Gulvbelegg på bad

I dette badet dusjer de rett på parketten

Gulvbelegget er fukt- og varmebehandlet.

GULVBELEGG: Parketten på badet er varme- og dampbehandlet for å kunne brukes på våtrom. 
GULVBELEGG: Parketten på badet er varme- og dampbehandlet for å kunne brukes på våtrom.  Foto: FOTO: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Mange av oss bruker treverk på badet. Kanskje som en benkeplate, eller i innredningen.

Men ikke på gulvet, og i hvert fall ikke i dusjsonen.

Johanne Taugbøl er partner i arkitektfirmaet Wood arkitektur + design. Hun ville teste ut et alternativ til de tradisjonelle flisene.

- Vi var lei av fliser og ville prøve om det gikk an å bruke noe annet enn det man alltid bruker. For meg som arkitekt er det en fordel å kunne prøve slikt hjemme før jeg anbefaler det videre til kunder, sier Taugbøl.

Hun forteller at atmosfæren endres ved å ha tre på badet.

- Tre er både visuelt varmt og kjennes varmere å gå og ta på. Dessuten påvirkes akustikken. Gjenklangen blir mindre hard enn i et flislagt bad. Det er som å være på spahotell hver dag, sier Taugbøl.

Varmebehandlet gulvbelegg på badet

Parketten det her er snakk om, er ingen vanlig parkett, selv om treverket er ekte nok. Grunnen til at det har så bestandige egenskaper er at materialet, i dette tilfellet amerikansk ask, er blitt varme- og fuktbehandlet med det resultat at trecellenes evne til å ta opp i seg fukt er blitt kraftig redusert.

I tillegg er parketten blitt svært stabil og nesten uten bevegelse.

Les også: Vinylgulv eller fliser på baderommet?

VÅTROMSPARKETT PÅ GULV OG DUSJVEGG: Parketten heter Termoask badegulv, og er varmebehandlet for å tåle det fuktige miljøet. Gulvet er levert av Moelven. Badekaret er fra Westerbergs, og armaturene fra Hansgrohe.
VÅTROMSPARKETT PÅ GULV OG DUSJVEGG: Parketten heter Termoask badegulv, og er varmebehandlet for å tåle det fuktige miljøet. Gulvet er levert av Moelven. Badekaret er fra Westerbergs, og armaturene fra Hansgrohe. Foto: FOTO: Espen Grønli

Jevnlig vedlikehold

Fordelene ved å ha et parkettkledd bad kommer ikke helt uten merarbeid. Utover vanlig, kvalifisert grunnarbeid, bør man bruke et fliselim samt silikon som legges på noten som tetter mellom bordene og limer dem sammen.

Tetting rundt sluk er også særlig viktig. Da anbefales det videre antibakteriell fugemasse langs alle fjærer på planken for å forsegle stavene. Slik bør man også forsegle overgangen mellom gulvet og veggen.

Videre kreves det litt vedlikehold utover det vanlige. Treverket må for eksempel oljes jevnlig, minst en gang i året.

Les også: Å legge flis på flis er enkel måte å fornye badet på

VANNAVSTØTENDE ASK: Så lenge treverket oljes jevnlig, beholder det sine vannavstøtende egenskaper.
VANNAVSTØTENDE ASK: Så lenge treverket oljes jevnlig, beholder det sine vannavstøtende egenskaper. Foto: FOTO: Espen Grønli

30 års garanti på baderomsgulvet

- Jeg svabrer etter dusj, men det er ikke nødvendig. Det holder med bra fall. Da burde det holde seg fint i ti, femten år, spår Johanne.

Produsenten av gulvet, norske Moelven, tar enda hardere i:

"Er det tatt hensyn til all punkter som er standard i våtrom, gis det 30 års garanti mot råte på produktet", fremgår det av produktbladet.

FUKTIG FLORA: De blomsterformede dusjhodene fra Clearshower kan gjøre dusjritualet til en poetisk opplevelse.
FUKTIG FLORA: De blomsterformede dusjhodene fra Clearshower kan gjøre dusjritualet til en poetisk opplevelse. Foto: FOTO: Espen Grønli

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning