Stem på Årets Landlige Spire

Stem på din favoritt i Årets Landlige Spire 2016

Klikk deg inn og stem på den du mener fortjener å bli kåret til Årets Landlige Spire!

FJORÅRETS VINNER: Anna Haugstad Avdem (24) og hennes lokalmatbutikk Avdemsbue på Lesja ble kåret til vinner i gründerkåringen Årets Landlige Spire i fjor.
FJORÅRETS VINNER: Anna Haugstad Avdem (24) og hennes lokalmatbutikk Avdemsbue på Lesja ble kåret til vinner i gründerkåringen Årets Landlige Spire i fjor. Foto: Lev Landlig
Publisert Oppdatert

Avstemningen er over, og juryen vil nå avgjøre hvem av de fem som fikk flest stemmer som går videre. Vinneren vil bli kunngjort i Lev Landlig utgave 8.

Se bildene og les mer om hver enkelt kandidat nedenfor:

1. Husfrua Gårdshotell

Lise og Per Magnus Værdal startet med overnatting og servering i 2009 i ei totalrenovert trønderlån på Inderøy. De har 9 rom og har restaurert stabburet som brukes til gårdsbutikk. Planlegger og pusser opp nå til selskapslokale på låven. husfrua.no

Hva tror du er ditt beste fortrinn som landlig gründer?

Bedriften vår ligger på Inderøy som har et fantastisk kulturlandskap. Vi tror samspillet mellom tradisjonell gårdsdrift og turistnæring gir våre gjester en unik og ekte opplevelse.
 

Hvor drømmer dere om å være om 5 år?

 I dag er vi 4 ansatte, og i løpet av noen år håper vi på at bedriften vår bidrar til enda flere arbeidsplasser. Vi har stort fokus på lokal mat, og ønsker å utvikle enda flere produkter som vi kan bruke i serveringen, og som vi kan selge i gårdsbutikken vår.
 

Hva har du fått best respons på av kunder så langt?

Totalopplevelsen av utsikt, mat og atmosfære.

2. Loftet Gardsbutikk

May-Lis Ekstrøm Hoel driver interiørbutikk på Eidsvoll i Akershus. Her selger hun interiør, klær og gaver i landlig og lys stil, samt feller og skinnprodukter fra egne sauer av rasen gammalnorsk spælsau. Loftet Gardsbutikk på facebook.

Hva tror du er ditt beste fortrinn som landlig gründer?

Vi har en driftig og velstelt gård på landet. Her finnes kreativitet, positiv holdning og unik ”stå-på-vilje”, både hos gårdsfolket og de ansatte. Her finner du de vakreste saueskinnsprodukter i forgrunnen av de beitende og høyst levende sauene. Og storfe som stillferdig gresser ved siden av veien ned mot gården. Man sitter ned og tar en kaffe ved siden av hønene.

Hva drømmer dere om å ha fått til om 5 år?

Et sted utenom det vanlige. Vi starter ombyggingen denne måneden. Vi ønsker å bygge opp et konsept som folk kommer nært og fjernt fra for å besøke. Vi ønsker å skape en unik opplevelse i form av opplevelse, hygge og avslappende smak. Det skal bygges opp på grunnlag av gårdens totale tilbud, samt lokale råvarer. Her skal vi servere brød og bakervarer, enkle lunsjretter og ren skjære hverdagslykke! Vi skal holde foredrag, ha underholdning, intimkonserter med eget band, samt innleide (jeg er selv musiker, det samme er Erik, min ene ansatte)!  Samtidig vil jeg påpeke at en del av drømmen for meg er å bygge opp en trivelig arbeidsplass som er økonomisk og trygg for mine ansatte.

Hva har dere fått best respons på av kunder så langt?

Vår helt unike profil: Gården som sted, omgivelsene, stillheten, medarbeidere, vår kundebehandling, bakgrunnsmusikken, ærligheten, tilstedeværelsen, og interessen for andre mennesker. Sist, men ikke minst; Ved å drive et aktivt landbruk. Alle ser det er mye jobb, og at det har så stor respekt blant folket, er utrolig gledelig å se. Vi skal jo huske på at vi først og fremst produserer mat til den norske befolkningen.

3. Tore-Garden

Sølvi Iren Haugen Leivdal driver nettbutikk/interiørbutikk i Nordfjord, Sogn og Fjordane og har åpent for kunder i gamlestova på tunet. Lett servering og kundekvelder, julemarked og andre arrangement. tore-garden.no

Hva tror du er ditt beste fortrinn som landlig gründer?

Å ha bedriften hjemme på gården gjør at det nesten blir som en familiebedrift der alle hjelper til. Jeg er alltid hjemme og tilgjengelig, og kan legge opp dagene helt etter eget ønske. Tilpasse dagene etter familieaktiviteter og gå til og fra ettersom det passer seg. Kan gjerne ta imot folk som vil i butikken utenom åpningstidene når det kun er å gå over tunet og låse opp.

Hva drømmer du om å ha fått til om 5 år?

Om 5 år håper jeg å kunne gi mannen min en lønnet stilling.

Hva har du fått best respons på av kunder så langt?

De som kommer til tunet, liker seg veldig godt og gir positive tilbakemeldinger på at de synes her er koselig og avslappende å være. Målet er å gi folk en god opplevelse av ro og fred i en travel hverdag. Ikke nødvendigvis at de handler så mye, det kommer gjerne av seg selv om de liker seg hos oss.

4. Raago

Gustav Myraune tok over hjemgården sammen med familien i 2013 og utviklet firmaet Trondheim kjøkkenhage og merkevaren Raago. Tilbyr abonnement på kasser med ferske grønnsaker fra gårdene på Frosta, levert rett hjem på døra. raago.no

Hva tror du er ditt beste fortrinn som landlig gründer?

Frosta har kanskje et av de sterkeste miljøene i Norge på frukt og grønt! Uten alle de flinke og innovative produsentene hadde ikke dette konseptet vært mulig. Åpenheten og ”alle kjenner alle”- prinsippet gjør det enkelt å spørre om hjelp og å samarbeide. Det er blitt vanlig å fremsnakke hverandre her ute. Myraunet Gård ble i forrige generasjon drevet i kombinasjon med en full stilling utenfor landbruket. Min erfaring fra studier i utlandet og flere år i mange forskjellige roller i næringslivet har gitt en god basis til å videreutvikle gården.

Hva drømmer du om å ha fått til om 5 år?

Vi ansetter endel ungdommer og ser at vi kan være en betydelig arbeidsgiver for denne gruppen. Det at vårt konsept har blitt godt mottatt i markedet, tenker vi bidrar til at ungdommen ser mulighetene til utvikling av egen business på landsbygda. Vi drømmer om at dette styrkes de neste årene. Om 5 år kjører vi fulle biler i hele regionen Melhus - Steinkjer. Det er også naturlig å tenke utrulling av konseptet til andre steder, og fortsatt være tro mot den lokale forankringen, bonden på døra, friske og kortreiste råvarer.

Hva har du fått best respons på av kunder så langt?

En av våre kunder sier: ”Det geniale med dette konseptet er at de kombinerer terroir, sesong og leverer i en kul trekasse på døra mi. – Det at jeg selv kan utforme innholdet i kassen på nettbutikken er prikken over i-en”. Kvaliteten på varene i et unikt konsept hvor vi gir hele varens holdbarhet uforbeholdent til forbruker, og ikke sløser med varenes holdbarhet i transport, lager og butikk. Helhetlig konsept med bonden på døra – samme bilen, samme smilet, samme skjorte, samme bonden – hver gang!

5. Trommestadtunet

Vivian Valborgland Trommestad og Magnus Trommestad driver besøks- og aktivitetsgård på Hisøy i Aust-Agder. De startet med å tilby barnebursdager i landlige omgivelser for fem år siden.  De siste to årene har de utvidet tilbudet med gårdskafé, aktivitetstilbud og selskapslokaler. Tilbud til alle aldersgrupper og planer om å utvide med catering. trommestadtunet.no

Hva tror dere er deres beste fortrinn som landlige gründere?

At vi har en skjønn liten landlig plass på Hisøy (5 minutter med bil fra Arendal sentrum) og et unikt konsept med dyr, natur, hjemmelaget mat på vår nostalgiske gårdscafe. Lokaler til selskap og konferanser, markedsboder for markedsdager, et supert utgangspunkt for gåturer til skog og sjø. Egen produktlinje som folk har begynt å legge merke til. Vårt opplegg er ganske unikt for det finnes ikke flere slike i nærmiljøet vårt.

Hva drømmer dere om å ha fått til om 5 år?

Vi drømmer om en plass hvor folk kan få et pusterom i en stresset hverdag og nyte natur, dyr og deilig mat med de beste dufter og smaker. En plass hvor vi fletter inn kultur, historie, økologi, nestekjærlighet og skaperglede. Vi ser for oss å utvikle flere produkter i vår egen produktlinje. Skrive bok, lage egne kort, etc. Ønsker å lage et skikkelig deilig landhandleri med varer i løsvekt, varer produsert i Norge, skape et nydelig sted i nærmiljøet hvor folk kan tilfredsstille mange behov og gleder.

Hva har dere fått best respons på av kunder så langt?

Så langt har responsen vært overveldende. Folk roser den gode atmosfæren, den hjertegode maten som lages helt fersk og på bestilling, nærkontakten med dyrene, naturen og den behagelige stillheten og atmosfæren her. Vi får tilbakemeldinger på den gode servicen fra våre dyktige ansatte som elsker jobben sin og har hjerte for mennesker. Vi føler vi har nyåpning hver dag.

6. Snefrids Hus

Snefrid Linge driver brudesalong, selskapslokaler og overnatting i en totalrenovert låve der hun selger klær, gaver og har galleri. snefridshus.no

Hva tror du er ditt beste fortrinn som landlig gründer?

Jeg er vokst opp på landet og gift med en bonde, agronom og snekker. Vi utfyller hverandre. Han tar de store linjene og jeg har 30 års erfaring på detaljer og design. Vi elsker mennesker og ønsker at dette stedet skal være en oase hvor alle kan senke skuldrene. Vi har gode samarbeidspartnere. Vi satser lokalt også på en del økologiske produkter. Flere bedrifter i Reddal er gode til å samarbeide og har lykkes med det. Det er en bygd hvor folk satser og tror på landet. Vi har et unikt konsept som ingen andre har i Norge: Egen design. Bryllupsfester galleri og gaver. Mat og tøy til herre. Lokal gårdsbutikk som skaper kos og glede på landet.

Hvor drømmer du om å være om 5 år?

Om fem år ønsker vi flere overnattingsplasser og mange lokale produkter og bra samarbeidspartnere i vårt miljø. Konserter, kultur og kunstdesign. Turisme fra inn- og utland.

Hva har du/dere fått best respons på av kunder så langt?

Folk blir utrolig overrasket når dette stedet åpner seg opp midt i skogen. Folk liker prismekroner og røff design i låven. Vi får mye tilbakemeldinger på helhet og design i bygg. Mat som smaker når vi har selskap. Kundene elsker unik design, kjoler de ikke får andre plasser. De liker også å overnatte i fredelige omgivelser.

7. Trehyttene

Åse Kristine Mæsel Trydal og familien tilbyr overnatting i tretopphytter på Gjerstad i Aust-Agder. Den første hytta Kråkeslottet åpnet 1. januar i år og hytte nr. 2 i sommer. Tilbyr også bålplass, hinderløype og snekkerbu til glede for små og store. trehyttene.no

Hva tror du er ditt beste fortrinn som landlig gründer?

Gården Trydal overtok vi for 8 år siden. Vi har mye skog som gjør det mulig for oss å plassere hyttene våre i flott natur. Jens er en altmuligmann som fikser og ordner alt som er tungt, praktisk eller krever maskiner. Åse liker å være kreativ og holder orden i planer, markedsføring og oppfølging av gjester i hyttene. Den største fordelen er at vi utfyller hverandre i prosjektet, liker å jobbe sammen og blir aldri lei av hverandre. 

Hvor drømmer dere om å være om 5 år?

Vi håper å ha fem trehytter som vi leier ut til gjester. Vi tror at reiseliv og kanskje spesielt unike opplevelser i naturen vil være noe som treffer i årene fremover. Om det går som vi ønsker og tror, vil vi kunne jobbe på gården med disse hyttene enten på heltid eller i kombinasjon med annen jobb. (Dessuten vil vi om fem år ha ei jente på 16 som kjører moped, en gutt på 13 med lopper i blodet og en gutt på 6 som skal begynne på skolen. ) Vi vil ha nok å henge fingrene i, og det er sånn vi liker det!

Hva har du fått best respons på av kunder så langt?

 Gjestene sier nesten alle at de har fått ned hvilepulsen og hatt kvalitetstid med reisefølget sitt. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på hyttas arkitektur, interiør og bruk av treverk. Mange har gitt tilbakemelding om god service og tilrettelegging i hytta.  De som reiser med barn, sier at området er helt topp tilrettelagt for aktivitet for unger med tarzanløype, snekkerbod, fiskebåt og grillplass.

8. Han Sylte kolonial

Mathilde Jakobsen og Håvard Winther lager gulrotmarmelade og driver lokal kolonial i Valnesfjord, Nordland. Paret har pusset opp den gamle coop-butikken og laget lokalmatutsalg, kafé og produksjonslokale for gulrotmarmeladen som også forhandles av fire spesialbutikker. hansylte.no

Hva tror dere er deres beste fortrinn som landlige gründere? 

Vi tror vårt fortrinn som gründere er at vi er uredde, kreative og handlekraftige.

Hvor drømmer dere om å være om 5 år?

Vi drømmer om full produksjon av gulrotmarmelade fem dager i uka og distribusjon til hele landet. Da har vi minst tre kollegaer, og så har vi fått tid til å gifte oss en gang i mellomtiden.

Hva har dere fått best respons på av kunder så langt?

 Vi har fått best respons på smaken av våre produkter og våre verdier knyttet til formidling av lokalmat og fornyelse av mathåndverket sylting – og så baker vi noen veldig populære kanelboller. 

9. Antikstore

Alf Emil Paulsen tilbyr kunst og antikviteter i fredede bygninger nær Lakselv i Finnmark. Kafé blant gamle bord, lysekroner og samisk kunst. Lokal mat, konserter, utstillinger, kurs og konferanser. antikstore.no

Hva tror du er ditt beste fortrinn som landlig gründer?

Engasjement for arbeidet vi gjør og kombinasjonen av folk på huset. Engasjement og giv gir service og utvikling. Det at vi er flere små bedrifter på huset, gjør at vi er fleksible. Det er mye jobb, men er mulighet og rom for å reise, gå på fjellet, samt å utvikle nye produkt og være med på arrangementer, selv om vi har et fast tilholdssted. Det er også et stort fortrinn at vi ikke er helt avhengig av andre jobber for å drive landlig. Dagens konsept hadde ikke vært mulig uten kompetanse på oppussing, søknadsskrivning og prosjektledelse når vi overtok huset. Godt samarbeid med riksantikvaren, Innovasjon Norge og Sametinget er essensielt.       

Hva drømmer du om å ha fått til om 5 år?

Da håper jeg ølbryggeriet er veletablert og har opparbeidet seg en merkevare både vi på huset og Finnmarkingene kan være stolte av. Jeg håper at konseptet er i stabil utvikling og at vi tjener penger på konseptet. Jeg håper også det ikke har kommet så mange nye, helt ville ideer. det er viktig å lande de prosjektene vi har nå, før det dukker opp noe nytt.
 

Hva har du fått best respons på av kunder så langt?

Da vi overtok huset vi nå har eid i 6 år, ble det kalt "brakkene ved flyplassen" huset var falleferdig, taket hang ned og siste bruksområde for huset var til brannøvelser og ellers musebo. Når folk kommer inn nå, blir de litt sjokkert. Huset er nyrenovert. Det er høyt under taket og det er fylt med antikviteter, kunst og lokale spesialiteter. Det blir servert lokale delikatesser og festmiddager blir holdt her. Vi får god respons på at det finnes en forholdsvis stor samling antikviteter og kunst til salgs her, og at maten og servicen er bra! Folk blir veldig kreative og glade når de kommer inn. Som sjøsamer har vi selvfølgelig fokus på samisk og kvænsk kultur, mat og kunst.

10. Valmsnes Gård

Overnatting gårdsbutikk og gårdsprodukter i Østerdalen i Hedmark. Etter fem år satser Julie Dahl og Jonas Ruud-Lund på egne produkter, ost og iskremproduksjon. valmsnes.com

Hva tror dere er deres beste fortrinn som landlige gründere?

  Det finnes uendelige muligheter på gården, og for oss er det viktig å ha mange bein å stå på.  Vi har de siste 4-5 årene drevet med overnatting, gårdsbutikk, selskaper og catering fra gården. Mannen min Jonas er utdannet kokk og vi har i løpet av disse årene gitt folk mange gode matopplevelser. Vi har det siste året fokusert mer på landbruk og småskala osteproduksjon. En kombinasjon av disse tingene gjør at vi begge kan jobbe 100 % på gården, noe som har vært et mål for oss siden vi flyttet hit for snart 6 år siden. 

Hva drømmer dere om å ha fått til om 5 år?

Jeg håper å ha bygd et større ysteri og startet opp med iskremproduksjon i tillegg til det vi produserer fra før.  Vi ønsker å fore opp flere okser og utegris for slakt, og tilby dette kjøttet for salg til restauranter og privatpersoner. Vi vil fortsette å drive med selskaper, overnatting og catering.  Vi håper å kunne få en ansatt, slik at ikke arbeidsmengden på oss blir så stor, og vi kan få en dag fri av og til. For det blir det lite av nå. 

Hva har dere fått best respons på av kunder så langt?

Vi har valgt å produsere pultost, en tradisjonsost fra Hedmark. Vi selger osten i 9 butikker, alt fra små gårdsbutikker til store dagligvarebutikker. Osten forsvinner raskt fra butikkhyllene, som betyr at folk liker produktet vårt. Og det er kjempegøy!  Det fineste komplimentet jeg får, er at osten minner dem om osten de fikk da de var barn.  Å gi folk en god matopplevelse i tillegg til å vekke gode minner fra barndommen, er utrolig meningsfylt! 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning