Hyttekos

Mer sex på hytter uten strøm

Dunkel belysning på hytta kan ha sine fordeler.

HYTTEKOS: Dunkel belysning på hytta øker sexaktiviteten, mener sexolog Kjersti Antonsen.
HYTTEKOS: Dunkel belysning på hytta øker sexaktiviteten, mener sexolog Kjersti Antonsen. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert
Sexolog Kjersti Antonsen i Kondomeriet tror det enkle hyttelivet gir mer hyttekos.
Sexolog Kjersti Antonsen i Kondomeriet tror det enkle hyttelivet gir mer hyttekos. Foto: Petter Berg/HM Foto

- De som er velsignet med strømløse hytter har en annen nærhet til hverandre, og naturen utenfor døren, enn hva folk med "moderne hytter" har.

Det tror sexolog Kjersti Antonsen i Kondomeriet.

Annen hyttekos

Det finnes fortsatt strømløse hytter i Norge. Mange hytteeiere har selvsagt oppgradert fjellhytta med solceller og 12 volt, men må likevel spare på batteriet.

Da velger man stearinlys og parafinlamper.

Lurer du på hvilke stearinlys du skal velge til hytta kan du lese mer i test av stearinlys.

Dunkel belysning innebærer et utvidet hyttekosbegrep.

- Man blir nødt til å snakke mer sammen og tilbringe kjærkommen tid med hverandre. Det spiller positivt inn på samlivet, sier Antonsen til Hytteliv.

Strømmens inntog

Det vi i alle fall vet fra historien, gitt at Sverige og Norge kan anses som liknende samfunn, er at strømmens inntog fikk påvirkning på seksualvanene våre, opplyser Tanja Winther, forsker ved Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo.

Den svenske kulturhistorikeren Jan Garnert, som har forsket på sammenhengen mellom barnefødsler og elektrisk lys, viser at det ble født flest barn i september og oktober, før vi fikk strøm. Det vil si ni måneder etter den mørkeste årstiden. Men etter at strømmen kom flyttet toppene i barnefødsler seg til våren.

Ikke styrt av solen

Garnert forklarer skiftet i seksualvaner med at folk i mørketiden ikke lenger var så styrt av solens gang, opplyser Winther.

Det samme fant hun under oppholdet på Zanzibar som resulterte i boken The Impact of Electricity. Development, Desires and Dilemmas

Legger seg senere

- Det nye elektriske lyset gir muligheten for å arbeide eller se tv-programmer om kvelden. Folk legger seg senere. Og det nye mønsteret går på bekostning av intimiteten .

Og i perioder med strømrasjonering i Sverige da folk ble oppfordret til å bruke minst mulig strøm, skjøt barnefødslene i været ni måneder senere. Så sammenhengen mellom strømrasjonering og folks seksualvaner virker i alle fall ganske klar, bekrefter Winther.

Les også:

Test av kubbelys

Hobbysnekring fører til hyttebranner

Tretopphytter er den nye hyttetrenden

Denne pulken er best i test

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning