På tide å plukke brunsnegler

Nå har du sjansen til å tørke ut sneglene

Brunsneglen overlevde denne vinteren også, og nå begynner den å krype i hagene.

BRUNSNEGLEN: Den er her i år igjen, men den liker ikke tørt og varmt vær. Rydd derfor i hagen, så får den færre steder å gjemme seg bort.
BRUNSNEGLEN: Den er her i år igjen, men den liker ikke tørt og varmt vær. Rydd derfor i hagen, så får den færre steder å gjemme seg bort. Foto: Foto: Arild Andersen/Bioforsk
Publisert Oppdatert

Brunsneglen har vært en gjenganger i norske hager i flere år, og spørsmålet hver vår er om det har blitt flere eller færre av den.

- Der hvor den ikke har hatt mulighet til å stikke seg bort og hvor det har vært lengre periode med barfrost sist høst, så virker det som om det er færre av den, forteller forsker Solveig Haukeland ved Bioforsk til klikk.no.

- At den har overlevd vinteren er uansett sikkert, og mange har allerede sett den i hagene sine.

Rydd i hagen

Der hvor den fikk mulighet til å stikke seg bort før kulden slo til, antar Haukeland at den har klart seg godt.

- Det varme og tørre været vi har nå, er imidlertid ikke så gunstig for sneglen. Derfor kan det være veldig smart å rydde i hagen for løv og rask fordi det eksponerer sneglene for solen og tørken.

Må ha fuktige omgivelser

Brunsneglen er avhengig å produsere slim for å overleve. Når været er tørt og varmt får den problemer med slimproduksjonen og vil til slutt tørke ut.

- Derfor vil jeg absolutt anbefale å rydde nå, sier Haukeland.

Foreløpig små

De fleste av sneglene er foreløpig små, og derfor kan de også være vanskelig å få øye på.

- Samtidig er det nå de er ekstra sårbare for tørke og varme, og de har heller ikke begynt å legge egg ennå, forklarer Haukeland. Hun forteller at de små sneglene også beites på av blant annet pinnsvin og frosker.

Les også:

Tid for brunsneglejakt

Kampen mot brunsneglen er i gang

Finn interiørideer i vår inspirasjonsguide

Du kan droppe fluortabletten til barna

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning