Male inne: Fargeregler

Her er ekspertens fargetips

Skal taket alltid være hvitt? Skal listene følge veggen eller taket? Det finnes mange regler om farger, men er ikke regler egentlig til for å brytes?

MALE LISTER: Må listene alltid være hvite? Nei, er svaret til fargedesigneren i Nordsjø. Men hvilken farge du velger kan påvirke helhetsinntrykket i rommet.
MALE LISTER: Må listene alltid være hvite? Nei, er svaret til fargedesigneren i Nordsjø. Men hvilken farge du velger kan påvirke helhetsinntrykket i rommet. Foto: FOTO: Frode Larsen/ifi.no og Jordan
Publisert Oppdatert

Til tider skulle man nesten tro at det var skrevet i stein at alle lister må være hvitmalte. Men det er jo ikke sant, det er kun fantasien som setter en stopper her, sier Tale Henningsen, fargedesigner i Nordsjø.

På 1960- og 70-tallet var det vanlig med ubehandlede eller røde og blå lister. Derfor velger mange i dag hvitt. Dessuten kommer mange lister ferdigmalt i hvitt fra fabrikken, det vil si i Eggehvit eller Eggeskall, understreker hun.

- I tillegg spiller lyset en rolle. Hytter har ikke alltid like store vindusflater som huset hjemme. Hvitt reflekterer og gir mer lys inn i rommet.

Hovedregler

Det er noen hovedregler som kan være greie å ta hensyn til, ifølge Tale Henningsen.

- Velg en stil og hold deg så mye som mulig til denne ved valg av farger, også på lister, dører og lignende. Det vil gi et harmonisk interiør. Ved å variere for mye fra rom til rom, vil en ofte gå lei. Det vil også føre til hyppigere oppussinger.

Et annet tips er å klippe ut interiørbilder du liker og lage en inspirasjonsmappe.

- Det er ofte gode rådgivere i den lokale fargehandelen, som ved hjelp av utklippene kan de veilede deg til å finne din personlige stil.

HVITT: Lyse vegger, tak, dører og lister vil reflektere lyset og gi et luftig og lett interiør.
HVITT: Lyse vegger, tak, dører og lister vil reflektere lyset og gi et luftig og lett interiør. Foto: FOTO: Jim Hensley/Jotun
EGGHVIT: Lister kommer ofte ferdigmalt fra fabrikken i fargen Egghvit, Bomull eller Eggeskall.
EGGHVIT: Lister kommer ofte ferdigmalt fra fabrikken i fargen Egghvit, Bomull eller Eggeskall. Foto: FOTO: Jim Hensley/Jotun

Tak og lister

- Er det lavt under taket, er det lurt å velge hvite flater for å øke romfølelsen. Er det lavt tak, bør listene følge fargen til taket, for visuelt å gjøre rommet høyere og større.

- Er taket høyere eller skrådd, kan du velge mørkere farger både i taket og på lister. Det vil gi en lunhet, og rommet vil ikke virke så stort.

- Velger du en annen farge på listene enn på veggene eller taket, kan det oppleves som om listene deler opp rommet og lager et synlig bånd. For å unngå dette, er det lurt å velge en list som passer til veggen eller taket, enten i farger eller i materialer.

- En annen farge på listene vil ofte gjøre romfølelsen mindre og lavere.

- Bredden og lengden på rom vil kunne påvirke uttrykket. Små rom vil ofte fremstå mindre hvis listene følger veggene. Romsligere rom kan fint ha lister med litt størrelse, og i samme farge som veggen.

- Rommets uttrykk vil være med på å bestemme effekten av fargen på listene. Er alle flater malt eller beiset, vil helheten henge bedre sammen. Er det derimot ulike dekkende kvaliteter eller materialer på flatene, vil forskjellene virke større.

- I tillegg vil belysningen ha en innvirkning. Er det for eksempel store lamper eller pendellamper, bør listene følge taket, for å gi følelsen av et bærende element.

Gulvlister og dører

LIST FØLGER VEGG: Her er et eksempel på et rom med skrått tak og god takhøyde. Listene er malt i samme farge som veggen, noe som fungerer fint på dette rommet.
LIST FØLGER VEGG: Her er et eksempel på et rom med skrått tak og god takhøyde. Listene er malt i samme farge som veggen, noe som fungerer fint på dette rommet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
BÅND I ROMMET: Her har beboerne valgt å male taket hvitt og listene mørke. Det lyse taket gir luft og lys, mens den mørke listen skaper en ramme rundt rommet. Siden alle fargene er ton-i-ton, blir effekten harmonisk.
BÅND I ROMMET: Her har beboerne valgt å male taket hvitt og listene mørke. Det lyse taket gir luft og lys, mens den mørke listen skaper en ramme rundt rommet. Siden alle fargene er ton-i-ton, blir effekten harmonisk. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

- Det er stilig å velge dører i en annen farge enn hvit. Beisede dører kan være flott. Og det kan gjerne være en annen farge på listene, både hvite toner og mørkere farger. Hold deg til en eller to varianter for å unngå for store variasjoner.

- Ytterdører, eller en hoveddør til for eksempel stuen, kan ha en annen farge enn de andre dørene. Noen velger å sette inn gamle dører eller dører med mye glass. Disse kan godt ha en annen farge.

- I mange andre land er det vanlig med glatte vegger i gips som er malt, og så er lister, dører og tak i heltre eik. I Norge har vi lange tradisjoner for panel på veggene, derfor blir ofte listene malt. Men det er lov å tenke litt utenfor boksen.

- Malte gulv kan godt få samme farge på gulvlistene, eller en litt mørkere nyanse av samme kulør.

- Man kan velge en annen farge på gulvlistene, men den bør henge sammen med gulvfargen.

- Er det lister i en annen farge ved vinduer og tak, kan du godt velge det ved gulvet også. Men det vil ramme inn rommet, akkurat som ved bruk av andre farger på taklistene.

- Hvite lister kan bli fort møkkete, så en vaskelist i gulvets farge er ofte å anbefale.

Fargenes effekt på vinduslisten

Lys grå: Vil ofte virke møkkete, man vil få en følelse av at de aldri blir rene.

GULVLIST OG TAKLIST: Her følger taklisten taket og gulvlisten gulvet. Siden gulvet er såpass mørkt og veggene er mørkere enn taket, gir dette et harmonisk og rent uttrykk. Hvite gulvlister i dette tilfellet ville skapt tydelige linjer i rommet. Takhøyden forlenges ved å la listene følge taket.
GULVLIST OG TAKLIST: Her følger taklisten taket og gulvlisten gulvet. Siden gulvet er såpass mørkt og veggene er mørkere enn taket, gir dette et harmonisk og rent uttrykk. Hvite gulvlister i dette tilfellet ville skapt tydelige linjer i rommet. Takhøyden forlenges ved å la listene følge taket. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
KONTRASTER: I denne hytta er det brukt ulike farger på veggene og døren. Døren blir dermed et tydelig element i rommet. Den duse gulfargen hentes opp i skapdøren og benken, mens grønnfargen plukkes opp i putene. Siden fargene er analoge og komplementære, gir det et behagelig uttrykk.
KONTRASTER: I denne hytta er det brukt ulike farger på veggene og døren. Døren blir dermed et tydelig element i rommet. Den duse gulfargen hentes opp i skapdøren og benken, mens grønnfargen plukkes opp i putene. Siden fargene er analoge og komplementære, gir det et behagelig uttrykk. Foto: FOTO: Inger Ystgaard

Mørk grå: Absorberer mye lys, selv om de er blanke.

Sort: Gir en inntrykk av at vinduene er små. Kan fungere fint med blanke flater, det vil reflektere lys. Matte flater vil kunne egne seg godt på et større vindu. Kan være en kommende mikrotrend.

Rødt: Gir en mer intim følelse. Dette ser vi ofte i beiset utførelse. Det er en eldre variant.

Grønt: En variant fra 1970-tallet som ikke lenger er mye i bruk.

Blått: En variant fra 1970-tallet som ikke lenger er mye i bruk. Mest brukt på sommerhytter.

Listeløst: Ikke så vanlig på hytter, men kan være representert i boliger og nybygg.

Les også:

Du gjetter ikke hvor døren befinner seg

Dropp det beige hotellrommet og den kjipe charter-lelligheten

Slik fornyer du den gamle furutrappen

Tre oster får terningkast 1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning