Male gulv i en ettroms

Hvilken farge og glans bør jeg velge?

Publisert Oppdatert

Jeg har kjøpt en liten ettroms leilighet med sovealkove. Gulvene er i tre. Det er slipt ned og ser litt ruskete ut, så jeg har lyst til å male dem. Hvilken farge og glans bør jeg velge? Da tenker jeg både på at det skal se fint ut og være praktisk. Jeg har ikke malt veggene og heller ikke kjøpt resten av interiøret, så det blir gulvet jeg tar utgangspunkt i. Det er ganske bra med lys i rommet.

Lykkelig boligeier.

Det å ha tregulv i utgangspunktet er ganske praktisk. Så den praktiske biten trenger du ikke å bekymre deg for. Det er to måter å behandle tregulv på: Den ene er å male med heldekkende farge, den andre er å beise gulvet.

Ulempen med å male er at malingen kan flasse av, og det er lettere å lage riper. Men samtidig kan dette også ha sin sjarm i en gammel bygårdsleilighet. I funkisleiligheter og i nyere leiligheter vil et avskallet og ripete gulv bare se slitt ut. Beis derimot trekker bedre ned i treet og lager en mer jevn overflate. Du kan selv velge styrke på fargen alt etter hvor mange strøk du påfører. Jo flere strøk, jo sterkere farge. Så mitt svar er at jeg heller ville ha beiset gulvet. Beisen kommer vanligvis i nyanser som gir illusjon av andre tresorter, som valnøtt, kirsebær, teak og lignende.

For å skape et nøytralt, men utrolig flott gulv kan du vurdere to beiser fra Scanox. Den første heter Varg og gir en gråaktig overflate som jeg synes er veldig spennende. Det jeg liker ved denne fargen, er at du kan se at det er et tregulv, uten at den vil bli assosiert med kjente tresorter. Uansett hva som kommer oppå den av møbler, vil det se bra ut. Her står du også fritt til å velge tremøbler og trenger ikke å være redd for at de skal kjempe om oppmerksomhet med gulvet. Dette er et lyst, nøytralt og sikkert valg.

Den andre du kan se på og vurdere er Sort beis. Påfør ett strøk med beis og lakker oppå. Dette gir en unik gulvoverflate med karakter. Med tanke på at har nok med lys i leiligheten, vil gulvet ta seg enda bedre ut. Scanox har gitt ut to hefter. Det ene viser muligheter med beis, det andre viser muligheter med maling. Disse heftene får du i alle malingsbutikker.

Veggene kunne du male i for eksempel S1005-Y10R. Dette er en lys og varm offwhite farge. Den gjør at lyset i rommet får et varmere skjær og at det svarte blir mykere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning