Gulv i gamle hus

Let fram det gamle gulvet

Noen ganger er det bedre å avdekke det gamle gulvet enn å legge nytt. Gamle hus i Norge har kvalitetsgulv som eierne ikke vet om.

SOLIDE TREGULV: I mange gamle hus skjuler det seg kvalitetsgulv som eierne ikke vet om. Med slipemaskin og etterbehandling blir overflaten som ny.
SOLIDE TREGULV: I mange gamle hus skjuler det seg kvalitetsgulv som eierne ikke vet om. Med slipemaskin og etterbehandling blir overflaten som ny. Foto: Foto: Kristian Owren/ifi.no
Publisert Oppdatert
UNDER OVERFLATEN: Under vinylbelegget kan det skjule seg et kvalitetsgulv fra gamle dager.
UNDER OVERFLATEN: Under vinylbelegget kan det skjule seg et kvalitetsgulv fra gamle dager. Foto: Foto: IFI
HALVSLIPT: Et gammelt tregulv trenger en omgang med slipemaskinen for å komme til sin rett.
HALVSLIPT: Et gammelt tregulv trenger en omgang med slipemaskinen for å komme til sin rett. Foto: Foto: Kristian Owren/ifi.no
SLIPING: Du trenger to slipemaskiner: den store til selve gulvet, en mindre kantsliper til hjørnene og langs veggen.
SLIPING: Du trenger to slipemaskiner: den store til selve gulvet, en mindre kantsliper til hjørnene og langs veggen. Foto: Foto: Kristian Owren/ifi.no

Dette er IFI

Innholdet i denne artikkelen er hentet fra IFI.

IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, skal gi nøytral informasjon om tjenester og produkter samt gi veiledning og råd om farge og interiør. Organisasjonens medlemmer er bedrifter som leverer varer eller tjenester til dette markedet.

Hvis du har skaffet deg et gammelt hus eller leilighet, er gulvet ofte noe av det minst tiltalende. Det er ikke uten grunn gulvet kalles husets slitedel. Men du har kanskje mer å gå på, bokstavelig talt.

For gamle dagers gulvleggere la ikke bare tjukke planker. Det var også toppkvalitet i selve treverket.

Det er veldig enkelt å finne ut hvordan det ligger an med gulvet under gulvet: Finn et hjørne hvor et lite inngrep ikke synes. Ta en drill eller en sag, lag et så stort og dypt hull at du kommer gjennom og finn ut hva som gjemmer seg under lagene med vinyl eller linoleum.

Furugulvet på bildene viste seg å være 7 centimeter tjukt. Da har til og med barnebarna dine nok gulv å slipe på. For du skal ikke mange millimetrene ned før treet framstår som nytt - og et velslipt gulv holder i mange, mange år.

Les også:

Slik legger du fliser

Kjøleskap med kul design

Lett å bruke

En omgang med slipemaskin er langt fra noen heksekunst. I trapper og på små rom kan den tålmodige bruke en liten bånd- eller eksentersliper. De tar ikke dypt, men nok til at overflaten blir som ny. I større rom har du valget mellom å kontakte et gulvslipefirma, eller leie maskinene og gjøre jobben selv.

Interiør-, jernvare- og byggevareforhandlere landet over tilbyr utleie .

Du trenger to slipemaskiner: den store til selve gulvet, en mindre kantsliper til hjørnene og langs veggen. Som regel får du med en god brukerveiledning, og gjerne en video som viser hvordan jobben gjøres trinn for trinn.

Les også: Nettets beste interiørbutikker

Hovedregelen er at du alltid må bevege de tunge, men lettkjørte maskinene rundt mens de sliper. I motsatt fall får du samme effekt som hvis du lar et varmt strykejern bli stående på skjorta; det blir et stygt merke. Døgnprisen for maskinleie, inkludert slipepapir, vil variere med hvor mye jobb du må gjøre. Men rydd rommet og gjør alt klart før du går og leier, så kommer du langt uten at det koster for mye.

Les også: Utleie av verktøy: Minigraveren

Lekkert med lakk

Treparkett av de fleste typer er laget for å lakkes. Hovedsaken ved alt lakkarbeid er at overflaten er renest mulig, i parkettens tilfelle gjerne vasket med rødsprit etter en omgang med fint sandpapir i slipemaskinen.

Les også: Tre trygge nettsteder for barn

Hvis du er usikker på hvilken type lakk du skal bruke, så spør fargehandleren. Du kan selv velge om overflaten skal være matt eller blank. Husk likevel at første strøk må være blankt, for å gi tetthet og slitestyrke. Stryk på lakken i lengderetningen, bare noen bord i gangen. Antall strøk bestemmer hvor sterkt det blir: tre-fire lag lakk gjør at det varer lenge til neste gang.

Les også:

7 tips til stiligere stue

Slik tapetserer du

Lut for furu og gran

Har du furu- eller grangulv, er luting en fin overflatebehandling. Det som gjør en lutet overflate vakker og blek, er kalken som er tilsatt luten. Kalk stopper treets gulning, som kommer av lyspåvirkning. Luten legger seg i porene og danner en kjemisk forbindelse med treet. Du må derfor være rimelig sikker på at det er lutpreg du vil ha i årene framover.

LAKKET: Her har et gammelt furugulv fått ny behandling med lakk.
LAKKET: Her har et gammelt furugulv fått ny behandling med lakk. Foto: Foto: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no

To strøk lut trenges på et nytt eller nyslipt gulv, med en fet spesialsåpe mellom strøkene. Fettet i såpen virker på samme måte som grønnsåpe gjør på et ubehandlet gulv: den stopper skitten. Et lutet gulv skal alltid vaskes med fet såpe. Bruker du vaskemidler med klor eller salmiakk ødelegger du overflaten, og smuss får mye bedre tak. Luting er lett å gjøre. Husk at de fleste luttypene etser. Bruk hansker, og arbeid helst ikke med bare overarmer!

Oljen framhever treet

De spesielle gulvoljenes fremste fortrinn er at den gir en pen, slett overflate, samtidig som riper og skader er lette å reparere. Det finnes "naturell-oljer" som framhever det eksisterende treverket ekstra sterkt. Furugulv er glad i olje. Og på ubehandlet parkett kan du bruke spesielle oljer i stedet for lakk. Husk at oljen skal flyte godt når du arbeider med den. Det overskytende tørkes først bort etter en snau time. Jobb etappevis over gulvet. Bruk gulvet ytterst forsiktig den nærmeste uken: legg ryer og matter der folk går, og be dem vandre på sokkelesten! Oljen må nemlig herde for å gi en skikkelig overflate.

Men eierne av ubehandlede gulvbord er kanskje de heldigste. Få ting lukter så godt som et grønnsåpevasket tregulv, og få underlag er bedre å gå på! Den fete grønnsåpen er billig, den gjør treverket motstandsdyktig. Dessuten har du et nyslipt gulv hvor småskader retter seg litt, hver gang du vasker.

Sjekk dette før du sliper

  • Sliping krever tid og planlegging. Gjør et grundig forarbeid og sjekk.
  • Slipepapir er dyrt. Det kan være verdt kostnaden å leie noen til å gjøre jobben fremfor å gjøre det selv.
  • Gulvet kan være for tynt. Sjekk tykkelsen før du begynner å slipe, ellers risikerer du å ødelegge gulvet.
  • Gamle tepper, linoleum o.l. som dekker gamle gulv kan ha isolerende effekt. Er gulvet isolert tilstrekkelig under planken?

Så slik kan du også forlenge barfotsesongen: Ta en god dose såpe i vaskebøtta, og la tærne oppleve forskjellen etterpå!

Saken er levert av: Ifi.no

Les også:

Slik maler du tregulvet

Islandsferie på tilbud

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning