mener den største feilen folk gjør er å velge for små fliser og for dårlig kvalitet, slik at man får for mye og for store fuger.

- Velger du kvalitet og større formater, og har et plant, stabilt underlag, er fliser noe av det beste man kan ha på ett kjøkkengulv. Det er lett å rengjøre, holder farge over tid, er ekstremt slitesterkt og magasinerer varme meget godt fra kabler eller vannbåren varme, sier han.

Også Sjåstad anbefaler fliser på kjøkkenet.

- Fliser på kjøkkenet er et godt alternativ med tanke på slitasje og robusthet. I tillegg har man et gulv som varer i mange år ved riktig behandling. Husk å vurdere valg av varmekabel eller ei, slik at dette valget ikke angres på i etterkant, sier hun.

HUSK DETTE MED VARMEKABLER: Skrur du på varmekablene før det har gått fire-seks uker, kan gulvet sprekke opp.
HUSK DETTE MED VARMEKABLER: Skrur du på varmekablene før det har gått fire-seks uker, kan gulvet sprekke opp. Foto: FOTO: Getty Images

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning