Varmepumper og design

Nå kommer designpumpene for fullt

Har du kviet deg for å kjøpe varmepumpe fordi de er stygge? Ta en titt på disse!

MINIMALISTISK: LG innedeler kan benyttes på det som kalles multisplittanlegg. Det betyr at du kan varme opp større deler huset ved å plassere en inndel i for eksempel hver etasje.
MINIMALISTISK: LG innedeler kan benyttes på det som kalles multisplittanlegg. Det betyr at du kan varme opp større deler huset ved å plassere en inndel i for eksempel hver etasje. Foto: FOTO: Produsentbolig
Publisert Oppdatert

Det finnes mange ulike oppvarmingsmetoder.

Og alternative energiløsninger blir stadig mer populært.

Hver tredje eneboligeier har nå installert varmepumpe i løpet av de to siste årene, viser TNS Gallups ferske Klimabarometermåling utført på oppdrag av Enova.

- Mange har valgt å la være å kjøpe varmepumper nettopp på grunn av utseendet. Men vi har forstått at utseendet på pumpene er viktig for boligeiere, forteller salgssjef Stig Jørgensen i Bauerenergi.

Del

Anbefalingene fra eksperter har stort sett vært å styre unna de billige varmepumper.

KUNSTPUMPE: LG har en modell der frontpanelet faktisk er en bilderamme.
KUNSTPUMPE: LG har en modell der frontpanelet faktisk er en bilderamme. Foto: FOTO: Produsentbolig

Blåser opp

- Det har skjedd mye de siste årene både i forhold til design og teknologi. Forbedringen av designet på pumpene har ikke godt på bekostning av funksjonalitet, hevder informasjonssjef Ingrid Røeggen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP)

- LG kom for fire år siden med sin første designmodell LG Art Cool og har siden utviklet denne og også kommet med nye, forklarer Stig Jørgensen i Bauerenergi.

Men de fleste merker har nå én eller flere serier som omtales som designmodeller.

Større variasjon

Du kan velge en slanke og diskrete hvite pumper eller vifter med stålfront. Det er også mulig å kjøpe pumper som ser ut som bilder.

MODERNE: LG single split har fått et moderne preg. Den selges fra 15.000 kroner, eks montering.
MODERNE: LG single split har fått et moderne preg. Den selges fra 15.000 kroner, eks montering. Foto: FOTO: Produsentbolig

Dette gjelder da for luft/luft-varmepumper.

Luft/vann- og vann/vann-pumper har imidlertid har en innedel som plasseres i et eget teknisk rom og sprer varmen via et vannbårent system som radiatorer eller gulvvarme.

Form og funksjon behøver altså ikke å utelukke hverandre, skal vi tro produsentene. Og valgmulighetene blir stadig større.

Klikk.no har tidligere skrevet at varmepumper kan være et godt alternativ.

Pumpehus mot slitasje

Ifølge Norsk Varmepumpeforening finnes det ikke per dags dato ikke så store variasjonsmuligheter med tanke på design for utedelen til luft til luft-pumpene.

Men det finnes ulike overbygg, såkalte varmepumpehus. Husene er gjerne i tre. Variasjonen kan du eventuelt skape ved å male selv. Et eget overbygg kan for øvrig være smart i forhold til at de beskytter pumpene for unødig slitasje.

BYGGET INN: Med MIBAs varmepumpe kan du bygge inn innedelen. Denne koster 26 000 pluss snekkerarbeid. Etilkobling kommer i tillegg.
BYGGET INN: Med MIBAs varmepumpe kan du bygge inn innedelen. Denne koster 26 000 pluss snekkerarbeid. Etilkobling kommer i tillegg. Foto: FOTO: Produsentbolig

Gir effekt?

- For best mulig varmeeffekt bør du velge en modell tilpasset egen bolig, gjerne etter anbefaling fra fagfolk som har vært på befaring i boligen, understreker Røeggen i NOVAP.

Oversikt over forhandlere som er godkjent av Norsk Varmepumpeforening og de ulike varmepumpemerkene i Norge finner du her.

Les også:

Dette gjør boligen mest attraktiv

Her havner de beste loppene

MINIMALISTISK: Panasonic er en av de største varmepumpeleverandørene. Prisen på modellen som er avbildet koster fra 14.500 kroner, eks montering.
MINIMALISTISK: Panasonic er en av de største varmepumpeleverandørene. Prisen på modellen som er avbildet koster fra 14.500 kroner, eks montering. Foto: FOTO: Produsentbolig

Slik blir badet funksjonelt

GULVMODELL: Toshiba har en gulvmodell som kan være et godt alternativ for deg som ønsker en diskret varmepumpe. Prisen er satt til 21.990 kroner.
GULVMODELL: Toshiba har en gulvmodell som kan være et godt alternativ for deg som ønsker en diskret varmepumpe. Prisen er satt til 21.990 kroner. Foto: FOTO: Produsentbolig

Slik fikser du hakk i bordet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning