Baderomsplater, baderomspanel og våtromsplater

Slik monterer du baderomsplater

Men er baderomsplater, våtromsplater og baderomspanel det samme?

BADEROMSPLATER, BADEROMSPANEL OG VÅTROMSPLATER: Hva skiller egentlig disse tre typene? Og er det mulig å montere baderomsplater selv? FOTO: Getty Images.
BADEROMSPLATER, BADEROMSPANEL OG VÅTROMSPLATER: Hva skiller egentlig disse tre typene? Og er det mulig å montere baderomsplater selv? FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

- Baderomsplater, baderomspanel og våtromsplater er begreper som ofte brukes om hverandre, og som derfor kan skape forvirring hos forbrukeren.

Det sier daglig leder hos Lomundal Bygg AS, Bjørnar Lomundal, og forklarer at baderomsplater, baderomspanel og våtromspanel er det samme.

- Disse kan være slette, men kan også ha ulike design og mønstre, og kan eksempelvis være en etterligning av flis.

Han forteller videre at våtromsplater er de platene vi bruker som underliggende konstruksjon, enten vi flislegger, sparkler og maler, eller har noe annet over. Disse må da heldekkes med smøremembran i våtsoner og skjøter må smøres.

Montere baderomsplater selv

Våtromspanel kan monteres selv, og Lomundal er av den oppfatning at det er det foretrukne valget blant privatpersoner som pusser opp deler av badet for egen maskin.

Våtromspanel

- Raskt å montere

- Rimeligere totalkostnad

- Platene er tette, hvilket gjør at du ikke trenger våtromsplate og smøremembran på innsiden

- Finnes i utallige design

Kilde: Daglig leder hos Lomundal Bygg AS, Bjørnar Lomundal

- Grunnen til det er nok at du slipper våtromsplater og smøremembran på innsiden, hvilket gjør det både enklere og rimeligere. Dersom du monterer våtromspanel selv, er det veldig viktig at du følger monteringsanvisningen fra leverandør, sier Lomundal.

Veldig mange leverandører har også monteringsanvisninger på video, og disse finner du enkelt på deres hjemmeside eller på youtube. Er du usikker, eller har svært lite erfaring på området, anbefales det imidlertid å benytte fagfolk. Badet regnes som husets dyreste rom, og det kan raskt bli svært kostbart om noe skulle gå galt.

- Skal du derimot male over våtromsplater, kan du også gjøre dette selv. Her er likevel fallhøyden noe større, all den tid tetting av skjøter, smøremembran, overgang gulv/vegg og våtromssystem kommer inn i bildet.

Les også: Tips for å pusse opp badet enkelt og rimelig

Skeptisk til våtromsmontering selv

Våtromsplate

- Fiberarmerte plater som påføres skjøtestrimler og smøremembran.

- En del av den underliggende grunnkonstruksjonen på baderomsvegger,hvor det kan monteres flis, maling eller andre utette overflater ovenpå.

- Kjøpes hos de fleste byggevareforhandlere, eller mur- og flisleverandører.

Kilde: Daglig leder hos Lomundal Bygg AS, Bjørnar Lomundal

Lars-Erik Fiskum er forskningsleder hos SINTEF, og han er skeptisk til å anbefale privatpersoner å montere tettsjikt i våtrom.

- Dette er en jobb som bør utføres av fagfolk. Det sikreste vil være å engasjere et firma som er godkjent våtromsbedrift og som følger anvisninger i Byggebransjens Våtromsnorm. Det bør i tillegg brukes baderomspanel eller våtromsplater med SINTEF Teknisk Godkjenning, råder han.

Prisgunstig våtromspanel

Prismessig kan man komme mye rimeligere ut med våtromspanel enn med fliser. Årsaken til dette er at du eliminerer behovet for en del av det som kreves bak når man flislegger, herunder osb/rupanel våtromsplater og smøremembran.

- Dette vil også gjøre arbeidet mye mer effektivt, hvilket gjør at du sparer arbeidstimer. Badet vil dermed bli ferdigstilt på kortere tid, noe som er en hyggelig bonus, sier Lomundal.

Med tanke på holdbarhet, så holder disse produktene godt, forutsatt at de er montert riktig. Våtromspanel kan være et vel så holdbart produkt som flis.

Les også: Alt du må vite før du pusser opp eller bygger et bad selv

Tips ved legging av baderomspanel

- Følg monteringsanvisningen til punkt og prikke.

- Husk at veggene må monteres etter at gulvmembran/linoleum er montert

- Membran/linoleum skal trekkes opp på vegg, og veggplatene må gå på utsiden av denne igjen, slik at vannet på veggen renner på riktig side av det som holder gulvet tett og eventuelt vannsøl blir ledet ti sluket.

- Er man i tvil, bør man enten konsultere med , eller leie inn en fagperson.

- Det er billigere å gjøre jobben selv, men feil kan bli kostbare på bad.

- Om det oppstår en lekkasje på bad grunnet slurvete håndverk, kan man blant annet få avkortning på forsikringen dersom dette er gjort for egen regning.

- Rørlegging, elektroinstallasjoner og membranarbeid skal alltid utføres av autoriserte fagfolk.

Kilde: Bjørnar Lomundal, daglig leder hos Lomundal Bygg AS

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning