Pusse opp bad: ikke gjør disse tabbene

Her er de største baderomstabbene

Når oppussingen av badet står for tur, ligger det mange feller på veien.

PUSSE OPP BAD: IKKE GJØR DISSE TABBENE: Ekspertene peker på de vanligste tabbene vi gjør når oppussingen av badet står for tur.
PUSSE OPP BAD: IKKE GJØR DISSE TABBENE: Ekspertene peker på de vanligste tabbene vi gjør når oppussingen av badet står for tur. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

I vrimmelen av nye produkter og kreative løsninger, kan det være lett å bli inspirert til å fornye badet. Det finnes imidlertid flerfoldige tabber du kan begå på veien mot et nyoppusset og oppgradert baderom.

Vi har spurt tre eksperter om hvilke feller du bør unngå dersom du skal pusse opp badet; en våtromsekspert, en interiørarkitekt og en eiendomsmegler.

1. Du tar for gitt at firmaet du bruker er kompetent

Ifølge daglig leder for Fagrådet for våtrom, Cato Karlsen, er den største feilen folk flest gjør, å være ukritiske til firmaets kompetanse.

- Når anbudene spriker i pris, bør du være på vakt. Sjekk at firmaet du bruker er en godkjent våtromsbedrift. Dersom firmaet står på listen over godkjente bedrifter, har de forpliktet seg til å benytte sertifiserte fagfolk og å bruke godkjente produkter i henhold til våtromsnormen, sier Karlsen.

2. Du gjør det selv

Karlsen mener at troen på egne ferdigheter ikke alltid samsvarer med virkeligheten, og at en av de største tabbene hvorvidt gjelder oppussing av bad, er å stole på at man får til ting på egenhånd.

- Våtrom er et meget komplisert rom å bygge rent bygningsfysisk. Blant de vanligste feilene vi ser når folk har gjort ting selv, er feil valg av membran. Det kan føre til lekkasje, sier Karlsen.

- Vi ser også at mange hjemmelagde bad er bygd med manglende fall eller flate gulv. Resultatet er at vannet blir igjen på gulvet fremfor å renne ned i sluket, legger han til.

Les også: Dette må du vite før du bygger eller pusser opp badet selv

3. Du velger designprodukter

Karlsen advarer mot å la seg blende av et lekkert utseende, og oppfordrer heller til å konsentrere seg om det mindre iøyefallende produktarket. Der står det nemlig om varen er godkjent til sitt bruk i Norge eller ikke.

- Mange designprodukter som selges i Norge mangler teknisk godkjenning, sier han.

4. Du plasserer dusjen midt i rommet

Interiørarkitekt MNIL, Linda Lien, stiller seg bak at arbeidet må være fagmessig utført. Det finnes imidlertid flere fallgruver til tross for et pottetett bad. Hun oppfordrer til å tenke nøye gjennom hvordan funksjonene plasseres på badet, og poengterer at de våteste sonene bør plasseres innerst.

- Det er uheldig å måtte gå gjennom dusjen eller våte områder for å gå på toalettet. Dersom det er kø for å bruke badet, får ikke varmekablene tørket opp sølet før nestemann skal inn, sier Lien.

5. Dårlig belysning

- Dersom belysningen er plassert feil på badet, kan man fort få mørke skygger under øynene eller se gusten ut. Et bad bør ha belysning som samsvarer med de ulike behovene vi har; et sterkt og klart lys til vasking og sminke, og et varmere dimmet lys for behagelig aftenstell eller et romantisk bad, sier interiørarkitekten.

6. Du velger den første og beste løsningen

Lien anbefaler en behovsanalyse, gjerne utført i samarbeid med en fagperson. Den første baderomsløsningen kan være grei nok, men det er ikke sikkert at den er best i praksis.

- En interiørarkitekt vil kunne optimalisere funksjon og estetikk slik at man får mer ut av pengene enn hva de fleste er i stand til selv, sier hun.

Les også: Nytt bad med enkle midler

7. Du tar lett på finishen

At en løsning fungerer greit for deg, betyr ikke nødvendigvis at den faller i smak hos alle andre. Dette er uproblematisk - helt til den dagen du skal selge boligen for høyest mulig pris. Leder av Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Vammervold Dreyer, mener at følgende forhold troner øverst på tabbelisten; At mange tar for lett på finishen.

- Mange reagerer negativt når finishen ikke er gjennomført. Det kan gi inntrykk av at badet er hjemmelaget eller utført av ukyndige håndtverkere, og skaper en usikkerhet som selger ikke er tjent med, sier Dreyer.

BADEROMSFLISER: Dristige dekorvalg regnes for å være en ulempe når man skal selge. 
BADEROMSFLISER: Dristige dekorvalg regnes for å være en ulempe når man skal selge.  Foto: Foto: Crinson

8. Du velger originale løsninger

Materialer og løsninger som skiller seg veldig ut, kan også slå negativt ut ved et eventuelt fremtidig salg.

- Veldig spesielle materialvalg er sjelden lurt. Da er faren stor for at aktuelle kjøpere ikke synes det er fint. Ekstreme flisvalg slår gjerne uheldig ut, og en annen typisk feil er å plassere ett badekar i et altfor lite bad. Slike grep har ofte en prisdempende effekt, forklarer Dreyer.

9. Du pusser opp før salg

Dersom du vet at du snart skal selge, råder eiendomsmegleren deg til å la badet være slik det er.

- Generelt anbefaler jeg ingen å pusse opp i en salgssituasjon. Det er dyrt å pusse opp badet, og det er ikke sikkert at du får pengene tilbake. Det er bedre at kjøperen selv pusser opp etter egen smak og egne interesser, sier Dreyer.

Denne saken ble første gang publisert 31/08 2015, og sist oppdatert 23/08 2018.

Les også