Få den rå betongstilen med maling

Mal betongen på veggen

Du kan male betongen rett på veggen eller peisen, og det ser rått ut. Vi viser deg hvordan du får stilen med kalkmaling.

TØFT MILJØ. Kalkmalingen gir en røff stil og den blandes med naturlige fargepigmenter. Disse veggene er malt med maling fra Pure & Original.
TØFT MILJØ. Kalkmalingen gir en røff stil og den blandes med naturlige fargepigmenter. Disse veggene er malt med maling fra Pure & Original. Foto: FOTO: Produsent
Publisert Oppdatert

Tapeter og steinimitasjoner har dekorert flere vegger en stund nå. Men nå kan du male også veggen får å få den industrielle stilen. Kalkmaling, som består av kalk og naturlige fargepigmeneter, finnes i mange fargenyanser.

Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar tror stilen kommer til å holde seg.

- Jeg tror man må ha et mottrekk til de barokke tapetene som har vært i bildet en stund. Betonglooken er lettere å bruke på flere vegger, og ikke bare en fondvegg. For tiden lever vi i en interiørverden med gråtoner og metallaktige innslag, sier interiørarkitekten.

-Hvor synes du den industrielle stilen passer best?

- Jeg synes den er spesielt flott i inngangspartier, som i haller og trapperom. Da setter man stilen med en gang og fremhver tingene i rommet, sier Trond Ramsøskar.

PÅ PEISEN. Her er det benyttet kalkmaling utenpå flammehemmende plater. Nå ser peisen ut som den er støpt i betong.
PÅ PEISEN. Her er det benyttet kalkmaling utenpå flammehemmende plater. Nå ser peisen ut som den er støpt i betong. Foto: FOTO: Dreyer Hensley

Slik påfører du kalkmaling:

USYSTEMATISK.Glem hva du har lært om påføring av maling. Her er det andre regler, mal på kryss og tvers.
USYSTEMATISK.Glem hva du har lært om påføring av maling. Her er det andre regler, mal på kryss og tvers. Foto: FOTO: Kristian Owreen
Veggen får en fin betonglook med kalkmaling, her er det brukt Pure & Original Fresco.
Veggen får en fin betonglook med kalkmaling, her er det brukt Pure & Original Fresco. Foto: FOTO: Produsent

Kalkmalingen skiller seg fra andre malingstyper når det gjelder påføring. Du kan glemme hva du har lært om påføring av maling, her er det andre regler og det skal være superenkelt.

Malingen kan brukes på de fleste underlag. Den kan også benyttes på møbler, men da bør flatene etterbehandles.

Påfør malingen med stor og myk pensel, du kan bruke syntetisk eller naturbust. For stiv pensel kan lage for mye striper, og ødelegge inntrykket.

Malingen er forholdsvis tykk, bland den gjerne ut med ti prosent vann. Da blir den enklere å jobbe med og drøyere i bruk.

Start i et hjørne og arbeid deg bortover. Påfør malingen på kryss og tvers. Jo mer usystematisk du er under påføringen, jo bedre blir resultatet. Vær raus med malingen.

Malingen tørker fort, så gjør deg ferdig med hele veggen før du tar pause. La malingen herde i åtte timer, den ser jevnere ut når den er blitt tørr.

Har du vært raus med malingen, holder det med ett strøk. Vil du tone ned strukturen, kan du male ett strøk til.

Kilde: ifi.no

Du får kjøpt kalkmaling i en rekke interiørbutikker over hele landet eller på nett.

Tapeter som også skaper den industrielle stilen:

RÅBETONG. Det ser ut som betong, men er fotoprint. Varm opp med myke saueskinn. Pris 1098 kr pr kvm fra Concretewall.no.
RÅBETONG. Det ser ut som betong, men er fotoprint. Varm opp med myke saueskinn. Pris 1098 kr pr kvm fra Concretewall.no. Foto: FOTO: Produsent

Ønsker du ikke å male veggen, kan du velge mellom utallige tapeter som ser ut som noe helt annet.

Den rå strukturen kan brukes på en eller flere vegger. Flere tapeter må du ganske tett på før du forstår at det er en fotovegg.

Les også

Dette interiøret hater vi

GRAFITTI. Teglvegg med grafitti, kult på ungdomsrom for eksempel, kr 1485 hos tapetshop.no
GRAFITTI. Teglvegg med grafitti, kult på ungdomsrom for eksempel, kr 1485 hos tapetshop.no Foto: FOTO: Produsent
TEGLSTEIN. Enklere, men fremdeles røft, kr 1485 hos tapetshop.no
TEGLSTEIN. Enklere, men fremdeles røft, kr 1485 hos tapetshop.no Foto: FOTO: Produsent

La deg inspirere av våre interiørbilder

Helt nytt interiør med maling

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning