innrede lite bad

Innredning av små bad er lettere enn du tror

Ekspertene gir deg de beste tipsene til innredning av små bad.

INNREDE LITE BAD: Mange tenker at man bør velge små fliser til små bad for at det ikke skal bli for overveldende. Men det er ifølge ekspertene helt feil tankegang. Større fliser skaper nemlig mer romfølelse.
INNREDE LITE BAD: Mange tenker at man bør velge små fliser til små bad for at det ikke skal bli for overveldende. Men det er ifølge ekspertene helt feil tankegang. Større fliser skaper nemlig mer romfølelse. Foto: gettyimages.no
Publisert Oppdatert

Innredning og oppussing av små bad kan være en utfordring. Det blir ofte et kompromiss mellom forhold som oppbevaring, areal og bevegelse.

Trenger inspirasjon til innredning av det? Vi har kontaktet to av landets fremste eksperter på baderom.

Slik utnytter du plassen makismalt

Interiørarkitekt Åse Imset og interiørarkitekt MNIL Beate Kleven, har tips som kan gi inspirasjon når du skal innrede badet, særlig når det er lite og plassen må utnyttes maksimalt.

- Ofte har folk et bad og baderomsvisjon som ikke er realistisk. Hjelper jeg en kunde med et minimalistisk bad med ett skap og én benk og den benken stadig er full av rot, da har jeg feilet, sier Imset.

Er plassen på badet begrenset, burde du tenke igjennom hvilke behov du har. Særlig er det smart å tenke godt gjennom behovet for oppbevaring.

- Det finnes ingen hovedregel for innredning av små bad. Det viktigste er at rommets areal blir utnyttet på en praktisk og god måte, i tillegg til å planlegge etter behov og ønsker, sier Kleven. Ingen rom er like, og heller ikke brukerne av dem, fortsetter hun.

Når det gjelder plassering av vask, innredning, dusj, badekar og toalett kommer dette an på hvor vann og avløp ligger og hvilke muligheter man har for eventuelt å få tilpasset dette.

- Det er ikke så hyggelig at toalettet er det første du ser når du kommer inn i baderommet. Kan man få til en plassering av toalettet i hjørnet innenfor døren, eller en annen skjermet plassering, blir den mindre i fokus, sier Kleven.

Hun legger til at det er viktig å tenke gjennom en god planløsning som vil gi rommet god funksjon. Imset forteller at du også må ta hensyn til rommets røropplegg, bjelkelag eller om det er betong med armering.

- Ta også hensyn til dagslys, sier hun. Innred rommet slik at det ikke blokkerer noe av det naturlige lyset, fortsetter Imset.

Les også: Fra vaskerom til baderomsluksus

Si farvel til dusjforheng

Velg heller en elegant og plassbesparende løsning.

- Trenden har i mange år vært rene linjer med firkantede servanter, skap og speil, mens de nå beveger seg mer mot rundere former. Mange vil nå ha runde speil og vasker, og en organisk fremtoning, sier Kleven.

Hun forklarer at ”organisk fremtoning” kan være detaljer i grønntoner, planter, i tillegg til mer treverk i rommet. Et tips kan være å ha fliser i våtsonene av rommet, og treverk ellers i rommet. Det kan gjøres med panel eller spiler. Et annet alternativ er mikrofiberpuss, som kommer i flere varianter. Hvis du i tillegg setter inn grønne planter, kan kombinasjonen gi ekstra liv i rommet. Imset legger til at en rund do, vask eller badekar vil se mindre ut enn firkantede.

- Utnytt veggen bak toalettet til oppbevaring på en stilfull måte. Miks høyde og grep på sideskapene for å gi ditt baderom et utradisjonelt uttrykk. Når du henger sideskapene i forskjellige høyder skaper du samtidig små rom du kan legge håndklær og tilbehør, sier digital markedsfører for Bademiljø, Mailén Ophus.

Les også: Tips for å pusse opp badet enklere og rimeligere

KOMBINERT BADEKAR OG DUSJ: Treverk på badet er in igjen, og sammen med store fliser, downlights og et lite badekar har du er perfekt, lite bad. På dette badet vil badekaret også fungere som dusj.
KOMBINERT BADEKAR OG DUSJ: Treverk på badet er in igjen, og sammen med store fliser, downlights og et lite badekar har du er perfekt, lite bad. På dette badet vil badekaret også fungere som dusj. Foto: gettyimages.no

Dusj med badekar

- Å kombinere dusj og badekar sparer mye plass. Har du ikke plass til badekar, men fortsatt behov for et sted å bade barna eller dusje hunden? Da kan du lage høye kanter rundt gulvet i dusjen, og med en propp til sluket har du et minibadekar, råder Imset.

- Jeg har selv et bad på kun 4 kvadratmeter, men har plass til både vaskemaskin, dusjhjørne, servantskap og vegghengt toalett. Det handler bare om å finne den perfekte dusjløsningen. Gjerne en hjørnedusj med innfellbare dører eller foldedører, forteller Ophus.

Videre forteller hun at om du vil ha badekar finnes det også skjermdører som kan monteres på. Dørene kan enkelt skyves bort, slik at du kan ta et avslappende bad.

Hvordan får man best lys i et lite bad?

- Mitt beste tips her er å bruke en kombinasjon av flerstyringer av de ulike lyskildene med separate lysbrytere, som vil gi større funksjon og bruksmuligheter. Et baderom skal som oftest brukes til mer enn bare å pusse tennene og sminke seg, så derfor er det lurt å kunne variere lyset, forteller interiørarkitekten.

Imset er enig med Kleven, og legger til at mange bad i dag har spotter midt i taket som skyggelegger sidene. Det fører til at rommet virker trangere.

Et alternativ her er å lage en innfelt nisje med LED-lys mellom tak og vegg eller gulv og vegg. På den måten får du ”vasket” veggen med lys. Et behagelig lys, som også kan bidra til å gi en større romfølelse. Et annen måte du kan bruke lys til å gjøre slik at rommet virker større, er å lyssette under møbler, slik at du ser mer av gulvet.

Kleven advarer mot å plassere lyskilder over speilet.

- Når du står rett foran speilet og lyset kommer ovenfra vil det kaste skygger over ansiktet ditt som gjør at du ser mye mer dratt ut i ansiktet og trøttere enn du kanskje er. Hvis du plasserer lyskildene på siden av speilet i stedet unngår du dette, sier hun.

Det finnes flere leverandører som har speil og speilskap der lyskilden er innfelt på sidene eller bak speilet. Kleven anbefaler også sminkespeil. Her forteller hun at pris har mye å si.

- De speilene som koster noe mer har ofte en bedre forstørrelse (opptil x5) og bedre lys, sier hun.

Les også: Slik fester du knagger i fliser

Hva skal vi gjøre med luftfuktigheten?

- Bruk materialer og møbler som er beregnet på våtrom og sørg for god ventilasjon, sier Kleven.

På baderommet er det viktig med vifte eller lufteluke for å redusere luftfuktighet i rommet. Så lenge du har det, trenger du ikke ta hensyn til mer i forhold til luftfuktighet når du innreder.

NØYTRALT: Det kan lønne seg å velge nøytrale farger, og heller dekorere med planter, håndklær og tilbehør du trenger på badet.
NØYTRALT: Det kan lønne seg å velge nøytrale farger, og heller dekorere med planter, håndklær og tilbehør du trenger på badet. Foto: gettyimages.no

Et bad varer lenger enn mote

Når du skal velge materialer til baderommet må du huske at baderommet skal leve lenge! Et baderom er kostbart å endre, så tenk nøye gjennom valg av materialer, belysning og innredning.

- Den knallrøde mosaikken du synes er kjempefin i dag, er kanskje ikke like morsom om noen år. Derfor er det lurt å velge nøytrale farger på vegger og møbler, men heller sprite opp med detaljer det er lett å bytte ut, råder Kleven.

Det kan gjøres ved fargerike håndklær, radio, planter (kunstige planter er helt lov!), dolokk, og lignende. Våg å leke med mørke farger, det er veldig i vinden for tiden. Velger du mørke vegger derimot, er det smart å kompensere med lyskilder. Kleven legger til at hun anbefaler gulvfliser som har noe marmorering eller en ”salt-og-pepper”-materialfargen, da synes støv, hår, og skitt mindre.

Les også: Vinylgulv eller fliser på baderommet

STORE FLISER: Store fliser gir bedre romfølelse og store speil gjør at rommet virker større enn det er.
STORE FLISER: Store fliser gir bedre romfølelse og store speil gjør at rommet virker større enn det er. Foto: Storeys og Höganäs/IFI.no

Bruk store fliser

Mange tenker at man bør velge små fliser til små bad for at det ikke skal bli for overveldende. Men det er ifølge ekspertene helt feil tankegang. Større fliser skaper nemlig mer romfølelse.

Speil kan også få et lite baderom til å bli større.

- Bruk speil! Det kan også leveres med sotet finish eller kobberfarge som gir en fin effekt, sier Kleven.

Hun oppfordrer alle til å kontakte interiørarkitekt for råd og planlegging når du skal renovere eller bygge bad. Ofte har de avtaler med leverandører som kan gi rabatter, som kan kompensere litt for honoraret.

- Når det gjelder størrelsen på speilet er det plassen du har tilgjengelig som er avgjørende. Når det er sagt er et plassmontert speil over en hel vegg hensiktsmessig på små bad fordi det virker forstørrende, forteller Ophus.

Hun legger til at det også går an å bygge speilskap inn i veggen for å spare enda mer plass.

- Mitt beste tips er å ha integrert benkeplate og servant. Det gir mer benkeplass og et større inntrykk, råder Imset.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning