Oppussing: Vaskerom

Gustent kjellerom ble supert vaskerom

Bonytts interiørarkitekt forvandlet det grågustne kjellerommet til et Blenda-hvitt, superpraktisk vaskerom.

DEN STORE FORSKJELLEN: Fra et rått og kaldt interiør til et rent og hvitt rom med varme i gulvet.
DEN STORE FORSKJELLEN: Fra et rått og kaldt interiør til et rent og hvitt rom med varme i gulvet. Foto: FOTO: Espen Grønli
Sist oppdatert

Har du ikke eget vaskerom kan du innrede en del av kjøkkenet som vaskehjørne. Denne familien manglet derimot ikke plass, men trengte oppgradering av det gamle kjellerrommet.

Vaskerommet i kjelleren var ved famliliens overtagelse av huset uten en skikkelig arbeidsbenk, tilstrekkelig lys og ditto skapinnredning. Huset er fra femtitallet, så det var også litt fukt i rommet, slik det ofte er i gamle boliger.

To fulle maskiner pr. dag

FØR: Her ønsket ingen å stå og vaske klær.
FØR: Her ønsket ingen å stå og vaske klær. Foto: FOTO: Privat

- Vi var bare innom det ukoselige og upraktiske kjellerværelset en kort stund for å sette på vaskemaskinen, og så spurtet vi opp igjen, forteller eierne til Bonytt.no.

- Det var imidlertid presserende å få orden på rommet. Ikke minst fordi vi har tre små barn, og da går det et par fulle maskiner hver eneste dag, forteller eierne.

Splitter nytt

Første fase i prosjektet var å pigge opp det delvis fuktskadde betonggulvet. Så ble det isolert og varmekabler lagt inn.

- Gulvvarmen er sjelen i dette prosjektet mener eierne. Den gjør værelset utrolig komfortabelt å arbeide i, sier de.

Smått på toppen

På toppen av dette nye, solide og varme gulvet la eierne etter interiørarkitektens råd ganske små gulvfliser .

De er estestisk fine, og lettet arbeidet med gi kjellergulvet en fin og jevn hellning mot sluket.

Vask- og strykesystem i ett

Interiørarkitekten laget også et nytt system for sortering og lagring av skittentøy basert på noen enkle, effektive og rimelige plastkasser.

Et innebygd arrangement for stryking av tøy synes også beboerne er gull verdt.

Interiørarkitektens tips

1. Sjekk detaljene

FULL OVERSIKT: To store takarmaturer lyser skikkelig opp i rommet. Både vegger og tak er malt med Heydi Hvit, en sementbasert, vanntett og diffusjonsåpen dekorpuss. Arbeidsbenk med innebygget strykebrett kommer fra Marbodal.
FULL OVERSIKT: To store takarmaturer lyser skikkelig opp i rommet. Både vegger og tak er malt med Heydi Hvit, en sementbasert, vanntett og diffusjonsåpen dekorpuss. Arbeidsbenk med innebygget strykebrett kommer fra Marbodal. Foto: FOTO: Espen Grønli
ARBEIDSGLEDE: Med gulvvarme og tradisjonelle klessnorer tørker de våte plaggene utmerket i det nyoppussete vaskerommet. Plastkasser fra Claes Ohlson.
ARBEIDSGLEDE: Med gulvvarme og tradisjonelle klessnorer tørker de våte plaggene utmerket i det nyoppussete vaskerommet. Plastkasser fra Claes Ohlson. Foto: FOTO: Espen Grønli

Lag en detaljert plan som omfatter absloutt alle små og store elementer i vaskerommet, råder interiørarkitekt Trond Ramsøskar. Det er avgjørende å se rommet som helhet, både teknisk og estetisk.

ORDNET OPP:  Trond Ramsøskar Interiørarkitekt MNIL
ORDNET OPP: Trond Ramsøskar Interiørarkitekt MNIL Foto: FOTO: Espen Grønli

2. OK arbeidsmiljø

Husk arbeidsmiljøet. God gulvplass, riktige arbeidshøyder og rikelig med skap og belysning letter arbeidet i rommet betydelig.

3. Tenk kjøkken

Tenk på kjøkken når du innredet vaskerommet. Vit at det er like mange funksjoner her som i kjøkkenet. Vaskerommet er så mye mer enn en benk, et sluk og to vaskekummer.

Vifter gjør susen

I tillegg til de nye lufteventilene i veggene med trinnløse, fuktstyrte vifter satte eierne inn en flyttbar luftavfukter i arbeidsbenken.

Suger væte og gir tørr kjeller

Dette er en maskin som suger opp væte og sender vannet ut i sluket i kjellergulvet. I enkelte, mindre prosjekter kan dette være et bra alternativ til langt mer omfattende løsninger som f.eks. drenering langs hele kjellermuren.

LUR LØSNING: Ved døren til vaskerommet skjules den nye varmtvannsberederen bak en benkeplate stilt på høykant. Den har metallbeslag i topp og bunn.
LUR LØSNING: Ved døren til vaskerommet skjules den nye varmtvannsberederen bak en benkeplate stilt på høykant. Den har metallbeslag i topp og bunn. Foto: FOTO: Espen Grønli

Den evige, røde tråd

KOMFORTABELT KLIMA: Luftavfuktereren  til tre tusen kroner hjelper til med å holde rommet tørt. Slike finnes i de fleste større elektrobutikker.
KOMFORTABELT KLIMA: Luftavfuktereren til tre tusen kroner hjelper til med å holde rommet tørt. Slike finnes i de fleste større elektrobutikker. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Ellers var ufordringen å lage en så lite synlig innredning som bare mulig, sier eierne. På en så begrenset plass som vi hadde til til rådighet, bare 11 kvadratmeter, er dette alltid det sikreste, og det mest tidløse, sies det.

Dette kostet forvandlingen:

  • Elektriker, kr 16 000
  • Støp av betonggulv, kr 18 000
  • Rørlegger 13 000
  • Gulvmaterialer 10 000
  • Innredning, kr 25 000
  • Avfukter, kr 3000
  • Veggvifte, kr 13 000
  • Skillevegg, kr 1000
  • Malearbeider, kr 2500

Totalt inklusive verdien av en betydelig egeninnsats: 101 500 kroner.

Les mer:

Slik legger du fliser

Totalforandring av badet, før og etter

Skjul rotet inni gamle bøker

Sjekk kjøkkenet før og etter

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også