Oppheng i gipsvegg

Hvordan henge opp bilder og tunge gjenstander i gipsveggen

Se vår video med de beste tipsene for oppheng i gipsvegg.

Publisert Oppdatert

I dag har de fleste hjem gipsvegger, og flere sliter med å henge opp bilder og, ikke minst, tyngre ting som hyller, TV og lignende.

Hvordan går du da frem og hvilke alternativer skal du velge? Se videoen med vår ekspert øverst i saken, eller les hans detaljerte tips under.

Da blir det enkelt å henge din TV i gipsveggen.

Les også: Slik monterer du gipsplater som en proff

Bilder og lette ting

På de aller letteste bildene kan du bruke en spiker eller skrue i gipsveggen. Husk å skråstille skruen. Da blir belastningen flyttet helt inntil gipsveggen.

For litt tyngre bilder fungerer burde du skru inn kroker i gipsveggen. De skal tåle åtte kilo.

I tillegg til gipskroken. kan du bruke såkalte to-komponent løsninger. Det vil si at du slår eller skrur inn en del først, og skrur en skrue inn i denne. Fordelen med disse er at du slipper å forbore.

Når du har festet den første delen er festet, setter du inn en skrue. Disse to-kompontent gipsskruene kommer i flere størrelser, så sjekk i forkant hvor mange lag med gips veggen din består av.

Det er viktig å planlegge nøye hvor du vil henge opp bildet, da den vil etterlate seg et hull i veggen. Sjekk også hvor du har stenderne i veggen din da gipsskruen ikke vil feste seg, og heller lage et hull som du ikke kan benytte deg av. Dette kan du gjøre ved å dunke på forskjellige steder i veggen eller bruke en stendersøker.

For å få de mest solide festene i gipsveggen, må du ved å bruke en ekspansjonsskrue. Dette er også en to- komponent-løsning. Bor hull i veggen først, den delen som du da skrur inn i gipsveggen folder ankeret seg ut på baksiden og klemmer inn mot baksiden av platen.

TV, hyller eller andre tyngre ting

Skal du henge opp flatskjermen må du ha feste i mer enn selve gipsveggen. Du må rett og slett bruke solide treskruer, skru igjennom gipsen og inn i en stender på baksiden. Stenderen er bak skjøten på platene. Det aller beste er å sette inn ekstra stendere før gipsen festes på veggen.

Et godt hjelpemiddel når du skal skru i veggen er laservater med detektor, som lokaliserer strøm, metall og hvor det er stendere bak gipsplatene. Da kan du kan skru rett i dem i stedet for i gipsveggen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning