våtromsmaling

Alt du trenger å vite om våtromsmaling

Oppskriften på et vanntett system.

VÅTROMSMALING: Våtromsmaling er et dyrere alternativ enn tradisjonell interiørmaling, men er langt mer slitesterk. Foto: Gettyimages
VÅTROMSMALING: Våtromsmaling er et dyrere alternativ enn tradisjonell interiørmaling, men er langt mer slitesterk. Foto: Gettyimages
Publisert Oppdatert

Våtromsmaling kan være et godt alternativ til fliser eller panel på badet, og er et system som holder en overflate vanntett. Dette kan brukes både i taket og på veggen, og også i dusjsonen hvis man benytter det på riktig måte. Våtromsmaling er et smart grep hvorvidt gjelder en rimeligere oppussingsprosess av badet.

- Om man kun vil male veggene må det bygges opp et ”våtromssystem”, det vil si selve oppbyggingen av behandlingene på flatene. Per dags dato er det bare Jotun som har fått godkjent et slikt system av Sintef, forteller Gordana Mestrovic Jagouj, eier og daglig leder hos 3 Malere AS.

Våtromsmaling på badet

- Et bad er delt inn i våte soner og tørre soner. Våtromsmaling kan brukes i begge disse, forutsatt at det underliggende arbeidet er gjort forskriftsmessig med tanke på våtromsplater/våtromsgips og membran, forteller Bjørnar Lomundal, daglig leder hos Lomundal Bygg AS.

Han utdyper imidlertid at de fleste av kundene deres går for fliser i selve dusjen, og at man i utgangspunktet kan bruke normal interiørmaling i de tørre sonene.

- Men vi anbefaler alltid å benytte våtromsmaling også her, siden den generelle fuktigheten i rommet vil være høy og våtromsmaling blant annet inneholder antimuggstoffer, sier han.

Les også: Slik velger du riktig sluk på badet ditt

Pris på våtromsmaling

Våtromsmaling er et dyrere alternativ enn tradisjonell interiørmaling, men er også mer slitesterk.

- Når man benytter våtromsmaling, er det svært viktig å følge føringer fra produsenten. Pass også på at produktene du bruker er kompatible med hverandre, sier Lomundal.

Han anbefaler å bruke den komplette Jotun Lady Aqua serien som består av både grunning, armeringsstrie og maling.

- Material- og arbeidskostnad blir høyere enn ved bruk av tradisjonell interiørmaling, og besparelsen sammenlignet med å flislegge overflatene blir derfor ikke så stor som det mange nok har en oppfatning av. Malte overflater på bad er imidlertid et flott innslag designmessig. En annen fordel med våtromsmaling er at man enkelt kan ”freshe” opp badet på en kostnadseffektiv måte ved et senere tidspunkt, sier Lomundal.

Les også: Slik maler du flisene på badet

Oppskrift på et vanntett system

Dersom det må sparkles først, så bruk her Jotun våtromssparkel.

Grunning

Her kan du bruke limet som grunning. Sugende underlag påføres Jotun grunning/lim for våtrom blandet med vann i forholdet 2:1. La grunningen tørke i minst 4 timer. Rundt rørgjennomføringer skal det deretter fylles med Casco AquaSeal i v-fugen.

Legg en våtromsduk

Dette er en slags strie som er glatt. Kutt opp lengdene på forhånd. Rull dem sammen og legg de inntil hverandre i et hjørne stående slik at de ikke ruller seg ut igjen. Mål 10 centimeter ekstra slik at det blir en klaring både oppe og nede. Det er viktig at dette gjøres før du limer. Husk en skarp arbeidskniv med tynne blader når du skal skjære i duken. Kjøp også en tapetkost som du kan benytte for å jevne ut duken når du legger den på veggen. Ikke bruk for mye lim av gangen. Limet tørker raskt, og duken blir da vanskelig å jobbe med.

Les også: Dette må du vite før du bygger eller pusser opp badet

Den første lengden skal legges inntil veggkanten. Jobb deg deretter utover med kosten slik at alle luftbobler forsvinner. Press godt inn i alle kanter. Skjær deretter både oppe og nede til du får en stram og rett kant. Hold gjerne en sparkelspade inntil før du skjærer for å få det helt rett.

Legg neste lengde inntil den forrige, og gjenta dette til duken er ferdig. Lim deretter oppå igjen. Dette vil nå fungere som en membran. La det tørke før du maler med ønskelig farge i to omganger. For å oppnå best mulig resultat, bør det herdes 10 dager i dusjsonen.

Ikke krav til duk når det gjelder taket

Her må det sparkles med våtromssparkel og deretter males med våtromsmaling. For et sikrere resultat kan det være lurt å rulle på litt fortynnet lim som en ekstra beskyttende film før du maler.

Kilde: Gordana Mestrovic Jagouj, eier og daglig leder hos 3 Malere AS.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning