oppussing bad

Stusselig familiebad fikk nytt liv

Se før- og etterbildene.

FØR: Mangelfulle oppbevarings- og tørkeløsninger gjorde at det fort ble rotete på det gamle badet.
FØR: Mangelfulle oppbevarings- og tørkeløsninger gjorde at det fort ble rotete på det gamle badet. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Beboeren er selv industridesigner, og jobber med å utvikle løsninger som gjør ting enklere for andre.

Men da han og samboer skulle renovere sitt eget bad, følte de for å søke råd hos noen med spisskompetanse.

- Det handler om å utfylle hverandre, og respektere hverandres spesialkompetanse. Utover mer moderne standard, ønsket vi bedre plassutnyttelse og smartere oppbevaringsløsninger, sier beboeren til magasinet Bonytt.

Interiørarkitektens løsning

ETTER: Med to servanter fungerer rommet nå som et familiebad. Toalettet befinner seg i et eget, lite rom, som før. Vaskemaskin og tørketrommel er bygget inn i en skapvegg som ellers rommer varmtvannstank og oppbevaring.
ETTER: Med to servanter fungerer rommet nå som et familiebad. Toalettet befinner seg i et eget, lite rom, som før. Vaskemaskin og tørketrommel er bygget inn i en skapvegg som ellers rommer varmtvannstank og oppbevaring. Foto: Niklas Hart

Ved å spille ball med interiørarkitekt Cecilie Claussen, sikret eierne en funksjonell løsning for badet.

Hva var problemet?
De ulike funksjonene var for så vidt fornuftig plassert, men volumene var ikke optimalt utnyttet.

MARMOR: Til venstre: Benkeplaten er i Corian, bakplaten er i Carrara-marmor fra Lenngren Naturstein. Det er lagt innfelte led-lister under og rundt speilskapene. Til høyre: I vaskeromssonen er det lagt varmekabler med ekstra styrke, slik at klær og sko kan tørkes rett på gulvet.Høyreveggen er dedikert skittentøykurver og tørkehyller, begge fra Ikea.
MARMOR: Til venstre: Benkeplaten er i Corian, bakplaten er i Carrara-marmor fra Lenngren Naturstein. Det er lagt innfelte led-lister under og rundt speilskapene. Til høyre: I vaskeromssonen er det lagt varmekabler med ekstra styrke, slik at klær og sko kan tørkes rett på gulvet.Høyreveggen er dedikert skittentøykurver og tørkehyller, begge fra Ikea. Foto: Niklas Hart

De hadde for lite oppbevaringsplass, og det ble trangt for en familie på fire.

Badet er fra 1985, og hadde passert levetiden sin.

Fugene var sprukket opp, varmekablene fungerte dårlig og belysningen var dessuten mangelfull.

Les mer: Malte vegger og tak mørkegrå og oransje - se resultatet

Hva gjorde du?
Vi forlenget innredningen og satte inn mer oppbevaring.

To vasker fremfor én, gir bedre flyt i morgenrushet.

Dette fikk vi til ved å fjerne badekaret og sette inn dusj i stedet.

DUSJ: Da badekaret forsvant, kunne innredningen strekke seg fra vegg til vegg. Innredningen er designet av interiørarkitekten, og bygget av møbelsnekker. Takspoter fra Astro Lighting og armaturer fra Vola utgjør rommets svarte aksenter.
DUSJ: Da badekaret forsvant, kunne innredningen strekke seg fra vegg til vegg. Innredningen er designet av interiørarkitekten, og bygget av møbelsnekker. Takspoter fra Astro Lighting og armaturer fra Vola utgjør rommets svarte aksenter. Foto: Niklas Hart

Glassdørene kan felles inn mot veggen, slik at bruksflaten er mye større når dusjen ikke benyttes. Familien fikk for øvrig satt inn badekar på badet oppe.

På vaskerommet utnyttet vi volumet helt oppunder himlingen.

Det innebærer bedre plass til å tørke klær, og mindre rot.

Størrelsen er den samme, men de nye løsningene og den gode atmosfæren gir bedre flyt i hverdagen for den aktive familien.

PLANTEGNING: Vaskerommet var tidligere atskilt fra badet med en halvvegg. Nå kan vaskerommet lukkes fullstendig. Badekaret er fjernet, og et dusjhjørne er satt inn. Da ble det plass til doble servanter og mer oppbevaring.
PLANTEGNING: Vaskerommet var tidligere atskilt fra badet med en halvvegg. Nå kan vaskerommet lukkes fullstendig. Badekaret er fjernet, og et dusjhjørne er satt inn. Da ble det plass til doble servanter og mer oppbevaring. Foto: Illustrasjonstegning

Les mer: Slik får du ren dusj

Et funksjonelt bad som tåler en aktiv familie

Hvordan balanserte du hensyn til funksjonalitet og estetikk?
I dette tilfellet gikk ikke det ene på bekostning av det andre, slik det av og til blir. En forutsetning for prosjektet var at badet skulle takle en aktiv familie. Samtidig ønsket vi å dempe institusjonspreget. Det gjorde vi ved å begrense bruken av fliser til gulv og dusjsone, og velge malte flater for øvrig.

Flis er vel mer robust enn malte våtromsplater?
Ja, men den støvete grønnfargen gjør at man lettere lever med litt smuss på veggene før man vasker. Det ville vært annerledes med hvite vegger. Og her er fargen avgjort en viktig del av rommets karakter. Det måtte fem forsøk til før den riktige fargen satt. Det grønne går igjen også andre steder i huset, så nå inngår badet som naturlig del av helheten.

SKYVEDØRER: Vaskerommet kan skjermes av fra badet ved hjelp av doble skyvedører i eik. Løsningen er bygget av møbelsnekker. Fargen på veggene har koden NCS 3010-G10Y.
SKYVEDØRER: Vaskerommet kan skjermes av fra badet ved hjelp av doble skyvedører i eik. Løsningen er bygget av møbelsnekker. Fargen på veggene har koden NCS 3010-G10Y. Foto: Niklas Hart

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning