Line elsker å pusse opp

Se de fantastiske før og etter-bildene fra det nedslitte rekkehuset.

FØR OG ETTER: Kjøkkenet har blitt helt nytt og én vegg er blant annet fjernet.
FØR OG ETTER: Kjøkkenet har blitt helt nytt og én vegg er blant annet fjernet. Foto: Tia Borgsmidt
Publisert Oppdatert

Jo mer oppussing, desto bedre, tenkte Line Brøndsted og Niclas Dyvendal – og kjøpte et slitt, men sjelfullt lite rekkehus.

Rekkehuset fra 1953 innfridde nemlig alle kravene: Ikke bare var det gammelt, det hadde masse sjel og varme, og de originale detaljene var bevart. Dette kunne de definitivt få til å bli det hjemmet de drømte om.

– Huset var lite, og ved første øyekast tenkte jeg at det ikke var stort nok til oss fire. Men takket være den gode romløsningen har vi all den plassen vi trenger, sier Line om rekkehuset. Det er på totalt 90 kvadratmeter fordelt på to etasjer.

 

Et gjør det selv-par

FØR: Stuen før oppussingen.
FØR: Stuen før oppussingen. Foto: Tia Borgsmidt
STUE ETTER: Over sofaen fra Ilva henger to metall-hyller. Hylleknektene er montert opp ned. Lenestolen er en Canada-stol fra Fritz Hansen, og bønnebordet er fra DesignerZoo. Den grafiske puten er fra H&M Home, og den grå og hvite puten er fra Ellos. Puffen er fra Bolia, og puten er laget av et kjøkkenhåndkle fra samme sted. Lampen er kjøpt brukt, og det rosa sidebordet er fra Hay.
STUE ETTER: Over sofaen fra Ilva henger to metall-hyller. Hylleknektene er montert opp ned. Lenestolen er en Canada-stol fra Fritz Hansen, og bønnebordet er fra DesignerZoo. Den grafiske puten er fra H&M Home, og den grå og hvite puten er fra Ellos. Puffen er fra Bolia, og puten er laget av et kjøkkenhåndkle fra samme sted. Lampen er kjøpt brukt, og det rosa sidebordet er fra Hay. Foto: Tia Borgsmidt
SPISESTUE: Endeveggen i stuen er malt lys grå, og maleriene er Lines eget verk. Spisebordet er fra Ilva, og stolene er fra BoConcept. Takpendelen er kjøpt i en antikvitetsbutikk. Det enkle, hvite skapet fra Ikea gjør ikke så mye av seg, sånn at bildene får komme til sin rett. Den brune minihyllen er fra en antikvitetsbutikk. Den lille barnestolen er kjøpt brukt på nett og har i ettertid fått et rosa malingstrøk på toppen.
SPISESTUE: Endeveggen i stuen er malt lys grå, og maleriene er Lines eget verk. Spisebordet er fra Ilva, og stolene er fra BoConcept. Takpendelen er kjøpt i en antikvitetsbutikk. Det enkle, hvite skapet fra Ikea gjør ikke så mye av seg, sånn at bildene får komme til sin rett. Den brune minihyllen er fra en antikvitetsbutikk. Den lille barnestolen er kjøpt brukt på nett og har i ettertid fått et rosa malingstrøk på toppen. Foto: Tia Borgsmidt
EN PLAN: Beboerne hadde klare ønsker i sitt nye hjem.
EN PLAN: Beboerne hadde klare ønsker i sitt nye hjem. Foto: Tia Borgsmidt

Line og Niclas er et skikkelig gjør det selv-par, og var på jakt etter et eldre hus som de kunne sette sitt eget preg på.

– Pappa er muremester, broren min er håndverker og mamma er arkitekt, så jeg kommer fra en familie som liker å innrede og bruke hendene, sier Line.

Selv om de har pusset opp hver eneste centimeter av huset, er det gjort med nennsom hånd.

– Vi ville ikke bare rive bort alt, men vurderte nøye hva som passet til huset og prøvde å bevare det vi kunne. Vi ville heller ha utfordringer med et gammelt hus enn å få et splitter nytt hus blottet for sjel og personlighet.

 

 

 

 

Jukser med kvadratmeterne

Line har også brukt smarte virkemidler for å få de små barnerommene til å virke større. På det minste rommet har hun for eksempel klippet ut svarte trær i papir og limt dem på skråveggen, noe som gir en flott optisk effekt. På det andre barnerommet har hun malt en hel vegg med svart tavlelakk for å trekke oppmerksomheten mot den største flaten i rommet.

TRAPPEOPPGANGEN FØR: Line ville beholde den gamle trappen som den var, men slipte den ned og malte den på nytt.
TRAPPEOPPGANGEN FØR: Line ville beholde den gamle trappen som den var, men slipte den ned og malte den på nytt. Foto: Tia Borgsmidt
TRAPPEOPPGANGEN ETTER: Mange fine, gamle detaljer er bevart i allrommet, som trappegelenderet og glassdøren ut til entreen. Line brukte utallige arbeidstimer på å slipe av mange lag med gammel maling før 
hun malte trappen på nytt. Skoskapet er fra Ikea.
TRAPPEOPPGANGEN ETTER: Mange fine, gamle detaljer er bevart i allrommet, som trappegelenderet og glassdøren ut til entreen. Line brukte utallige arbeidstimer på å slipe av mange lag med gammel maling før hun malte trappen på nytt. Skoskapet er fra Ikea. Foto: Tia Borgsmidt

Det fine teltet på Frederikkes rom er også Lines eget verk, for hvis hun ikke finner tingene hun ønsker seg, lager hun dem selv. Slik ble jakten på et par knagger starten på hennes egen lille designervirksomhet. Gjennom nettbutikken sin selger hun nå knagger, knotter og ulike illustrasjoner som hun har laget selv.

– Neste prosjekt er å innrede et stort kreativt kontor i kjelleren med plass til papir og male- og tegnesaker, sånn at jeg får rom til å skape mine egne ting.

Utfordringer? Ikke noe problem!

Utfordringer var det nok av. Det eneste som var skiftet siden 1953 var vinduene. Kjøkkenet var svært slitt, med trege, skjeve skuffer, så der var det akutt behov for utskifting. Alt annet ønsket Line å bevare, koste hva det ville av blod, svette og tårer.

– Det hadde vært mye enklere å skifte skapene og dørene i huset enn å slipe, grunne og male dem, sier Line i dag.

KJØKKEN FØR: Kjøkkenet var uendret siden 1953 og trengte akutt fornyelse. Den gamle veggen mellom spisestuen og kjøkkenet ble revet for å gi mer plass.
KJØKKEN FØR: Kjøkkenet var uendret siden 1953 og trengte akutt fornyelse. Den gamle veggen mellom spisestuen og kjøkkenet ble revet for å gi mer plass. Foto: Tia Borgsmidt
KJØKKEN ETTER: Tidligere var det en vegg mellom kjøkkenet og stuen. Nå er de to rommene blitt et åpent allrom. Kjøkkenet med overskap er fra Kvik. Spiseplassen er innredet med bord fra Ikea og stolene kjøpt brukt. Her bruker familien å spise på hverdagene. I helgene sitter de ved det store spisebordet i stuen.
KJØKKEN ETTER: Tidligere var det en vegg mellom kjøkkenet og stuen. Nå er de to rommene blitt et åpent allrom. Kjøkkenet med overskap er fra Kvik. Spiseplassen er innredet med bord fra Ikea og stolene kjøpt brukt. Her bruker familien å spise på hverdagene. I helgene sitter de ved det store spisebordet i stuen. Foto: Tia Borgsmidt
DETALJER: Hyllen Colourpop fra Kwikshop/areastore.dk blir brukt som utstillingshylle for fine ting. Paret syntes en tykk benkeplate i tre ville bli for tungt for rommet, så de valgte en tynn komposittplate i stedet. Lampen er fra Bolia.
DETALJER: Hyllen Colourpop fra Kwikshop/areastore.dk blir brukt som utstillingshylle for fine ting. Paret syntes en tykk benkeplate i tre ville bli for tungt for rommet, så de valgte en tynn komposittplate i stedet. Lampen er fra Bolia. Foto: Tia Borgsmidt

Hun brukte blant annet utallige timer på å fjerne lag på lag med gulnet oljemaling fra den franske døren i entreen. Alle gulvene i huset ble slipt og veggene pusset og malt, og hver gang duoen gikk løs på et tak eller en vegg, løsnet det store biter.

– Takk og lov at faren min er murer og kunne reparere alle hullene som plutselig dukket opp. Han monterte også et stillas for oss, sånn at vi kunne nå opp når vi skulle male det høye taket i entreen.

 

Utvidet kjøkkenet

Det gamle kjøkkenet var lite og trangt, så paret rev en vegg og satte inn ny innredning fra Kvik. Som en kontrast til det gamle huset med alle krinkelkrokene valgte Line og Niclas et enkelt kjøkken for å skape ro og rene linjer. Den tynne benkeplaten i svart kompositt gir et oppdatert uttrykk.

– Vi ville innrede det gamle huset i en moderne, lett og feminin stil. Hovedfargene er svart og hvitt. I tillegg har vi brukt et hint av sarte og dempede pasteller som vi synes passer fint til huset. Siden rommene er forholdsvis små, har vi innredet med lave loungeaktige møbler for å få rommene til å virke større. En stor vegg med hyller ville for eksempel ikke fungert i stuen.

BARNEROM FØR: Da veggene ble pusset ned, løsnet det store biter. Da passet det fint at Lines pappa er murermester.
BARNEROM FØR: Da veggene ble pusset ned, løsnet det store biter. Da passet det fint at Lines pappa er murermester. Foto: Tia Borgsmidt
BARNEROM ETTER: På Ericas lille rom har Line limt trær klippet ut i papp på skråveggen, noe som gir en kul optisk effekt. Sengen er en gammel Ikea-modell som er malt hvit. Den rosaprikkete puten er fra Søstrene Grene, den lille pandaputen fra Ferm Living. Oppbevaringsposen er fra Oyoy.
BARNEROM ETTER: På Ericas lille rom har Line limt trær klippet ut i papp på skråveggen, noe som gir en kul optisk effekt. Sengen er en gammel Ikea-modell som er malt hvit. Den rosaprikkete puten er fra Søstrene Grene, den lille pandaputen fra Ferm Living. Oppbevaringsposen er fra Oyoy. Foto: Tia Borgsmidt
BARNEROM ETTER: Frederikke (3) er så heldig at hun har en hel vegg med tavlemaling. Her kan hun skrible så mye hun vil! Teltet har Line laget selv av gammelt sengetøy som hun bleket hvitt. Deretter sydde hun det sammen rundt rundstokker fra et byggevarehus. Mønsteret lagde hun ved å ta litt maling på en tørr pensel. Flaggrekken er også et DIY-prosjekt med bokstaver printet fra etsy.com.
BARNEROM ETTER: Frederikke (3) er så heldig at hun har en hel vegg med tavlemaling. Her kan hun skrible så mye hun vil! Teltet har Line laget selv av gammelt sengetøy som hun bleket hvitt. Deretter sydde hun det sammen rundt rundstokker fra et byggevarehus. Mønsteret lagde hun ved å ta litt maling på en tørr pensel. Flaggrekken er også et DIY-prosjekt med bokstaver printet fra etsy.com. Foto: Tia Borgsmidt
SKAP FØR: det gamle skapet hadde definitivt hatt sin storhetstid.
SKAP FØR: det gamle skapet hadde definitivt hatt sin storhetstid. Foto: Tia Borgsmidt
SKAP ETTER: Stolen til høyre i bildet har fått kobbermaling på toppen, lagt med tørr pensel for å få duse overganger. Sengeteppet er fra Ikea.
SKAP ETTER: Stolen til høyre i bildet har fått kobbermaling på toppen, lagt med tørr pensel for å få duse overganger. Sengeteppet er fra Ikea. Foto: Tia Borgsmidt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning