Her er vinneren

Anna ble Årets Landlige Spire

Anna Haugstad Avdem (24) og hennes nyåpnede lokalmatbutikk Avdemsbue på Lesja er kåret til vinner i gründerkåringen Årets Landlige Spire.

Anna Haugstad Avdem (24) og hennes nyåpnede lokalmatbutikk Avdemsbue på Lesja er kåret til vinner i gründerkåringen Årets Landlige Spire.
Anna Haugstad Avdem (24) og hennes nyåpnede lokalmatbutikk Avdemsbue på Lesja er kåret til vinner i gründerkåringen Årets Landlige Spire. Foto: Vidar Heitkøtter
Publisert Oppdatert

Lev Landlig markerer sitt 10-årsjubileum og Landkreditt sitt 100-årsjubileum med å lansere «Årets Landlige Spire». Dette er en kåring hvor vi vil synliggjøre landlige gründere, som reisemål, overnattings- eller aktivitetstilbud, nisjebutikker, eller produsenter av mat, håndverk og håndarbeid.

Blant over 70 innsendte bidrag valgte redaksjonen i Lev Landlig ut 10 kandidater som publikum har vært med og stemt fram. De fem med flest stemmer ble: Øvrebø Smykkeverksted, Lundbergs Planteskole,  Avdemsbue, Helgøya Klatrepark og Gøy på landet.

Juryen valgte blant disse fem ut Anna Haugstad Avdem og Avdemsbue som vinner. Anna er takknemlig for alle som stemte på henne:

– Jeg er utrolig takknemlig for at så mange har tatt seg tid til å stemme på meg. Det var jo helt avgjørende, rett og slett, sier Anna, som brenner for levende bygder og ønsker å bidra positivt til hjembygda Lesja.

Vinneren får 15 000 kroner fra Landkreditt Bank samt et bankmøte ved kjøkkenbordet for finansiell rådgivning. Les juryens begrunnelse og stor reportasje om vinneren i Lev Landlig utgave 8, i salg fra 5. september.

Kåringen arrangeres i samarbeid med www.landkredittbank.no.

Her kan du lese om alle de 10 kandidatene som ble valgt ut til finalen i kåringen:

1. Lundbergs Planteskole

Søstrene Stine, Gina og Teresa Lundberg tok over familiedrevet frittstående hagesenter i 2012, på Eikestø ved Arendal i Aust-Agder. lundbergs-planteskole.no

1.Hva tror dere er deres beste fortrinn som landlig gründer?

Vi tror vi bemerker oss med vår beliggenhet i naturen, bredt plantesortiment, faglig kunnskap, forskjellige dyr, kjøkkenhage, dammer, visningsbed og kafé.

Vi forsøker å inspirere til hageglede!

2. Hvor drømmer dere om å være/ ha fått til om 5 år?

Vi ser for oss å fortsatt være et selvstendig hagesenter som folk vil besøke bare for å kikke litt, ta en kopp kaffe og klø katten. Vi har ambisjoner om å stadig bedre sortimentet og tilby varer man ikke finner i andre butikker, vi vil jobbe for å forbli originale og videreføre hagegleden til kundene!

3. Hva har dere fått best respons på av kunder så langt?

At vi har er en veldig koselig plass med god atmosfære og god kvalitet på plantene. Folk slapper av, de får ideer, de koser seg og tar med barna på søndagstur og kan få gode hageråd samtidig.

2. Melgården

Live Huse er nyetablert produsent av spiselige blomster, og skal også begynne med hageturisme på gården på Rena i Østerdalen i Hedmark. melgarden.no

1.Hva tror du er ditt beste fortrinn som landlig gründer?

Jeg tør å drømme stort. Jeg har klare ambisjoner og tydelige mål om å vokse. Og klokkertro på at jeg skal lykkes. Melgården skal bli ensbetydende med spiselige blomster i alle varianter.

2. Hvor drømmer du om å være/ ha fått til om 5 år?

Jeg håper flere får øynene opp for hvor vakkert og godt blomster kan være som dekorasjon og ingrediens i mat og drikke. Ellers håper jeg at mange vil ta turen for å se hagen vår når vi etterhvert åpner for omvisning.

3. Hva har du fått best respons på av kunder så langt?

«Er de spiselige?» «De er som små smykker!» «Kan jeg spise noe så vakkert?» Dette er kommentarer fra kundene som jeg hører ofte. Mange av dem har aldri sett eller smakt på spiselige blomster før. De synes det er veldig spennende.

3. Avdemsbue

Anna Haugstad Avdem flytter hjem til Avdem gård og åpner i sommer lokalmatbutikk i en gammel landhandel, på Lesja i Oppland. avdem.no

1.Hva tror du er ditt beste fortrinn som landlig gründer?

At eg ser moglegheiter som foreiner tradisjon og innovasjon. Eg er 9. generasjons odelsjente på Avdem, historie er viktig for meg. Samtidig toler eg at ting står på hovudet ei stund, og slik trur eg det må vera for å kunne innovere.

2. Hvor drømmer du om å være/ ha fått til om 5 år?

Om fem år håpar eg Avdemsbue er ein veletablert destinasjon der turistane stoppar og vil ha ekte mat. Eg håpar matglade menneske i Norge, både lokale og langvegsfarande, kjenner til oss og brukar tilbodet. Dessutan håpar eg at Avdemsbue har ein godt etablert nettbutikk.

3. Hva har du fått best respons på av kunder så langt?

Eg har berre fått positiv respons på reopninga av Avdemsbue, fleire seier at dei har sakna eit slik tilbod på Lesja og at dei regelmessig reiser bort for å handle på liknande stader.

4.Totenvika Galleri og Kulturkafe

Erik-Ottar Hansen og Arne Therke åpnet galleri og kafé, samt salg av lokalmat i 2014 på Skreia i Østre Toten i Oppland. totenvikagalleriogkafe.no

1.Hva tror dere er deres beste fortrinn som landlige gründere?

Vi tror at vi har noe unikt å tilby! Det er ikke noe vanlig galleri og kafe, vi tilbyr et variert kulturprogram, vi har det flotte gamle huset, og at vi tilbyr hjemmelaget og lokalprodusert mat er noe vi også ser på som et fortrinn.

2. Hvor drømmer dere om å være /ha fått til om 5 år?

Da håper vi på at jeg kan leve av dette og at Arne jobber minst 50 % her. At vi har fått bygge om uthuset til atelier og møterom, med kjøkkenavdeling der vi kan stå og bake flatbrød og lage saft og syltetøy. Vi planlegger også bed and breakfast og et bredere utvalg av lokalprodusert mat.

3. Hva har dere fått best respons på av kunder så langt?

Har fått mange flotte tilbakemeldinger på at dette var noe bygda manglet, en møteplass for lokalbefolkning og tilreisende og et sted der man kan finne lokalprodusert mat og kunstartikler. Mange av våre kunder sier at de finner en ro her, i vakre og rolige omgivelser.

5.Øvrebø smykkeverksted

Anne Lise Øvrebø produserer smykker med lokal forankring i Jølster i Sogn og Fjordane. Etablert enmannsbedrift fra 2003 som vurderer å satse større.  smykkeverkstad.no

1. Hva tror du er ditt beste fortrinn som landlig gründer?

Eg trur det må vere at produktet mitt vert ekstra tydeleg sidan verkstaden er akkurat her på ein liten plass, folk veit kva dei kjøper og kor det er laga, noko som er viktig for mange. Her er ro og rom til å skape, det er lett å få inspirasjon frå både naturen kring og kulturskattane som er her i området.

2. Hvor drømmer du om å være /ha fått til om 5 år?

Om 5 år er eg på samme veg, det skal ikkje skje store endringar i bedrifta, men viktige endringar. Forhåpentlegvis har eg ein person engasjert i drifta av galleriet og salg. Dette kan frigjere mykje av mi tid slik at eg kan produsere meir, levere til fleire kundar og kanskje til fleire forhandlarar.

3. Hva har du fått best respons på av kunder så langt?

Folk er rause med respons og skryt, det gir trygghet og motivasjon. I hovudsak er det smykka eg får tilbakemeldingar på, men i seinare tid har eg tatt bilder av smykka ute i Jølsternaturen, og mange vert begeistra over det.

6.Helgøya Klatrepark

Elisabeth og Bjørn Stai, Tove Lund og Ove Sandberg startet nylig aktivitetspark på Helgøya i Ringsaker i Hedmark. helgoyaklatrepark.no

1.Hva tror dere er deres beste fortrinn som landlige gründere?

Beliggenheten; med fantastisk utsikt, nydelig furuskog på Helgøya - et lite paradis på jord, og aktivitetene: dette fenger alle. Vi er to par som har jobbet med barn og unge i mange år, og som brenner for at barn i alle aldre skal komme seg ut i skogen og opp i trærne.

2. Hvor drømmer dere om å være/ ha fått til om 5 år?

Vi drømmer om å være en godt og profesjonelt drevet aktivitetspark med flere klatreløyper og ziplinere enn vi har i dag. Vi ønsker også flere eventaktiviteter. Vi drømmer også om å bygge ut låven vår med mulighet for selskaper/kjøkken, og om å ha minst 4 faste ansatte hele året.

3. Hva har dere fått best respons på av kunder så langt?

Vi har fått mest respons på at dette er en profesjonell drevet park med veldig god service, noe for alle i fantastiske omgivelser. En etterlengtet aktivitet i denne regionen.

Foto: Rakel Berg

7.Woldstad Gård

Gudrun Enga Woldstad og Guttorm Furmyr satser på selskaper, galleri, kurs og gårdsbutikk i Isfjorden, Møre og Romsdal. woldstadgard.no

1.Hva tror dere er deres beste fortrinn som landlige gründere?

At vi ligger vakkert til med utsikt utover fjorden og de dramatiske fjellene i Rauma. Gården ligger sørvendt, med lett ankomst, spennende utemiljø med hage og dammer, planter, blomster og urter som også brukes i maten. Vi er sosiale og kreative mennesker som lever og ånder for at våre gjester skal trives.

2. Hvor drømmer dere om å være/ ha fått til om 5 år?

At vi begge lever av å drive Woldstad Gard. Vi har fått ferdig peisestua og «lisje-stauå» som er under arbeid nå. En visjon er å kunne tilby våre gjester overnatting i koselig gårdsmiljø. Vi har forhåpentligvis fått tatt i bruk andre etasje av låvebygningen til verksteder; snekkerverksted/rammeverksted og søm- og kunstatelier, samt kontorer.

3. Hva har dere fått best respons på av kunder så langt?

At maten er spennende og god, og vakker å se på. Vi bruker mye av ressursene vi finner på gården, og i skogen. Det unike miljøet og stemningen på gården. Vi får også tilbakemelding om at vi er et godt vertskap.

Foto: Tove Unhjem

8.Gøy på landet

Ingrid Sikkeland Lunde driver en liten interiørbutikk med fokus på gjenbruk og redesign hun lager selv, hjemme på gården i Ise i Østfold.

Gøy på landet – en bitte liten interiørbutikk (Facebook)

1.Hva tror du er ditt beste fortrinn som landlig gründer?

Å kunne arbeide hjemme, og å skape et miljø ut i fra de muligheter jeg og gården har. Jeg har stor tro på eget prosjekt, gjenbruk er spennende og utfordrende. Og dessuten er det viktig i miljø - og ressurssituasjonen.

2. Hvor drømmer du om å være/ ha fått til om 5 år?

Om 5 år drømmer jeg om å ha et ferdig, isolert verksted der jeg kan fortsette med å produsere mine egne produkter. Målet er også å tjene et halvt årsverk for min egen del i min bitte lille interiørbutikk.

3. Hva har du fått best respons på av kunder så langt?

Jeg har fått best respons på egenproduserte produkter. Eksempler på dette er blant annet små stablehyller i tre, heklede gulvtepper lagd av gamle dynetrekk og små sommerkjoler sydd av dynetrekk.

Styling: Margrethe Kvalheim og Foto: Mona Gundersen

9.Lizas småbruk

Liza Franke startet for et års siden med kurs «fra jord til bord», og åpner til høsten nytt kurskjøkken, på småbruk i Jevnaker i Oppland.

Lizas småbruk (Facebook)

1.Hva tror du er ditt beste fortrinn som landlig gründer?

På småbruket produseres også råvarene slik at kursdeltakere kan være med i hele prosessen. Jeg er en dyktig kokk og har spesialisert meg i å lage mat fra bunn med ferske råvarer. Småbruket ligger lett tilgjengelig, og konseptet med heldags jord-til-bord matopplevelse er unikt i Norge.

2. Hvor drømmer du om å være/ ha fått til om 5 år?

At Lizas småbruk har opparbeidet seg et navn som nasjonal ekspert på kursing i bærekraftig og småskala matproduksjon og matlaging. 3000 matglade mennesker komme innom i løpet av året og lærer alt fra å lage yoghurt til å partere lam, og vi vil være 3-4 stykker som jobber her.

3. Hva har du fått best respons på av kunder så langt?

Jeg har hatt veldig god respons på hele kurskonseptet, Det har vært bra sammensveiset, ifølge deltakere, både den praktiske delen og den teoretiske delen av kursene. Kurstemaene som har visst seg til å være mest populære hittil er pølselaging, brødbaking, ysting og norske vintergrønnsaker.

10.Fantasigården

Monica og Sten-Rune Strømberg flyttet fra Trondheim til gården i Stjørdal i Nord-Trøndelag for 4 år siden, og bygde om låven til aktivitets- og velværelåve. fantasigarden.no

1.Hva tror dere er deres beste fortrinn som landlige gründere?

Humøret og kreativiteten vår, blandet med en god porsjon mot. Godt nettverk i bedriftsmarkedet i Trondheim, erfaring med arrangement/event og bra beliggenhet geografisk med nærhet til flypass og tettsteder.

2. Hvor drømmer dere om å være/ ha fått til om 5 år?

Vi vil at FantasiGården skal bli ett sted for velvære, nytelse, påfyll og kreativitet. Her skal du oppleve den ekte bondegårdsfølelsen, og få servert ekte, sunn og god mat. Vi ønsker å pusse opp den andre vinkelen av låven, og pusse opp det ene bolighuset for å tilby overnatting til grupper.

3. Hva har du fått best respons på av kunder så langt?

Det går nok på hvordan vi har utnyttet låven, kreative detaljer og måten vi har tenkt litt annerledes på. Det gleder vårt hjerte at så mange gir komplimenter til oss som vertskap og måten vi gjennomfører arrangement på, med mat, aktiviteter og små overraskelser underveis.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning