Arkitektur: uteplassen

Ga uteplassen løft med nytt takoverbygg

Naken uteplass ble praktisk utekjøkken.

FØR OG ETTER: Hytta før takoverbygget var nakent og upraktisk, syntes hytteeier Siv Evensen. Hun ble inspirert til å sette opp et takoverbygg etter innspill fra Hyttelivs arkitekter.
FØR OG ETTER: Hytta før takoverbygget var nakent og upraktisk, syntes hytteeier Siv Evensen. Hun ble inspirert til å sette opp et takoverbygg etter innspill fra Hyttelivs arkitekter. Foto: FOTO: Privat og Karl Inge Punsvik
Publisert Oppdatert

Du kan øke trivselen på hytta med nytt tilbygg.

Gamle hytter kan også få et løft med ny uteplass.

Hytteeier Siv Evensen ble inspirert til å bygge et takoverbygg på hytta etter innspill fra Hyttelivs arkitekter.

STØRRELSE: Overbyggets størrelse må tilpasses både de funksjonene som skal inn under taket, i dette tilfellet matlaging, og selve hytta det skal bygges til.
STØRRELSE: Overbyggets størrelse må tilpasses både de funksjonene som skal inn under taket, i dette tilfellet matlaging, og selve hytta det skal bygges til. Foto: FOTO: Karl Inge Punsvik

Sommerhytte

Evensens hytte ligger i Narvik med utsikt over Rombaksfjorden. Hytta ligger ca. 10 minutter med bil fra Narvik sentrum.

Sammen med samboeren Odd Nyborg benyttes hytta ofte. Nå som de er blitt pensjonister, har de nærmest flyttet ut dit i sommerhalvåret.

Upraktisk uteplass

ENKELT OG GREIT: Så enkelt kan det gjøres, og så blir hyttelivet mye enklere enn før. Nå kan regnskurene bare komme, det holder seg tørt under overbygget.
ENKELT OG GREIT: Så enkelt kan det gjøres, og så blir hyttelivet mye enklere enn før. Nå kan regnskurene bare komme, det holder seg tørt under overbygget. Foto: FOTO: Karl Inge Punsvik

I utgangspunktet var uteplassen naken og upraktisk. Evensen sendte derfor inn et spørsmål hvor hun ønsket veiledning om hvordan et takoverbygg til matlaging kunne settes opp.

I lang tid hadde hun ønsket en mer praktisk uteplass.

- Jeg har alltid vært glad i å stå ute og vaske opp, eller steke fisk etter turene ute på havet. Det har noe med hyttelivet å gjøre. Jeg elsker å stå ute og vaske opp. Det gir en frihetsfølelse og kanskje har det noe å gjøre med den skarpe kontrasten til blokkleiligheten midt i Narvik sentrum.

I dag står overbygget ferdig, ikke ulikt rådene fra arkitektene.

Tilpasses utseende og funksjon

- Evensen har fått hjelp til å løse et litt annerledes problem enn det vi vanligvis tar opp i leserbrevspalten, nemlig et tak over en utearbeidsplass, sier Hyttelivs arkitekt Kjersti Thoen.

KANALPLATER: Bruk kanalplater i plast, noe som gir mer lys til området under taket.
KANALPLATER: Bruk kanalplater i plast, noe som gir mer lys til området under taket. Foto: FOTO: Karl Inge Punsvik

- Et slikt overbyggs størrelse må tilpasses både de funksjonene som skal inn under taket, i dette tilfellet matlaging, og den hytta det skal bygges inntil eller sammen med.

I dette tilfellet foreslo vi at taket også skulle gi en overdekking foran inngangsdøren slik at regntøy og redskap kan henges opp under tak.

Vi foreslo også at taket skulle ha samme type tekking som hyttetaket, men ser at det sikkert var lurt å benytte kanalplater i plast, som gir mye mer lys til området under taket.

Planlegger du et overbygget areal som dette, må du være sikker på at konstruksjonene tåler både snølast og vind.

- Vi synes at hytta ser bedre ut med dette tilbygget enn uten. Rekkverket ville vi nok ha foreslått med liggende, rødmalte bord, om vi skulle ha gitt leseren råd om akkurat det, legger Kjersti Thoen til.

Pynt med sommerplanter

GAMLE GJENSTANDER: Ta gjerne ut noen gamle gjenstander som du kanskje har stående på hytta. Det skaper et lunt og koselig hyttemiljø på uteplassen, råder interiørdesigner Kirsten Ivarsson
GAMLE GJENSTANDER: Ta gjerne ut noen gamle gjenstander som du kanskje har stående på hytta. Det skaper et lunt og koselig hyttemiljø på uteplassen, råder interiørdesigner Kirsten Ivarsson Foto: FOTO: Karl Inge Punsvik

Interiørdesigner Kirsten Ivarsson mener det er enkle grep som skal til for å få til en hyggelig uteplass.

Hennes råd er å benytte ulike sommerplanter. Et klassisk tips som aldri går av moten. Friske sommerplanter, gjerne i sterke farger, blir alltid hyggelig, sier hun.

- Ta også gjerne ut noen litt gamle gjenstander som du kanskje har stående på hytta. Det skaper raskt et lunt og koselig hyttemiljø.

Pledd er også fornuftig og ikke minst et hyggelig estetisk element, i tillegg til at det er praktisk å ha rundt skuldrene ved behov.

Kostnader

Eierne forteller at materialene til takoverbygget kom på omtrent 10.000 kroner.

FORESLO MUR: Som det fremgår av tegningene fra Hyttelivs arkitekter, ble det foreslått en mur mot terrenget på ca. 170 cm fra hytteveggen mot sør. Muren var tenkt i full høyde mot det nye taket i cirka 2 meter lengde bak oppvaskbenken.
FORESLO MUR: Som det fremgår av tegningene fra Hyttelivs arkitekter, ble det foreslått en mur mot terrenget på ca. 170 cm fra hytteveggen mot sør. Muren var tenkt i full høyde mot det nye taket i cirka 2 meter lengde bak oppvaskbenken. Foto: TEGNING: Næss/Thoen

Arbeidet kommer i tillegg om du ikke gjør det selv.

Les også:

Bygde familiebolig inn i ruinene

Bli inspirert av våre interiørbilder

Se Norges beste boligbygg i 2011

Knausen ble en del av hytta

ARKITEKTTEGNINGEN: Dette var tegningen som Siv Evensen og Odd ble inspirert av. Det er ikke helt ulikt det ferdige resultatet.
ARKITEKTTEGNINGEN: Dette var tegningen som Siv Evensen og Odd ble inspirert av. Det er ikke helt ulikt det ferdige resultatet. Foto: TEGNING: Næss/Thoen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning