Fiks knirkelyder i døren

Du bruker vel ikke bare vaselin på leppene?

Irriterer du deg grønn over en dør som knirker? Slapp av, slik fikser du det.

VASELIN: Vet du hvordan du kan bli kvitt knirking i døren?
VASELIN: Vet du hvordan du kan bli kvitt knirking i døren? Foto: FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

De fleste av oss har småjobber og prosjekter som står "nedskrevet "på en mental "to-do"-liste over ting som burde ha vært gjort i huset.

Enten det dreier seg om gulvlistene på soverommet som aldri har kommet på plass. Eller kanskje de bildene som fortsatt står i boden og venter på den dagen noen har tid til å slå en spiker i veggen slik at de endelig skal få henge. En vakker dag...

Men så har du DIY-prosjektene som rett og slett forskyver andre ting på listen, rett og slett fordi man ikke klarer å utsette dem. Som når døren knirker. Få ting er nemlig så irriterende som knirkingen av en dør eller skapdør.

Men fortvil ikke, det finnes nemlig flere enkle måter å bli kvitt knirkingen på. Prøv disse:

1. Bruk en spesialolje for hengsler og lås

Ifølge Wikihow er dette det aller kjappeste og mest effektive du kan gjøre om hengslene på døren knirker og lager lyder når den åpnes eller lukkes.

- Denne typen oljer, i sprayform, fungerer som et glidemiddel på hengsler som "henger" litt, forklarer nettstedet.

- Spør deg frem på en jernvare- eller byggevarehandel, eller andre typer butikker som kan tenkes å føre denne typen produkter, de vil kunne hjelpe deg med å finne en olje som passer til nettopp din dør.

IRRITERENDE: Få ting er så irriterende som en dør som knirker. Her er tipsene som blir kvitt knirkingen.
IRRITERENDE: Få ting er så irriterende som en dør som knirker. Her er tipsene som blir kvitt knirkingen. Foto: FOTO: Trine Jensen

Hele poenget med denne typen oljer er at de skal være i stand til å penetrere hengslene på døren.

- Finner du ikke denne typen sprayflaske, så kan du også bruke oljer på flaske med en svært tynn flasketut, slik at du kommer til helt inn i hengslene, forklarer nettstedet.

- Spray rett på hengslet, før du åpner og lukker døren noen ganger for å høre om det hadde noen effekt på knirkingen. Dette burde fungere umiddelbart, så om du ikke før ønsket resultat bør du kanskje gå grundigere til verks.

2. Prøv med Zalo

Olje på sprayflaske er vel og bra, men om du ikke har det for hånden der og da, er det heller ingen krise. For du har helt sikkert en flaske Zalo på kjøkkenbenken.

- Zalo, eller Sunlight, fungerer som oftest helt utmerket som smøremiddel på henglser som knirker, forklarer daglig leder Christian Engebretsen hos håndverker- og snekkerfirmaet De Lilla.

- Du går frem på akkurat samme måte som med bruk av spesial-olje til lås og hengsler, og skal å så godt som det er mulig prøve få oppvaskmiddelet inn in hengslet for å smøre det slik at knirkingen forsvinner.

Men pass på å ha en klut klar som du kan tørke opp søl med.

OPPVASKMIDDEL: Ekspertene er skjønt enige om at oppvaskmiddel kan fungere fint som smøremiddel på hengsler som knirker.
OPPVASKMIDDEL: Ekspertene er skjønt enige om at oppvaskmiddel kan fungere fint som smøremiddel på hengsler som knirker. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Det går an å holde litt papir rundt selve hengslet når du går i gang, slik at du ikke søler nedover døren og på gulvet, forklarer Engebretsen.

3. Vaselin

Et annet triks som er mye omtalt på snekker og DIY-blogger er god gammeldags vaselin.

- Dette er mye brukt og kan fungere like godt som både oljer og oppvaskmiddel, forklarer Frank Edvardsen hos firmaet To Malere Interiør & Vedlikehold i Oslo, til Klikk Bolig.

- Ikke trenger du ta ned døren heller, bare gni vaselin på hengslet fra begge sider. Når du har gjort dette, prøver du å åpne og lukke døren noen ganger.

Om ingen av disse hadde noen effekt, må du nok ta et skritt videre og hekte av hengslene slik at disse er fri. Da kan du ifølge Wikihow prøve følgende:

4. Stålull

Det første du må gjøre når du fjerne hengslet fullstendig fra døren, er å få tak i den lille pinnen som sitter mellom de flate platene på henglset. Bruk verktøy om du trenger det for å ta denne løs.

- Gni pinnen godt med litt stålull, forklarer nettstedet.

- Dette vil fjerne alt som finnes av støv eller rust, noe som kan være årsaken til at hengslet knirker.

5. Hammer

Om du ruller den lille pinnen på en flat overflate vil du kunne oppdage om den har blitt bøyd eller er skjev. Er den det, kan det hende du kan klare å rette den ut med en hammer.

- Vær forsiktig når du bruker en hammer på pinnen, forklarer nettstedet.

- Legg den ned på et underlag som tåler at du hamrer på det, og prøv forsiktig å rette ut pinnen så godt det lar seg gjøre.

6. Spiker

Når du har fjernet den lille pinnen fra hengslet, kan det også være en ide å prøve å få selve hengsel-platene så rene og pene som mulig, for å være sikker på at knirkelyden skal være forsvunnet når du henger døren på plass igjen.

Wikihow foreslår å prøve med en spiker eller noe annet skarpt, og forsøke å skrape vekk malingsrester og skitt som med tiden blir sittende fast på hengslet.

- Prøv også med litt sandpapir for å rengjøre selve pinnen før du setter den på plass i hengselet igjen, foreslår nettstedet.

- På denne måten vil pinnen sitte litt "løsere" i hengslet, og vil møte mindre motstand når døren åpnes og lukkes, noe som kan være med på å fjerne knirking.

7. Såpe

Har du et såpestykke for hånden, kan det ifølge nettstedet være nok til å få bukt med knirkingen.

- Gni et såpestykke opp og ned langs pinnen som sitter inne i henglset. Når du har gjort dette, setter du pinnen og døren på plass. Åpne og lukke døren noen ganger slik at såperestene får en sjanse til å spre seg rundt i hengslet og fungere som smøremiddel.

TA AV DØREN: Om du ikke får til å bare smøre hengslet med olje eller oppvaskmiddel er kanskje det neste skrittet å ta døren av hengslene før å prøve å ordne opp i knirkingen.
TA AV DØREN: Om du ikke får til å bare smøre hengslet med olje eller oppvaskmiddel er kanskje det neste skrittet å ta døren av hengslene før å prøve å ordne opp i knirkingen. Foto: FOTO: Trine Jensen

Om ingen av tipsene fungerer, er det kanskje på tide å vurdere å investere i nye hengsler mener Engebretsen.

- Da er det bare å gi opp og kjøpe nytt.

Les også:

Har du prøvd oppussingskalkulatoren?

Slik pusser du opp den gamle furutrappen

Slik gir du Ikea møblene nytt liv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning