Fornyelse av gulvet

Slik maler du tregulv

Det krever litt forarbeid, men maling av gulvet er lettere enn du tror.

NYMALT: Et nymalt gulv er lyst og innbydende, og en enkelt måte å fornye tregulvet på.
NYMALT: Et nymalt gulv er lyst og innbydende, og en enkelt måte å fornye tregulvet på. Foto: Foto: Ifi.no
Publisert Oppdatert
UGJENKJENNELIG: Når tregulvet males ser du raskt store endringer.
UGJENKJENNELIG: Når tregulvet males ser du raskt store endringer. Foto: Foto: Liva Golberg
RIKTIG MALING: Bruk oljebasert gulvmaling på tregulvet.
RIKTIG MALING: Bruk oljebasert gulvmaling på tregulvet. Foto: Foto: Ifi.no

Dette er IFI

Innholdet i denne artikkelen er hentet fra IFI.

IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, skal gi nøytral informasjon om tjenester og produkter samt gi veiledning og råd om farge og interiør. Organisasjonens medlemmer er bedrifter som leverer varer eller tjenester til dette markedet.

Husk at gulvet du skal male må være mattslipt og fritt for støv. Slipingen kan du gjøre med en liten slipemaskin eller du kan leie en stor slipemaskin hos en byggvarehandel. Du kan også få profesjonelle til å slipe gulvet for deg.

Etter første strøk synes hakk og riper bedre enn når gulvet er umalt. Bruk sparkel (enten vannbasert/hurtigtørkende eller oljebaserte sparkelmasse) for å utjevne skader. Store bordsprekker kan tettes med dertil egnet lateks fugemasse, som er elastisk og overmalbar.

Gamle gulv har sin sjarm ved at det er sprekker mellom bordene, men det er helt opp til den enkelte hvordan man vil ha det. Flekk de sparklede partiene med ekstra grunning før du legger tre-fire strøk sterk, oljebasert gulvmaling. Det finnes også spesiallakker som gir et beskyttende slitelag over gulvmalingen. Det anbefales når man dekorerer gulvet med maleteknikker og lignende.

Les også: Slik legger du fliser

Trapper

En malt trapp endrer hele interiøret .Trapper er utsatt for større slitasje enn gulv. Vurder om trappa bør ha en trappenese som slitekant. Slike lages både av aluminium, messing og rustfritt stål.

Rengjøring

Malte tregulv skal ikke vaskes med alkaliske vaskemidler, for eksempel grønnsåpe. Disse vaskemidlene har en tendens til å matte malingen.

Hvilken maling?

Du bør alltid bruke en oljebasert gulvmaling på tregulv. Såkalte gulvmalinger er spesielt slitesterke malinger. Gulvmalinger kan brekkes i veldig mange farger hos fargehandleren.

På et malt gulv kan du bruke de samme sjablonteknikkene som mange i dag bruker på veggene og i taket. Du kan også bruke svamp eller ruller for å få frem spesielle mønstre.

I de tilfeller hvor man skal dekorere gulvet (lasere, sjablonere eller strekdekorere), er det en fordel å bruke vanlig oljemaling til både bunnstrøk og til dekoren, etterfulgt av tre strøk lakk. En gulvmaling egner seg ikke til å dekorere med, dessuten blir overflaten så hard at lakken kan få problemer med å feste seg.

Saken er levert av Ifi.no

Les også:

7 tips til stiligere stue

Full forandring av kjellerstua

Velg riktig makeup-farge

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning