Møbler med mening

Finnes det spor av idealisme i årets møbler? Engasjementet tyder på at ansvarlig design kan bli mer enn enn kortvarig trend.

Publisert Oppdatert
Det er lettere å finne etikkmerkede klær enn møbler

Møbelmessen i Stockholm litt tidligere i år hadde satt bærekraftig formgiving på temalisten. Håpet er at miljøvennlig møbeldesign skal gjennomsyre trendbildet. Ennå er veien dit lang.

Det er lettere å finne etikkmerkede klær enn møbler. Så hva skal den samfunnsbevisste forbruker gjøre for å sitte godt?

- Skal du kjøpe noe, bør du kjøpe kvalitet, sier Svante Axelsson, generalsekretær i Naturskyddsföreningen.

- Det holder liv i økonomien og kommer miljøet til gode. Designere kan møte utviklingen ved å lage møbler og produkter som er fleksible. Det er naturlig at vi blir lei av en form eller et mønster. Et møbel bør ta høyde for dette, slik at man kan endre på utseendet uten å kjøpe nytt råstoff.

Det spansksvenske paret Cate & Nelson tatt miljøbevegelsens oppfordring på ordet - stolen "Oz" lar deg bytte stoff etter interiør og humør bare ved å bla om.

Britiske David Irwin har lagd en spisestol som gjør det mulig å sitte bekvemt også ved hjørnet av bordet: Setet er formet slik at stolen kan skyves helt inntil bordbeinet.

Også våre egne henger med: Tospannet Skogstad/Vold har allerede rukket å lage flere prototyper: en svingstol, to energieffektive led-lamper og noen veggur. At produktene er gjenvinnbare er en selvfølge, mener de to.

Den finske møbelgiganten Artek stiller til dyst med noen slitte, trebeinte krakker - gamle årganger av taburetten Alvar Aalto designet for nøyaktig 75 år siden. Arteks svar på miljøspørsmålet er nemlig bevaring. Bedriften har begynt å kjøpe tilbake originale møbler og utstyre dem med et sertifikat som forteller deres individuelle historier.

- Det er tid for samvittighetssamfunnet. Vi må ta en pause. Presset for å skape noe nytt er uheldig, og jeg håper konsumentene begynner å spørre om det er nødvendig. Vi behøver jo så lite. Sensasjonelle uttrykk er ikke bærekraftig, derfor bør designen være behersket, sier Mirkku Kullberg, direktør i Artek.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning