Flotte hager

Norsk heder i verdens største hagekonkurranse

Chelsea Flower Show er verdens største hageutstilling. La deg inspirere.

NORSKINSPIRERT: Denne hagen vant sølvmedalje under verden mest prestisjefylte hageutstilling, Chelsea Flower Show
NORSKINSPIRERT: Denne hagen vant sølvmedalje under verden mest prestisjefylte hageutstilling, Chelsea Flower Show Foto: Foto: Helen Fickling
Publisert Oppdatert
NORSKINSPIRERT I VERDENSKLASSE: Blått er en gjennomgangsfarge i hagen.
NORSKINSPIRERT I VERDENSKLASSE: Blått er en gjennomgangsfarge i hagen. Foto: Foto: Helen Fickling
NORSKINSPIRERT VERDENSKLASSE: Denne hagen vant sølvmedalje under verden mest prestisjefylte hagekonkurranse. Den har blant annet lagt stor vekt på bruk av miljøvennlige materialer.
NORSKINSPIRERT VERDENSKLASSE: Denne hagen vant sølvmedalje under verden mest prestisjefylte hagekonkurranse. Den har blant annet lagt stor vekt på bruk av miljøvennlige materialer. Foto: Foto: Helen Fickling

Mai er kanskje en av de viktigste månedene for å skape en fin hage, og i London foregår en av verdens mest prestisjefylte hageutstillinger.

Chelsea Flower Show hadde i år for første gang også norsk deltagelse, og det gikk ikke upåaktet hen hos juryen som skulle kåre de flotteste hagene.

Den innflyttede engelskmannen Darren Sains nådde nesten til topps med sin hage Kebony Naturally Norway, som blant annet er sponset av Den norske ambassaden og Innovasjon Norge.

- Vi opplever det som en stor inspirasjon å vinne prisen Silver Guild, fordi det er meget vanskelig bare å få lov til å stille ut der, sier Saines til klikk.no.

Bærekraft og rojal heder

Inspirasjonen til hagen har Saines hentet fra det norske landskapet, og han har fokusert på vekster som både finnes i naturen og i hagene.

- Vi ønsket å vise at det også dyrkes hager i Norge, forklarer han.

Og det satte til og med den engelske dronningen pris på.

- Hun fortalte oss at det var en nydelig hage, og at den minnet henne om Norge. Hun stilte også noen spørsmål, forteller en tydelig tilfreds Saines, som legger til at de har lyst til å komme tilbake neste år og forsøke å vinne den edleste valøren.

Miljøvennlighet var den bærende idéen i hagen til Darren Saines. Han brukte blant annet treslaget Kebony som er et miljøvennlig alternativ til tropiske treslag.

Han har også brukt bioetanolbrenner som terrassevarmere.

Veggene er bygget av Durisol-klosser som består 80 prosent av gjenbrukstre.

På bakken har han brukt skifer fra Lundhs Larvikitt, som er en skifer godt kjent utover Norges grenser.

NORSKINSPIRERT I VERDENSKLASSE. Det er lagt vekt på  bruke vekster fra norske hager og norsk natur.
NORSKINSPIRERT I VERDENSKLASSE. Det er lagt vekt på bruke vekster fra norske hager og norsk natur. Foto: Foto: Helen Fickling

Reisens hage

Showets hovedvinner ble en hage sponset av avisen Daily Telegraph. Denne hagen har hentet sin inspirasjon fra reisens opplevelser, og har elementer fra Sydkapp, Middelhavet, California, Mexico og Chile.

Hagen preges blant annet av rustfargede stålelementer som skal skape avgrensede områder og styre blikket.

På vandringen gjennom hagen skal åpne felter få en til å stoppe opp og reflektere. Hele "reisen" kulminerer i et bakgårdlignende område hvor en stor eik sammen med rennende vann skal skape kontemplativ ramme.

Trivselshage

REISENS HAGE: Vinneren av hovedprisen ble denne hagen, sponset av Daily Telegraph. Tanken er at den skal oppleves som en reise gjennom kontinenter.
REISENS HAGE: Vinneren av hovedprisen ble denne hagen, sponset av Daily Telegraph. Tanken er at den skal oppleves som en reise gjennom kontinenter. Foto: Foto: Crocus

Det ble kåret flere gullvinner under Chelsea Flower Show, en av dem var en hage sponset av selskapet Thrive (på norsk: trivsel, vekst).

Selskapet har som forretningsidé å gi funksjonshemmede mulighet til å jobbe med hagearbeid. Deres hage, The Unexpected Gardener, vant prisen i kategorien urbane hager.

Hagen er designet med den modne byboeren for øyet som ikke vil kompromisse på verken stil eller design, men som samtidig har liten tid for hagearbeid, og som kanskje heller ikke har evner til å holde på med det.

Den er en fargerik kombinasjon av vekster med lite vedlikeholdsbehov, samt opphøyde blomsterbed for enkel tilgjengelighet og funksjonell design, som totalt sett gjør det enkelt for også eldre mennesker å holde på i hagen.

Les også:

Farger i hagen

FUNKSJONELL HAGE: En av vinnerne var denne hagen, som har som bærende idé at den skal være litt tilgjengelighet også for eldre mennesker.
FUNKSJONELL HAGE: En av vinnerne var denne hagen, som har som bærende idé at den skal være litt tilgjengelighet også for eldre mennesker. Foto: Foto: James Finley

De vakreste rosene

Dette barnesetet er best i test

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning