Luft på loftet, steng kjelleren

Mange lufter godt ut når varmen kommer. Helt feil, sier ekspert på inneklima.

Foto: Foto: Crestock/Nico Smit
Publisert Oppdatert
SLIPP SOMMEREN INN: Loftet har derimot godt av en utlufting når det blir varmere i været.
SLIPP SOMMEREN INN: Loftet har derimot godt av en utlufting når det blir varmere i været. Foto: Foto: Linda Badner, Morguefile

Sopp i kjelleren?

Dersom man har mistanker om kjelleren er skadet, er nesen en god indikator.

Muggvekst kan være usynlig for øyet, men kan lukte markant og stikkende. Den synlige muggsoppen viser seg som ansamlinger av små, svarte prikker.

- Den beste måten å finne ut om fuktigheten er for høy, er imidlertid å måle med en fuktmåler, sier Nilsen i Anticimex.

Når temperaturen stiger, åpner vi automatisk vinduer, dører og luker for å lufte ut loft og kjeller etter en kald og innestengt vinter. Loftet har godt av dette, men ikke nødvendigvis kjelleren.

Kondens i kjelleren

- Du oppnår det motsatte av tørking hvis du lufter kjelleren på varme sommerdager. Luft med ekstra høy fuktighet strømmer da inn i kjelleren, der den møter kalde vegger og tak. Resultatet blir kondens, som øker faren for sopp- og råteskader, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Den kjemiske reaksjonen er den samme man ser på et kaldt pilsglass en varm sommerdag. Fordi varm luft inneholder mye fuktighet, dekkes glasset av duggdråper med en gang.

Fuktige norske kjellere

I perioden 2003-2005 foretok Anticimex 9000 inspeksjoner av norske hjem. Bare 14 prosent av kjellerne ble vurdert til å være i bra stand, mens 27 prosent hadde skader som umiddelbart burde utbedres.

- Uønsket fukt er skadeårsak i nesten alle tilfellene, og feil utlufting i varmen er en sterkt medvirkende årsak til at slike skader oppstår. Jeg har vært inne i mange krypkjellere og sett hvordan vannperlene henger tett i tett fra taket, sier Nilsen.

Av de nesten 3500 vanlige kjellergulvene som ble undersøkt, fikk hele 69 prosent tilstandsgraden T2, som betyr at utbedring enten bør skje innen rimelig tid, eller må påregnes. Også svært mange nye hus fikk denne graden.

Luft ut loftet

Loftet har derimot godt av en utlufting når det blir varmere i været.

- Nå er tiden inne for å åpne det man måtte ha av ventiler og vinduer på loftet. Etter en lang, innestengt vinter kan det ha dannet seg fuktighet i konstruksjonen, som magasineres opp. Ved uttørking forsvinner den, sier Nilsen.

Solvarmen utenfra varmer opp loftet, og øker uttørkingen av loftsbjelkene.

- Dermed er det liten forskjell på utetemperatur og innetemperatur. Det er når store temperaturforskjeller møter hverandre at man kan få kondens, sopp, mugg og råte, sier Nilsen.

Dermed er det heller ikke farlig å lufte ut kjelleren når temperaturen der inne er omtrent som utenfor.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning