Hjemmelaget julepynt

Lag Norges dyreste juletre nesten gratis

Dette pinnetreet koster 5000 kroner i butikken. Vi viser deg hvordan du kan lage det selv for 100.

Treet til høyre koster 5000 kroner i norske interiørbutikker. Vi har laget treet til venstre selv for en hundrelapp.
Treet til høyre koster 5000 kroner i norske interiørbutikker. Vi har laget treet til venstre selv for en hundrelapp. Foto: FOTO: Øystein Nutid / Raumgestalt IDÉ OG STYLING (venstre): Juni Hjartholm
Publisert Oppdatert

Trenden med å lage ting selv står sterkt blant interiøropptatte nordmenn om dagen, så hvorfor ikke spare 5000 kroner på å lage dette treet selv? Det eneste du trenger er en verktøykasse og noen lister, og med litt julemusikk på øret har du trolig julestemningen i boks også.

Treet passer fint å pynte med fra og med advent og ut julen, og kan styles akkurat som du vil.

- Du kan bruke ulike tresorter, gamle materialer, lage det så stort du vil, eller male det i forskjellige farger. Det er enkelt å lage, og koster bare rundt hundrelappen, sier interiørstylist Juni Hjartholm, som har laget treet for rom123.

Trendy å lage ting selv

Gjør det selv-trenden, eller "Do it yourself" (forkortes DIY) har stått sterkt blant unge interiøropptatte nordmenn de siste årene, og blir bare mer populær. Det handler om å skille seg ut med et personlig utrykk, i tillegg til å skape noe selv fra bunnen av mener Ann Helen Lund, fra Norges største Interiørblogg NIB.

- I en hverdag hvor selv omelett kan kjøpes ferdig på pose, har vi et behov for å utrykke oss og skape noe selv - kun ved hjelp av våre egne hender. Hjemmet blir dermed et kreativt prosjekt. For kvinner tror jeg faktisk gleden ved å mestre også er essensiell her. Vi håndterer stikksager og driller med glans, og får til det vi vil, sier Lund.

Hun mener ønsket om å være unik er en annen viktig årsak til at denne trenden holder seg så populær.

- Det å ha en egenartet i form av personlig stil hjemme står kanskje øverst på trendbarometeret akkurat nå. Det holder ikke å ha råd til å kjøpe alt i favorittbutikken og sette det pent sammen - det er det mange som klarer. Vi må ha noe mer enn det. Derfor lager vi ting selv, saumfarer Pinterest, blogger og nettet generelt etter inspirasjon - og gjør det til vårt eget, sier Lund .

Slik gjør du

1. Bor et hull i midten av hver bit. 2. Puss over endene med sandpapir. 3. Mal bitene hvite, eller behold dem i sin naturlige trefarge -det er også fint.
1. Bor et hull i midten av hver bit. 2. Puss over endene med sandpapir. 3. Mal bitene hvite, eller behold dem i sin naturlige trefarge -det er også fint. Foto: FOTO: Øystein Nutid IDÉ OG STYLING: Juni Hjartholm

Treet på bildet er laget for å henges opp, men det kan også lages som en bordmodell. Da trenger du et par litt større klosser som du skrur på nederst. Om du ikke vil ha telys på det, kan du surre en minibelysning rundt, eller la det være som det er. Treet til 5000 er 160 cm høyt. Ønsker du å lage et så stort tre kjøper du bare en lengre dreid jernstang, flere og lengre lister og lager det akkurat så stort du vil.

1. Bor et hull i midten av hver bit.

2. Puss over endene med sandpapir.

3. Mal bitene hvite, eller behold dem i sin naturlige trefarge. Det er også fint.

4. Træ på trebitene. Sett en skive og en mutter nederst, og en skive og en vingeskrue øverst. Heng opp treet med en ståltråd.

5. Dette er alt du trenger! Det koster rundt en hundrelapp når du kjøper det selv.

Dette trenger du:

  • 3 m list, i dimensjonen 45 x 12 mm
  • Sag den opp i to av hver bit på 28, 25, 22, 19, 16, 13 og 10 cm + 11 biter på 3 cm
  • 330 x 8 mm jernstang med gjenger
  • 2 skiver, 1 vingeskrue og 1 mutter, alle med 8 mm hull
  • 8 mm bor
  • Sandpapir
  • Hvitmaling og pensel
  • Ståltråd

Les også:

4. Træ på trebitene. Sett en skive og en mutter nederst, og en skive og en vingeskrue øverst. Heng opp treet med en ståltråd.5. Dette er alt du trenger! Det koster rundt en hundrelapp når du kjøper det selv.
4. Træ på trebitene. Sett en skive og en mutter nederst, og en skive og en vingeskrue øverst. Heng opp treet med en ståltråd.5. Dette er alt du trenger! Det koster rundt en hundrelapp når du kjøper det selv. Foto: FOTO: Øystein Nutid IDÉ OG STYLING: Juni Hjartholm

Julekalenderen for voksne

Jul på naturlig vis

Her er Norges beste interiørblogg

Stylistenes tips til julepynt

STORE VARIASJONSMULIGHETER: Treet kan henge i taket, eller stå på et bord. Du kan velge stil ved å benytte gammelt treverk eller nye lister, male det i ulike farger eller beholde trefargen og pynte det som du vil. Pynter du treet med telys må du sørge for at flammene ikke treffer de andre trelistene, og heller aldri gå fra treet med lysene tent.
STORE VARIASJONSMULIGHETER: Treet kan henge i taket, eller stå på et bord. Du kan velge stil ved å benytte gammelt treverk eller nye lister, male det i ulike farger eller beholde trefargen og pynte det som du vil. Pynter du treet med telys må du sørge for at flammene ikke treffer de andre trelistene, og heller aldri gå fra treet med lysene tent. Foto: FOTO: Øystein Nustad IDÉ OG STYLING: Juni Hjartholm

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning