Pusser opp huset hun aldri kunne glemme

Vibecke og barna glemte aldri det røde huset i skogen. Så ble det lagt ut for salg

Vibecke og barna leide det gamle, røde huset i skogen, men måtte flytte ut da eieren solgte det. Siden har det vært et savn der. Da huset flere år senere kom på markedet igjen, føltes det skjebnebestemt. Hun har kommet hjem.

<b>HUSET I SKOGEN:</b> Vibecke glemte aldri Nistua, det røde, lille drømmehuset som ligger så idyllisk til inne i skogen.
HUSET I SKOGEN: Vibecke glemte aldri Nistua, det røde, lille drømmehuset som ligger så idyllisk til inne i skogen. Foto: privat
Sist oppdatert

Lav sol stråler gjennom rutene på Nistua, som ligger på Steinsholt i Larvik kommune i Vestfold. Vibecke snakker ivrig om alle hageplanene hun har, mens hun skjenker i kaffe.

Plattingen foran inngangspartiet skal hun fjerne, da hun ikke syns den kler et gammelt hus så godt. Og tujahekken solgte hun på nettet sist høst.

– Folk kom og spadde den opp selv, så det var vinn, vinn!

– Nå er det et hvitt stakittgjerde som skal få ramme inn tomta istedenfor.

Med alt hun går med planer om, er hun veldig glad for at eldstesønnen er snekkerlærling. Han har allerede fått noen oppgaver av mor.

<b>KOSEKROKEN:</b> Vibecke og Trevor koser seg i solveggen.
KOSEKROKEN: Vibecke og Trevor koser seg i solveggen. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Det røde huset i skogen

Vibecke forteller om drømmen som alltid har vært der. Om det gamle, røde huset i skogen. Da hun skilte lag med barnas far, fikk hun leie Nistua, hvor hun flyttet inn sammen med sønnene. Der bodde de fra 2010 til 2011, og de trivdes veldig godt.

<b>GAMLE RAMMER:</b> Kjøkkenet og de to stuene er i den eldste delen av huset; en gammel tømmerkasse fra 1890, som ble flyttet hit. 
GAMLE RAMMER: Kjøkkenet og de to stuene er i den eldste delen av huset; en gammel tømmerkasse fra 1890, som ble flyttet hit.  Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

– Selv om vi bare leide huset, fikk vi et tett bånd til det, mimrer hun.

Etter at de flyttet ut, pratet barna ofte om savnet etter huset. Siden det skulle selges, måtte familien på tre flytte til en leilighet på andre siden av bygda.

<b>ETT SKRITT TILBAKE:</b> – Trappa var byttet og hevet fra sist vi bodde her, for å få flyttet baderomsdøra fra kjøkken til gang. Jeg liker den gamle stilen og valgte å tette trinnene og å bygge inn garderobe under, forteller Vibecke.
ETT SKRITT TILBAKE: – Trappa var byttet og hevet fra sist vi bodde her, for å få flyttet baderomsdøra fra kjøkken til gang. Jeg liker den gamle stilen og valgte å tette trinnene og å bygge inn garderobe under, forteller Vibecke. Foto: privat

Les også (+): Historien om «Tater-Milla» berørte mange. Nå er huset hennes fredet

Skjebnebestemt

Hvem: Vibecke Sandaas, barne- og ungdomsarbeider og akupunktør. Jobber på ungdomsklubb. Barna, Andreas, tømrerlærling og Kristian, går på videregående. Hunden Trevor.

Hvor: Steinsholt, i gamle Lardal, Larvik kommune i Vestfold.

Favorittrom: Kjøkkenet har alltid vært et favorittrom.

Hobbyer: hage, blomster, bruktkupp og lopper, skog og mark.

Favorittfarge: grønn.

Se mer

Så skulle det gå noen år, før Vibecke i 2022 fikk vite gjennom ei venninne at huset igjen skulle selges. Da var hun raskt ute med å kontakte eieren.

– Jeg var ryggoperert og på arbeidsavklaringspenger, forteller hun.

Ikke visste hun hvordan de skulle klare å få kjøpt huset, i situasjonen hun var i. Men hun visste at hun ikke kunne la denne sjansen gå fra seg. Hun måtte prøve!

Det viste seg at eieren hadde planer om å selge privat, fordi han ønsket å selge til noen som ville ta vare på huset.

Vibecke forteller at hun er evig takknemlig for at han valgte å selge til henne.

– Da vi fikk kjøpt det, var det en gledens dag, sier Vibecke med et stort smil.

Tilbake til start

Hun startet med å ta huset tilbake til opprinnelig stil.

Heltregulv var skjult under klikklaminat, og tømmerveggene måtte males på nytt.

<b>FREM I LYSET: </b> Under det mørke klikklaminatet fant Vibecke tilbake til det opprinnelige gulvet.
FREM I LYSET: Under det mørke klikklaminatet fant Vibecke tilbake til det opprinnelige gulvet. Foto: privat

Deler av huset er opprinnelig ei tømmerkasse som er flyttet til Steinsholt fra Svarstad, drøyt en mil lenger nord. Den er fra 1890 og rommer kjøkkenet og de to stuene.

Gang, bad og andre etasje er bygd på seinere.

Les også: Karina snekret utemøblene selv

Grønne gleder

– Akkurat nå er jeg litt i tenkeboksen angående farger, sier Vibecke.

Før elsket hun blått og var sikker på at det skulle males med blått i Nistua også. Men da hun flyttet inn, føltes det helt feil.

<b>KLENODIUM:</b> Det gamle spisebordet har fulgt Vibecke i mange år, og hun er veldig glad i den slitte patinaen. Sofabenken hentet hun gratis i Larvik, og gyngestolen fikk hun av ei venninne som ryddet på stabburet.
KLENODIUM: Det gamle spisebordet har fulgt Vibecke i mange år, og hun er veldig glad i den slitte patinaen. Sofabenken hentet hun gratis i Larvik, og gyngestolen fikk hun av ei venninne som ryddet på stabburet. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Grønt har hun aldri vært særlig glad i, men nå skulle det vise seg å bli favorittfargen i Nistua.

Spisestua ble malt i grønnfargen Laurbær, og nå er det soverommet hennes som står for tur.

<b>ARVEGODS:</b> Møblementet på soverommet har hun arvet av farmoren. Hun var veldig glad i farmoren og har sittet ved sminkebordet masse da hun var liten. Inne i skapet sto det en lapp fra farmoren hvor det var skrevet at hun ønsket at Vibecke skulle få møblene etter at hun var gått bort.
ARVEGODS: Møblementet på soverommet har hun arvet av farmoren. Hun var veldig glad i farmoren og har sittet ved sminkebordet masse da hun var liten. Inne i skapet sto det en lapp fra farmoren hvor det var skrevet at hun ønsket at Vibecke skulle få møblene etter at hun var gått bort. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Der har hun både blomstrete tapet og flere farger klare. Hun har planer om å male veggen i én farge og soveromsmøblementet i en annen.

<b>FARGEJAKT:</b> Vibecke skal ikke ha hvitt soverom og har hentet en del fargeprøver. Tapetet skal hun ha på én vegg. Det koselige sminkebordet er fra farmoren.
FARGEJAKT: Vibecke skal ikke ha hvitt soverom og har hentet en del fargeprøver. Tapetet skal hun ha på én vegg. Det koselige sminkebordet er fra farmoren. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>SJARMEN MED VEDOVN:</b> Den gamle svartovnen varmer godt i stua, og at veggen er helt skjev syns Vibecke bare er sjarmerende. Hun har en vedovn i stua og en på kjøkkenet, og det trengs i et gammelt hus.
SJARMEN MED VEDOVN: Den gamle svartovnen varmer godt i stua, og at veggen er helt skjev syns Vibecke bare er sjarmerende. Hun har en vedovn i stua og en på kjøkkenet, og det trengs i et gammelt hus. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Går ivrig til verks

– Farger og innredning er gøy, men det er ikke alltid det passer, det man har sett for seg på forhånd, sier Vibecke.

Hun forteller at hun er utålmodig, og at alle prosjekter helst skulle vært gjort i går!

Hun og sønnene har bare bodd i huset i 7 måneder da vi kommer på besøk, men har allerede fått pusset opp mye.

<b>OPPGRADERT:</b> Selve kjøkkeninnredningen har ikke Vibecke skiftet ut, men hun har gitt den en «makeover». Som vi ser i etter-bildet til høyre, har skapdørene fått nye knotter, og så har hun funnet frem til det originale tømmeret i rommet mellom benk og overskap.
OPPGRADERT: Selve kjøkkeninnredningen har ikke Vibecke skiftet ut, men hun har gitt den en «makeover». Som vi ser i etter-bildet til høyre, har skapdørene fått nye knotter, og så har hun funnet frem til det originale tømmeret i rommet mellom benk og overskap. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen og privat

Gulvet i spisestua er malt, og nå skal hun male resten av gulvet også. Mellom over- og underskapene på kjøkkenet var det fliser som hun har fjernet.

Faktisk måtte hun igjennom fire lag for å komme inn til de originale tømmerveggene. Først en glassplate, deretter et lag tapet, gamle fliser og et lag til, før de originale tømmerveggene dukket opp.

<b>LAG PÅ LAG: </b>Mellom kjøkkenbenken og overskapene var det en glassplate med tapet bak. Platen måtte knuses for å fjernes. Bak tapetet dukket gamle 90-tallsfliser opp, og under enda et lag fant Vibecke den opprinnelige tømmerveggen.
LAG PÅ LAG: Mellom kjøkkenbenken og overskapene var det en glassplate med tapet bak. Platen måtte knuses for å fjernes. Bak tapetet dukket gamle 90-tallsfliser opp, og under enda et lag fant Vibecke den opprinnelige tømmerveggen. Foto: privat

Og innredningen har fått nye knotter.

Les også: Nytt kjøkken på budsjett

Gjenbruksdronning

– Også elsker jeg gjenbruk, da! utbryter Vibecke.

– Jeg har vel omtrent ikke et eneste nytt møbel i hele huset, legger hun til.

Hun forteller at gjenbruksgleden har vært der siden hun var liten jente.

Salongbordet i stua fikk hun i gave som 16-åring, og det betyr mye for henne.

Spisestue: 8303 Laurbær (vegg), 10182 Hvit Lin (gulv)

Stue og gang: 50/50-blanding av 1149/S2005-Y30R Sand og Blek sand 1016/S2005Y20R

Kjøkken: Lys antikk 0471-0802/G98Y (vegg), Hvit lyng 8303/S1505-G90Y (vitrineskap og vegg mellom over- og underskap)

Soverom: 8281 Pale linden (vegg), 10182 Hvit lin (gulv), 10341 kalk (møbler). Tapet: Cottage garden, Laura’s Cottage, Borås tapeter.

Se mer

Flere ganger har hun opplevd at familie, venner, naboer og kollegaer har kommet med møbler og spurt om hun vil overta dem.

– Slikt gjør meg varm om hjertet!

– At noen tenker på meg, og vil gi meg det istedenfor å selge eller kaste, er rørende.

Har skapt et hjem

Ute i den lille glassverandaen er det godt og varmt i dag. Bordet er fylt opp av kvist, blomster og hampetråd. Nå kribler det i fingrene til Vibecke, noe kreativt skal ta form.

<b>KAFFE OG KAKE:</b> Kjøkkenet var malt av tidligere eier, så det slapp Vibecke å gjøre selv. Her koser hun seg gjerne med kaffe og hjemmebakt kake når hun har besøk.
KAFFE OG KAKE: Kjøkkenet var malt av tidligere eier, så det slapp Vibecke å gjøre selv. Her koser hun seg gjerne med kaffe og hjemmebakt kake når hun har besøk. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

– Jeg setter sånn pris på at jeg kan kalle Nistua mitt hjem. Dette er huset vi aldri glemte, sier hun.

Les også (+): Kan sjefen legge seg opp i om det er jeg eller mannen min som tar sykt barn-dager?

Vibeckes landstil

Selv formulerer Vibecke følgende råd til dem som vil ha det som henne:

– Omgi deg med brukt og arv. Ting med sjel som gjør deg glad. Ha masse grønne planter og blomster i hus. Ta vare på husets sjel og historie på best mulig måte. Det enkle er ofte det beste.

Se flere bilder under:

<b>KLENODIUM:</b> Den gamle kommoden på kjøkkenet fant Vibecke under gis bort på Finn. Flere ting har hun funnet der. Den brune, gamle bakebollen fikk hun av en venninne av moren.
KLENODIUM: Den gamle kommoden på kjøkkenet fant Vibecke under gis bort på Finn. Flere ting har hun funnet der. Den brune, gamle bakebollen fikk hun av en venninne av moren. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>LUNT TREVERK:</b> Det vakre lintøyskapet har hun arvet fra oldemoren til sønnene sine på farssiden. Salongbordet, med sine fine former, har fulgt henne siden hun fikk det i gave som 16-åring.
LUNT TREVERK: Det vakre lintøyskapet har hun arvet fra oldemoren til sønnene sine på farssiden. Salongbordet, med sine fine former, har fulgt henne siden hun fikk det i gave som 16-åring. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>FLERE FARGER:</b> Vibecke har lyst til å tilføre flere farger til huset, men hun må tenke litt mer på hvilke farger hun skal bruke. Fargen Laurbær ble hun veldig fornøyd med i spisestua. 
FLERE FARGER: Vibecke har lyst til å tilføre flere farger til huset, men hun må tenke litt mer på hvilke farger hun skal bruke. Fargen Laurbær ble hun veldig fornøyd med i spisestua.  Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>KLENODIUM:</b> Vibecke liker godt å gå på skattejakt, og denne gamle syltepressa fant hun i kjelleren hos moren. Den ble så fin som vegghylle!
KLENODIUM: Vibecke liker godt å gå på skattejakt, og denne gamle syltepressa fant hun i kjelleren hos moren. Den ble så fin som vegghylle! Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>KOSELIG VELKOMST:</b> Gangen er også en del av huset som er bygd på den opprinnelige tømmerkassa. Kommoden fikk hun av naboen, sammen med flere filleryer. 
KOSELIG VELKOMST: Gangen er også en del av huset som er bygd på den opprinnelige tømmerkassa. Kommoden fikk hun av naboen, sammen med flere filleryer.  Foto: Lise M. Stang-Jacobsen
<b>BAKST:</b> Eplekake etter bestemors oppskrift serveres alltid på farmors kakefat. Det nydelige serviset var en bryllupsgave til besteforeldrene.
BAKST: Eplekake etter bestemors oppskrift serveres alltid på farmors kakefat. Det nydelige serviset var en bryllupsgave til besteforeldrene. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Denne saken ble første gang publisert 12/03 2024, og sist oppdatert 12/03 2024.

Les også