Kjøkkenøy

Kjøkkenøy passer i utgangspunktet kun til en type kjøkken

Velg kjøkkenøy etter kjøkkenets form og størrelse.

KJØKKENØY: Selv om kjøkkenøy-løsning fungerer best i store, åpne kjøkken, kan du få det til i mindre kjøkken om du legger godviljen til.
KJØKKENØY: Selv om kjøkkenøy-løsning fungerer best i store, åpne kjøkken, kan du få det til i mindre kjøkken om du legger godviljen til. Foto: FOTO: Ikea
Publisert Oppdatert

- Det finnes mange muligheter for kjøkkenøy dersom du har nok plass tilgjengelig, men den egner seg best i store eller åpne kjøkken, mener pressekontakt i Ikea, Gudrun Lægreid.

Ifølge henne vil en kjøkkenøy gi muligheter for mer benkeplass og spiseplass, samt være et sosialt midtpunkt i for eksempel selskaper.

Øyvind Holthe, kjøkkenspesialist hos Elkjøp, er enig.

- En kjøkkenøy er blitt et symbolet på det sosiale kjøkkenet. Det er rundt en halvøy familien samles, så vel som for lekser, middag og hyggelige kvelder med venner, sier han.

Holthe tror det er blitt en slags "must have", og det er en drøm for mange når et nytt kjøkken er under planlegging.

Kjøkkenøy

Prisen på kjøkkenøy varierer ut i fra hvilke fronter du velger. Det finnes også ulike løsninger for kjøkkenøy. Du kan for eksempel sette sammen de ordinære ben-skapene til en kjøkkenøy, eller kjøpe en ferdig kjøkkenøy-løsning.

Men en kjøkkenøy er ikke nødvendigvis for alle, og spesielt ikke dersom du har liten plass til disposisjon.

- En kjøkkenøy tar og krever stor plass, og mange undervurderer nok sitt eget kjøkken og hva det faktisk er plass til, påpeker Holthe.

Det er derfor viktig at du er klar over hvor stor plass du har til rådighet for at det skal bli et fornuftig og riktig planlagt kjøkken.

- Det kan være lurt å se boligen under ett og ikke bare på kjøkkenet dersom du ønsker ny løsning, råder Holthe.

- Ønsker du en mer åpen løsning kan du for eksempel rive noen vegger, og trekke kjøkkenet mer ut i stuen.

Les også: Slik pusser du opp kjøkkenet billig

Plassering av kjøkkenøy

Holthe anbefaler at det burde være 120 cm mellom vegg og innredning når du skal plassere kjøkkenøya. Det må imidlertid tas en vurdering på helhetsløsningen i den boligen det gjelder, og hva som kan fungere nettopp der.

Holthe forklarer at noen steder kan du gå ned til 1 meter, og at det kan fungere på det kjøkkenet. Men du må uansett ha god plass til ferdsel der kjøkkenet brukes mest, og der hvor hvitevarene er plassert.

- Står kjøleskapet i passasjen til kjøkkenøya, er det greit å slippe å måtte trekke inn magen hver gang du skal inn og ut, mener han.

Særlig gjelder dette når du tenker på hvor mange år kjøkkenet skal bli stående nettopp der.

Kjøkkenøy i lite kjøkken

- Det er generelt vanskeligere med kjøkkenøy i mindre kjøkken, mener Lægreid.

Men selv om det egner seg best i store, åpne kjøkken, kan du få det til likevel, om du er løsningsorientert nok, og villig til å gi slipp på litt plass.

- Kjøkkenøy kan kombineres med alle mulige kjøkkenformer så lenge det er plass til det, sier Holthe.

Kjøkkeneksperten forklarer også at det kan stå mot en rett I-løsning, og at det for eksempel kun kan ha høyskap for en moderne og stram løsning.

- L-løsning og U-løsning med kjøkkenøy krever mer plass, sier han.

Har du imidlertid minimalt med plass å rutte med, kan du i en L-løsning for eksempel trekke øya mot en av veggene, slik at det blir en halvøy.

- Det samme kan du gjøre om det er et U-kjøkken, altså formet som en hestesko, avslutter han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning